
Şehitkamil Belediye Başkanı Av. Umut Yılmaz tarafından çoğunluk sağlanamadığı için Saat:17:30’a ertelenen meclis toplantısında çoğunluk sağlanırken Başkan Umut Yılmaz’ın E-Devlet üzerinden CHP’den istifa ettiği iddia edildi.
Şehitkamil Belediye Meclisinin 07 Nisan 2025 tarihli ve saat: 16.00’da başlayan oturumu CHP grubunun toplantıya katılmama kararı ile çoğunluk sağlanamadığı için Başkan Umut Yılmaz tarafından 17:30’a ertelenmişti. Edinilen bilgilere göre 17:30’da başlayan toplantıya CHP grubundan Yusuf Açıkgöz, Sait Yalçın, Burak Kaya, Aybüke Sağlam ve Reşit Kaya’nın katılımıyla mecliste çoğunluk sağlandı.
Şehitkamil Belediye Meclisinde çoğunluğun sağlanması ile birlikte gündem maddelerine geçilirken CHP Meclis Grubunun katılmama kararı nedeniyle meclis komisyonlarının büyük bir kısmı AK Parti, Yeniden Refah Partisi ve MHP’li meclis üyelerine geçti.
GÜNLERDİR TARTIŞILAN DENETİM KOMİSYONU RAPORU ONAYLANDI
Şehitkamil Belediyesi 2024 yılı Faaliyet Raporu okundu. Şehitkamil Belediye Meclisinde 36 sayfalık faaliyet raporunun son sayfasının okunması oy birliği ile kabul edilirken denetim komisyonunca ihale kanunun aykırı hususlar için Türk Ceza Kanunu gereği meclis tarafından suç duyurusunda bulunulması talep edildi. Ayrıca belediye ihalelerinde ve doğrudan temin ile yapılan işlemlerde belgede sahtecilik iddiasına vurgu yapıldı.
İHALE KANUNUNA AYKIRI HUSUSLAR İÇİN SUÇ DUYURUSU TALEP EDİLDİ
Denetim komisyonu raporunda; Şehitkamil Belediye Başkanlığı ihalelerinde Rekabet ilkelerine aykırılık olduğu vurgusu yapıldı. Raporda, İhale dokümanı alan firma sayısının fazla olduğu ancak katılım sayısının düşük olduğu belirtilerek, verilen tekliflerin yaklaşık maliyete yakın olması hususuna dikkat çekildi. Bazı ihalelerde Türk Ceza Kanununa aykırı hususların tespit edildiği 5393 sayılı Kanunun 25.maddesi gereğince meclis tarafından suç duyurusunda bulunulması talep edilmiştir.
KAMU ZARARININ TAHSİLİ İÇİN HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILSIN
Sayıştay 2.dairesinin 20.03.2028 tarih ve 34015 sayılı kararı doğrultusunda 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu çerçevesinde Açık İhale yoluyla satın alınması gerekirken ihalenin kısımlara bölünmek suretiyle aynı ve bağlantılı yükleniciden doğrudan temin usulüyle satın alındığı tespit edilen hususların bulunduğu, araştırılarak kamu zararına sebebiyet verenlerden tahsili için hukuki sürecin başlatılması talep edildi.
BELEDİYE İHALELERİNDE, BELGEDE SAHTECİLİK İDDİASI
4734 sayılı Kamu İhale Kanunun temel ilkelerine aykırı olarak eşik değerin altında kalması amacıyla yapım işlerini kısımlara bölmek suretiyle doğrudan temin yoluyla karşılanması nedeniyle fazla ödenen tutarların sorumlulara ödettirilmesi amacıyla hukuki süreçlerin başlatılması. Ayrıca Doğrudan temin işlemlerinde 3 teklif ve 3 zarf kuralına riayet edilmediği, birbiriyle bağlantılı firmalardan teklif alındığı, yan teklif şeklinde adlandırılan tekliflerin aynı kalemden çıktığı ve tekliflerdeki imzalarda benzerliklerin olduğunun tespit edildiği, bu nedenle kamu zararı ve belgede sahtecilik suçlarının oluştuğu iddia edildi.