Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı’na katıldı.
“SİYASET FEZLEKELERİN ÖNÜNDE BARİYER OLUŞTURMAMALI”
Erdoğan salonu dolduran gençlerin “Mecliste terörist istemiyoruz” sloganları üzerine ise şunları söyledi:
“Onun için dokunulmazlıkların kaldırılmasını gündeme getiriyoruz. Dokunulmazlıkların kaldırılması deyince ‘milletvekillerine dokunulmazlık kalksın’ gibi bir şey anlıyorlar. İşin aslı bu değil. Kimin fezlekesi varsa o fezleke ile ilgili sürecin yargıya taşınması anlamında. Suçun varsa yargılanacaksın kardeşim. Ben senin milletvekilliğinin bitmesini nasıl beklerim. Bu kadar olaylar olacak sen terör örgütüne silah taşıyacaksın arabanla, tabutlarla. Hani ‘dokunulmazlıklar kalksın’ diyordun şimdi ne oldu. Ana muhalefet şu anda ipe un seriyor. Niye seriyorsunuz. 550 fezleke var. Herhalde burası parlamento fezlekeleri takip bürosu değil. Biran önce bu işin hallolması gerekir. Hallolduktan sonra suçlu olan bedelini öder. Siyaset bana göre bu fezlekelerin önünde bariyer oluşturmamalı, bu işin önü açmalıdır.” dedi.
MİMARLAR ODASI'NA TEPKİ
Konuşmasında Kentsel dönüşüm projelerine karşı çıkan Mimarlar Odası’na tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bakıyorsun oda. İşi gücü nerede kentsel dönüşüm ile adım atacaksınız bu malum oda hemen işi yargıya götürür. Senin işin ne yapmak mı yıkmak mı? Senin işin bu şehri daha güzel hale getirmeni alt yapısına katkıda bulunmaktı. Netice alıyor mu almıyor ama bize süre kaybettiriyor. Biz sıçramak hızla mesafe almak durumundayız. Bu şehir dünyanın en güzellerinden biri. Aynı şekilde kafa aynı ya bölücü terör örgütü Güneydoğu Anadolu Bölgesinde çeşitli ilçelerimizde Temmuz ayından bu yana ahlak dışı yöntemlerle vatandaşları mağdur ediyor. Bölgedeki belediyeler de halka hizmet için kullanması gereken araçları teröristlerin emrine vererek bu zulme destek oluyor. Çukurlar, kanallar. Bunlar atık su kanalları değil, içme suyu kanalları değil, bunlar doğalgaz hatlarının döşendiği kanallar değil, elektrik şebekesi için değil. Buraya güvenlik güçleri girmesin diye açılan kanallar. Kazılan çukurlara döşenen bombalar yüzünden bölgede ciddi bir tahribat ortaya çıktı. Güvenlik güçlerimiz teröristleri birer birer etkisiz hale getiriyor. İlçelerimizin harap halde kalmasına rıza gösteremezdik” diye konuştu.
"AMACIMIZ YUVA YIKMAK DEĞİL, EV SAHİBİ YAPMAK"
Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşmada, Türkiye'da ciddi bir kentleşme sorunu yaşandığını söyleyerek, " İstanbul Ankara, İzmir gibi nüfusu hızla artan şehirlerimizin çevrelerini saran, adeta bulduğu her boşlukta yayılan imarsız yapılar dönemin plansızlığının, vizyonsuzluğunun ürünü olmuştur. Kimsenin bu imarsız yapıları yapan insanları suçlamaya hakkı yoktur. Sorgulanması gereken bu insanları sağlıklı konut hakkından mahrum bırakan, bunun için üzerilerine düşenleri yapmayan dönemin yöneticileridir. Ben İBB Başkanı seçildiğimde şehrin neredeyse 4’te 3’ü imar tekniği anlamında kaçaktı. Çıktığım televizyon programında İstanbul gerçeklerini bir bir anlattım. Kendi sırça köşklerinde bihaber olanlar için bunlar alışıldık ifadeler değildi. 1994 yılından beri Belediye Başkanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak Türkiye ve İstanbul sorunlarını çözmenin mücadelesini veriyoruz. İstanbul'un eski silueti ile yenisi arasındaki farkı bu şehirde yaşayanlar çok iyi bilirler. Elbette hala çözülememiş sıkıntılar var. Nitekim bunları her fırsatta dile getiriyorum. Ama özellikle konut bakımından İstanbul çok farklı bir noktaya geldi. Zira göç alma noktasının önüne geçemiyorsunuz. Ben belediye başkanlığımda nakil ilmuhabiri verilmesi gerekir dediğimde kıyamet kopardılar. Eğer o zaman bunu kabul etselerdi İstanbul 15 milyona ulaşmazdı" dedi.
İstanbullulara müjde de veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Bir müjdeyi İstanbullularla paylaşmak istiyorum. Kentsel dönüşüm için 5 ekim 2012 tarihinde Esenler Havaalanı Mahallesi’nde ilk kazmayı vurmuştuk. Çalışmalar tamamlandı. İnşallah önümüzdeki ay hak sahiplerine anahtarları teslim edilecek. Bu bölgede 2 bin 373 konut ve 55 iş yeri yapıldı. Böylece kentsel dönüşümü bir hayal olmaktan çıkartıp fiilen gerçeğe dönüştürmüş oluyoruz. Ülkemizde bu çerçevede yeniden yapılması gereken 6 milyondan fazla konut var. 48 ilimizde 179 alan riskli ilan edilerek kentsel dönüşüm kapsamına alınmış bulunuyor. 21 ilimizde 37 bin 782 dekar büyüklüğünde bir yer rezerv yapı alanı olarak tespit edilmiş durumda. Valilik ve belediyelerimiz de riskli bina tespitinde görev alıyor. Geçtiğimiz yıl sonu itibariyle 93 binanın 312 bin bağımsız biriminde riskli yapı tespiti gerçekleştirildi. Korkunç bir şey. Kentsel dönüşüm uygulamaları için kira yardımı dahil kullanılan kaynak 2 milyar TL’yi vurdu. Esenlerde ilk kazma vurulduğunda da ifade etmiştim. Amacımız yuva yıkmak değil, vatandaşları güvenlik yuvalara kavuşturmak. Bu anlayışla kentsel dönüşüm çalışmalarının hedeflediğimiz sonuca ulaşacağına inanıyorum" dedi.