USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

DOMOTEX Fuarı kapılarını açtı

DOMOTEX Fuarı kapılarını açtı
23-05-2016 10:14
Gaziantep

Domotex Turkey Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı, 161’i yerli, 34’ü yabancı olmak üzere 195 firmanın katılımıyla kapılarını ziyaretçilerine açtı.

Ortadoğu Fuar Merkezinde düzenlenen Domotex Turkey Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarının açılış töreninde konuşan Gaziantep Valisi Ali Yerlikayı önümüzdeki günlerde yeni fuar alanıyla ilgili çalışmaların startını verecekleri müjdesini vererek Gaziantep’e yakışır bir fuar merkezi oluşturulacağını açıkladı. Vali Yerlikaya Gaziantep’in halının başkenti olduğunu da vurgulayarak ekonomiye sağlanan katmadeğerden dolayı halıcıları kutladı.Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri (GAHİB) Başkanı Salahattin Kaplan, halıcıların 2023 hedefleri doğrultusunda gerekli yatırımları tamamlayarak yıllık 350 milyon metrekare üretim kapasitesine ulaştığını açıkladı.

Kaplan,  “ 161 yerli 34 yabancı olmak üzere Türkiye, Belçika, Çin, Fransa, Almanya, İran, Hindistan, Ürdün, Nepal, Hollanda ve Özbekistan'dan toplam 195 firmayı bir araya getirerek makina halısı üreticileri için Avrasya'nın en önemli buluşma noktası olduğunu bir kez daha kanıtlamış olduk. Geriye dönüp baktığımızda ilk günden bu yana çok yol kat ettiğimizi görüyoruz. Tabi ki bu yolun baş mimarı halıcılarımızdır. Sektörümüz geçtiğimiz 2015 yılında miktar bazında %10 tutar bazında ise %15 düşüşle 1.470 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Birazdan sayacağım olumsuzluklara rağmen bu kadar ihracat ve üretim miktarları küçümsenemeyecek düzeydedir. Hedefimiz inşallah 2016 yılında 2015 yılının açığını kapatarak yolumuza devam etmektir” dedi.

2023 yılı vizyonuyla ilgili ortaya konulan yatırım hedeflerinin de gerçekleştirildiğini ifade eden Kaplan açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bizim 2023 hedefi koyarken bir takım kriterimiz vardı. Bunlar makine sayımızın 1500’e ulaşması, yıllık 350 milyon metrekare halı üretimi ve metrekare birim fiyatının 15 dolara çıkarılması gibi hedeflerdi. 2015 yılı itibariyle makine sayımızdaki hedefe ulaştık. Şu an ise 350 milyon metrekare halı üretimi hedefimize de yakalamış durumdayız. Halının metrekare birim fiyatı ise şuan 9 dolar seviyesindedir. Önümüzdeki zamanda daha katma değerli halılar üreterek daha çok AR-GE, İnovasyon ve tasarımlar yaparak metrekare birim fiyatımızı da hedefimiz olan 15 dolar seviyesine ulaştırmak olacaktır. Zaten halıcılarımız bu hedefe ulaşmak için gece gündüz demeden çalışarak dünyanın her yerini geziyorlar ve bu yönde üstün gayret gösteriyorlar.”

 

Halı sektörü yönünü batıya döndü

Halı sektörünün batı ülkeleriyle ilişkilerini geliştirdiğini de vurgulayan Kaplan, halı ihracatının birçok ülkede düşerken Amerika’da %35, Kanada’da %83, Almanya’da %17, İngiltere’de ise %11 arttığını dile getirdi.

Halıcıların yeni hedef Pazar olarak yönünü giderek batıya çevirdiğini aktaran Kaplan, “ ihracatın bu ülkelerde giderek artacağını ümit ediyoruz. Bunun yanı sıra eski pazarlarımızı takip etmeye de devam edeceğiz. Dünyanın en ücra köşesinde bir halı satılıyorsa bunu biz satmak için var gücümüzle çalışmalıyız. Ocak ayında Almanya’daydık, Martta Çin’de, Mayısta Gaziantep’teyiz Haziranda Kanada’ya gidiyoruz, sonbaharda İngiltere’ye gideceğiz, sektörümüzün geleceği için gece gündüz demeden çalışıyoruz” dedi

 Sektörle ilgili sorunlarımız çözüm bekliyor

 Halı sektörüyle ilgili bazı sorunlara da dikkat çeken Başkan Kaplan sektörle ilgili sorunlara acil çözüm gerektiğinin altını çizerek “2023 yılına kadar yapacağımız yatırımın 2015 yılında neredeyse tamamını yaptığımız için ister istemez sektörde ve pazarlarda bir hazımsızlık oluştu. Pazara ihtiyacından fazla ürün sürülmesi, rekabet ve arz talep dengelerini bozdu. Sonuçta bir takım tavizler ortaya çıktı, fiyat düşürmeler ve açık hesaplar arttı.  2016 yılı itibariyle bu duruma biraz alıştık daha az üretimle ve çeşitli ürünler geliştirerek tansiyonu biraz olsun düşürmeyi başardık ancak hala kritik seviyelerdeyiz. Bir taraftan da dünyanın birçok ülkesinde savaşlar, krizler ve devalüasyonlar devam ediyor. Petrol fiyatları düşüyor bu durum da sektörümüzü olumsuz yönde etkiliyor çünkü biz ne aş, ekmek nede silah satıyoruz o yüzden sektörümüz bu olumsuz durumlardan direkt olarak etkileniyor. Brokrasiyle ilgili sorunlarımız kısmen çözüme kavuştu, kavuşmayanların da  çözümü için çalışmalarımız sürüyor. Ekonomi, Gümrük ve Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ile yaşanılan sorunları dile getirmiştim. Geçen bir yıl içerisinde bu kurumlar ile yaşanılan sorunlar azaldı ve kalanları ise çözmeye çalışıyoruz. Ancak geçen sene bankalar ile ilgili sorunları da aktarmıştım ve bankalar ile ilgili sorunlar çözülemedi. Özellikle krediye ihtiyacı olan küçük ölçekteki firmalarımız hala kredi kullanamıyorlar bu nedenle sıkıntı içindeler, borç ödeme ve çalışma güçlüğü çekiyorlar. Bankalar ile yaptığımız görüşmelerde böyle bir sorunun olmadığını dile getiriyorlar ama maalesef durum ortada” şeklinde konuştu

OSB alt yapı sorunları sürüyor

 Başkan Kaplan 5. OSB ile ilgili alt yapı sorunlarına da değinerek “ 5. Organizedeki yatırımlardır. Bilindiği gibi bu bölgede yatırım yapan firmaların çoğunluğunu halıcılarımız oluşturmakta bu firmalara arsa tahsisi yapılalı 4 yıl oldu çoğunluğu inşaat yaparak çalışmaya başladı ama her nedense altyapı çalışmaları yapılamadı, yollar 1 metre bile asfalt yapılamadı ve diğer altyapı eksiklikleri devam ediyor. Bunun bir an önce çözülmesini bekliyoruz.” ifadelerinde bulundu.

 Fuarın açılışında; Gaziantep Vali'si Ali Yerlikaya,Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mahsum Altunkaya, Deutsche Messe AG, Yönetim Kurulu Üyesi Wolfgang Lenarz, GAHİB Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Kaplan ve Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ile sektörün önde gelen temsilcileriyle sanayici ve iş adamları yer aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler