İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremle ilgili yaptığı açıklamada, deprem master planının bir an önce hayata geçirilmesi uyarısında bulundu.
İMO Başkanı Çeliktürk, 29 kişinin yaşamını yitirdiği ve yaklaşık 1500’e yakın yaralandığı Elazığ depremi ile ilgili açıklamasına, “Öncelikle depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımıza yüce Allah’tan rahmet ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz” diye başladı.
DEPREM ÜLKESİ OLDUĞUMUZU UNUTMAYALIM
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatan İMO Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk, “Bir deprem ülkesiyiz. Gaziantep de Doğu Anadolu fay hattına kuş uçuşu 45 km uzaklıkta bulunuyor. Elazığ’da meydana gelen bir depremin sarsıntısının Gaziantep’te bile çok şiddetli bir şekilde hissedildiğini dikkate alırsak, hattına olan 45 km mesafenin hiçbir öneminin olmadığı ortaya çıkar. Mevcut bilimsel bilgilere göre, depremin zamanını önceden tespit etme imkanı bulunmamaktadır. Bu nedenle de bizim depremlere hazırlıklı olmaktan başka çaremiz yoktur” dedi.
GAZİANTEP’İN EN BÜYÜK PROJESİ
Elazığ depreminin çok ciddi bir uyarıcı olarak algılanmasını isteyen Çeliktürk, açıklamasına şöyle devam etti:
“Maalesef ülkemizde depremle ilgili hazırlıklar ancak bir yerde deprem meydana geldikten sonra gündeme geliyor. Birkaç gün sonra da deprem öncesi yapılması gereken hazırlıklar gündemin çok gerilerine atılıyor, adeta unutuluyor. Gaziantep olarak bizim yapmamız gereken, suçlu aramadan, geçmişi tartışmadan bir an önce deprem master planını hayata geçirmektir. Deprem master planının hazırlanması Gaziantep’in en büyük projesi olacaktır. Gaziantep olarak bu konuda diğer şehirlere göre daha hazırlıklıyız. Çünkü elimizde bir deprem master planı yol haritası var. İnşaat Mühendisleri Odası olarak, akademisyenlerle, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcilerinin katılımı ile deprem master planı çalıştayı gerçekleştirdik. Artık sıra deprem master planını hazırlamaya geldi. Bu konuda aman geçirmeden ihaleler yapılarak, master planı hazırlamalıyız. Gaziantep artık bunun için hazır, meslek odaları hazır. Biz İMO olarak her türlü mesleki birikimlerimizi ve imkanlarımızı şehrimizin yararına kullanmaya hazırız. Sadece Gaziantep’in değil diğer illerin de deprem master planı hazırlamaları bir zorunluluktur.”
GAZİANTEP DEPREME HAZIR DEĞİL
Çeliktürk, Gaziantep’teki binaların büyük bir kısmının çarpık yapılaşma denilen, plansız ve projesiz bir şekilde yapıldığını belirterek, meydana gelebilecek bir deprem sırasında can ve mal kayıplarının büyük olabileceğine dikkat çekti. Çeliktürk, şunları söyledi: “Deprem master planı hazırlanmadığı için Gaziantep’te ne kadar bina var, bu binaların ne kadarı depreme dayanıklı gibi net veriler elimizde yok. Ancak şunu biliyoruz ki, Gaziantep’in yarısından fazlası çarpık yapılardan oluşuyor. Diğer taraftan yapılan zemin etütlerinden anlıyoruz ki, Değirmiçem ve Emek bölgeleri en riskli yerler arasında bulunuyor. Gaziantep olarak, deprem master planı için kaybedecek bir günümüz bile yok.”