USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

SU KRİZİNDE TEK ŞANSLI İL GAZİANTEP!

SU KRİZİNDE TEK ŞANSLI İL GAZİANTEP!
12-12-2020 13:09
Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Düzbağ İçme Suyu İsale Hattı için resmi açılış töreni, Cumhur başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın online, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin tören alanından katılımıyla gerçekleşti.

Dünyada ve Türkiye’de kuraklık nedeniyle yaşanan su krizi karşısında yetkililer çaresiz. Pandemi sürecinde yaşanan su krizinin yaşanmadığı tek il olarak Gaziantep gösterildi. Düzbağ İçme Suyu İsale Hattı Projesinin resmi açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. Gaziantep’in 2050 yılına kadar su ihtiyacına cevap verecek olan Düzbağ Projesi sayesinde kentte kesintisiz su akışı sağlanıyor. Düzenlenen resmi açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan online katılırken, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise bizzat katıldı.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK 2. PROJESİ

İstanbul Melen Projesi’nden sonra Türkiye’nin 2’nci büyük projesi olan ve Gaziantep’in 2050 yılı süresince içme suyu sıkıntısını ortadan kaldıracak Düzbağ İçme suyu Projesi kapsamında yapımı tamamlanan Düzbağ İçme Suyu İsale Hattı için Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit İlçesi’ne bağlı Düzbağ Mahallesi’nde resmi açılış töreni düzenlendi. Açılışa video konferans yöntemiyle katılım sağlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra tören alanında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız, ilçe belediye başkanları ve oda başkanları hazır bulundu.

ERDOĞAN, “PANDEMİYE RAĞMEN YATIRIMLARA ARA VERMEDİK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Koronavirüs salgınına rağmen yatırımlara ara vermediklerine dikkati çekerek, vaka sayılarındaki iyileşmeyle birlikte "tedbirleri peyderpey kaldıracağız" dedi. "Üretimi ve istihdamı sürdürmek için gereken her tedbiri aldık. Çiftçiyi, esnafı asla unutmadık" şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunun yanında kiralarda vesaire düzenlemeye gidiyoruz. Onları da Kabine Toplantımızın ardından açıklayacağız" ifadeleri kullandı. Kuraklık konusunda uyarılarda bulunan Erdoğan, "Kurak bir yıl geçiriyoruz. Yağış oranlarının neredeyse yarı yarıya azaldığı şu dönemde hep birlikte su tasarrufuna önem vermemiz gerekiyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Açılışını yapmakta olduğumuz Gaziantep'in 2050 yılına kadar ihtiyacını karşılayacak proje, ülkemizin en büyük ikinci projesidir. Suyun doğal eğilme temini sayesinde tek kuruş enerji masrafı yapılmadan şu ana kadar şehrimize 100 milyon metreküp su sağlandı. Belediyemiz içme suyunda yüzde 27 indirim yaparak bu avantajı vatandaşımıza hemen sağlamıştır. Gaziantep ve Kilis arasındaki bölgeyi ülkemizin en önemli tarım arazisi alanına çeviriyoruz. Tabii Gaziantep'teki tek baraj ve gölet yatırımlarımız bunlardan ibaret değildir. Halen proje ve inşaat aşamasında çok sayıda yatırımımız var. Şehre günde yaklaşık 15 bin ağır vasıta giriş çıkışı oluyor. Halen ön hazırlıkları yürütülen 500 hektarlık bir alanda kurulacak Gaziantep'e bir kuru liman kazandıracağız. Havalimanımıza yeni ve modern bir terminal binası ve otopark kazandırıyoruz. Hızlı tren hattının Bahçe-Nurdağ kısmında yüzde 25'lik, Nurdağ-Başpınar kısmında yüzde 50'lik ilerleme sağlanmış durumdadır. Bölünmüş yol çalışmaları etap etap sürüyor, tamamlanan kısımlar hizmete açılıyor.”

