Gaziantep gastronomi kadar el emeği mesleklerde de dünyaya marka oldu. Yok olan meslekler arasındayken bugün dünyanın yakından takip ettiği bakırcılık mesleği yeni nesillerin ellerinde yükseliyor. Erkek işi olarak bilinen mesleğe son yıllarda düzenlenen meslek kurslarıyla kadınlarda dahil oldu. Çekiç seslerinin yükseldiği Gaziantep Bakırcılar Çarşısında kadınların ağırlığı her geçen gün daha da artıyor.
“GAZİANTEP’İ HER ALANDA OLDUĞU GİBİ SEKTÖRÜMÜZLE DE DÜNYAYA DUYURUYORUZ”
Daha 15 yıl öncesine kadar sadece 10-20 ustanın çekiç salladığı bakırcılık sektöründe bugün yüzlerce kalifiye eleman çekiç sesleriyle hünerlerini ortaya koyuyor. Gaziantep Bakırcılar Meslek Odası Başkanı Celal Açık, göreve geldikleri ilk günden itibaren mesleğin her alanda ileriye gidebilmesi için mücadele verdiklerini ve verilen bu mücadelenin bugün meyvelerinin kentte artı olarak önemli bir noktada olduğunu anlattı. Açık açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü;
“Bakırcılık, baba mesleği olduğundan dolayı ilgim vardı ve bu mesleği sevdim tercih etmemde ki en büyük sebep bu ancak Babamın yanında çalışmadım. İlkokul da bir ustanın yanında çırak olarak başladım ve kalfalık, ustalık derken Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanlığına kadar geldim. 42 yıldır bu mesleği yapıyorum ve 2007 yılından itibaren Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanlığını yapmaktayım. Mesleğimizin bugün geldiği noktadan dolayı onurlu ve bir o kadar da gururluyuz. Kentimizi kültür ve turizm alanında en iyi şekilde temsil edebilmek adına önemli çalışmalara ve projelere imza atmaya devam ediyoruz.”
“DÜZENLENEN KURSLARDA ONLARCA KİŞİ MESLEK SAHİBİ OLDU”
Meslek odası bünyesinde İş-Kur aracılığıyla düzenlenen onlarca meslek edindirme kursunda bugüne kadar çok sayıda kalifiye kadın elemanın sektöre kazandırıldığının altığını çizen Gaziantep Bakırcılar Meslek Odası Başkanı Celal Açık, “Düzenlenen kursumuzda bugün itibariyle 120 kursiyer bulunmaktadır. Biz isteriz bu sayı daha fazla olsun ama başka meslek okumuş fakat işsiz kaldığı için bu mesleği seçmek zorunda kalan kişiler değil İlkokuldan itibaren bu mesleği gören kişiler lazım. İlkokuldan başlayıp 4 gün burada pratik ders alıp 1 gün ise okulda teorik ders alınması gerekir. Yeteneğine göre çocukları eğitmemiz gerekiyor.
“BAKIRCILIK MESLEĞİNİ BİR DÜNYA MARKASI YAPTIK”
Açık sözlerini şu şekilde tamamladı;
“Bakırcılık dünyanın her yerinde olan bir zanaat ama bakır işlemeciliğinin coğrafi patenti bizde 2010 da tescilledik. Biz bakırcılığı kurumlarla, iş-kurla, belediyelerin desteği ile dünya markası yaptık. Yaptığımız ürünlerin %90’ını yerli ve yabancı turistlere satıyoruz. Tabi ki kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden bakırcılık ve sedefçilik de var. Ben küçükken 400 tane imalatçı vardı şimdi ise bu sayı 15, üye ve mağaza sayımız çok ama üretici, imalatçı yok.”
“BU MESLEĞİ SEVEREK YAPIYORUZ”
Gaziantep Bakırcılar Meslek Odası tarafından düzenlenen meslek edindirme kursuna katılan Nurgün Çetin, “Kızım Gaziantep Üniversitesi’ni kazandı fakat yurt çıkmadı bizde Gaziantep’e yerleştik. Evde boş durmamak için İŞKUR’a başvurdum ve Bakırcılar ve Sedefçiler Odasının açmış olduğu kursa katıldım ve 5 ay eğitim gördükten sonra 7 senedir bu kurs da çalışmaktayım ve Ustalık belgesi aldım ve burada Bakır işlemeciliğine devam etmekteyim. Yüksek çekiç seslerinden dolayı kursun ilk aylarında şiddetli baş ağrısı yaşadığını anlatan Çetin, “İlk başlarda başım ağrıyordu fakat zaman geçtikçe ve bu mesleği sevdiğimden artık çekiç sesi kulağıma adeta müzik gibi geliyor. Daha önce Erkeklerin yaptığı bu meslek artık kadınlar tarafından da yapılmakta. Kadınlar şu anda Erkeklerin yaptığı mesleklerin çoğunu yapabiliyor. Kadınların elinden hiçbir şey kurtulmaz. Kadınların boş durmayıp burada gelip iş öğrenmelerini ve evlerine maddi destek olmalarını isterim ayrıca evde boş durmayıp gelip burada ki aile ortamına katılıp sohbet edebilecek arkadaş edinerek günlerini dolu dolu geçirmelerini isterim” dedi.