“SU KULLANIMINDA BİR SIKINTI OLMAYACAK”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli; “Cumhurbaşkanımızın liderliğinde her sektörde olduğu gibi su alanında da dünyanın gözbebeği projelerini milletimizin hizmetine sunmaya devam ediyoruz. Sulama alanında 18 yılda 254 milyar liralık yatırım yaptık. 585 baraj inşa ederek depolama kapasitemizi 40 milyar metreküp artırdık. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile son iki buçuk yılda 38 milyar liralık yatırım yaparak 72 baraj, 46 içmesuyu, 45 hidroelektrik santral olmak üzere toplamda 973 tesisi hizmete aldık. Sulama çalışmalarımız ile üreticilerimize yıllık 20 milyar liranın üzerinde zirai gelir artısı sağladık. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ‘su medeniyettir düsturundan’ hareketle suyun bir damlasını bile ziyan etmeden milletle buluşturmak için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Devlet Su İşleri Genele Müdürlüğü’nün 66 yılda inşa ettiği 5 bin 445 kilometre isale hattının yüzde 61’i olan 3 bin 300 kilometresini son 18 yılda hizmete aldık. Bu isale hatlarıyla ülkeyi neredeyse Edirne’den Kars’a 2 defa kat etmiş olduk. Önümüzdeki yılın su ve sulama yatırımlarında hamle yılı olarak ilan ettik. Sizin de desteklerinizle sulama yatırımlarına olan hamlemizi iki buçuk kat artırarak 15,3 milyar liraya ulaştırdık. Yapılan dev yatırımlarla Gaziantep şehrimizi de su alanında ihya ediyoruz. Gaziantep’te Türkiye’nin en büyük 2’nci içmesuyu projesini hayata geçirdik. Bu proje regülatöre dayalı isale hattı, içme suyu arıtma tesisi ve Düzbağ Barajı olmak üzere 3 aşamadan oluşuyor. Proje sayesinde ilk etapta regülatör vasıtasıyla yıllık 96,6 milyon metreküp Düzbağ Barajı devreye girdiğinde ise yıllık 173.6 metreküp, içme ve kullanma suyu temin edeceğiz. Bugün açılışını yapacağımız Düzbağ İçmesuyu İsale Hattı kapsamında toplam 144 kilometreyi bulan isale iletim ve dağıtım hatlarıyla regülatör inşaatlarını tamamladık. Ayrıca şehre doğal eğimle su temin edilmesi maksadıyla 3 bin 600 metre uzunluuğunda ve 5,6 metre çapında bir tünel açtık. Suyun doğal eğimle temin edilmesi sayesinde yıllık 100 milyon liralık enerji tasarufu sağlamış olacağız. Birinci aşaması tamamlanan Düzbağ Projesi ile Gaziantep’in 2028 yılına kadarki su ihtiyacını garanti altına aldık. Projenin ilk aşamasını toplam 2,6 milyar liralık bir harcamayla 2 yıllık kısa bir sürede hizmete açmış olduk. Projenin diğer iki aşamasını da önümüzdeki dönemlerde tamamlayarak kentin 2050 yılına kadarki içme ve kullanma suyu ihtiyacını da çözmüş olacağız” dedi. 

“EKONOMİK BAĞIMSIZLIKTA GAZİANTEP ÖNCÜ”

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Gazi şehrimiz 100 yıl önce nasıl istiklal mücadelesi verdi ise bugünde ekonomik bağımsızlık için öncü şehir olmaya devam ediyor. Liderlikte sağlıktan ulaşıma, eğitimden tarıma bütün alanlarda gösterdiğimiz 2023 hedefleri vizyonumuza emin adımlarla ilerliyoruz. Gaziantep’imiz ihracatta da çok önemli adımlar atmakta. Bugün 8 milyar dolara yaklaşan ihracatta da kent öncü şehirler arasında yer alıyor. Gaziantep’e yönelik hizmetlerinden dolayı emeği geçen herkese minnetlerimi ve şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

“EN BÜYÜK HAYALLARİMİZDEN BİRİYDİ”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de şunları söyledi: “Hepimiz zamanın ve mekanın şahitleriyiz. Mezopotamya’dan Doğu Akdeniz’e geçen hattayız. Buradaki su yönetimi altın yönetimi, petrol yönetimi kadar önemlidir. Bu doğrultuda bölgede yapılan su yatırımlarından dolayı Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye teşekkür ediyorum. Türkiye’nin Melen’den sonraki en büyük su projesi Düzbağ. Bu projede onlarca mühendis yüzlerce vatandaşımız çalıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde de hayaldi başarıldı. Bize düşen şey karınca gibi çalışmaktı. Bu uğurda da elimizden gelen gayreti göstermeyi sürdüreceğiz.”

144 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA

Düzbağ projesi ile Gaziantep'e kesintisiz su temini sağlamak için toplam uzunluğu 144 kilometreyi bulan isale, iletim ve dağıtım hattı ile regülatör tamamlanarak kullanıma hazır hale getirildi, kentin acil içme ve kullanma suyu sorunu çözüldü. Döşenen 2,6 metre çaplı borular Türkiye’de içmesuyu amaçlı kullanılan en büyük boru çaplarından birisi olup ayrıca proje kapsamında 3 bin 600 metre uzunluğunda 5,6 metre çapında tünel açıldı. Düzbağ İsale Hattı’nın inşaatı 07 Şubat 2017 tarihinde başlarken Temmuz 2019 tarihinde de faaliyete hazır hale getirildi. Böylelikle projenin 1’inci aşamasında Gaziantep yeterli, kaliteli, uygun maliyetli suya kavuştu. Projeye dönük harcama tutarı 1 milyar 500 milyon Türk lirasıdır. Projesi sayesinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi suya yüzde 27 indirim yaparak, 30 büyükşehir içinde su fiyatlarında ilk üçte yer alan kentin 14’üncü sıraya gerilemesini sağladı. Projenin diğer iki aşamasının da tamamlanmasıyla kentin 2050 yılına kadarki içme ve kullanma suyu ihtiyacı çözülmüş olacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler