USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

EBRD ve GTO güçlerini birleştiriyor

İki milyona yakın nüfusuyla Türkiye’nin en eski ve en kalabalık şehirlerinden biri olan Gaziantep, sınır komşusu Suriye’den gelen...

EBRD ve GTO güçlerini birleştiriyor
23-02-2017 10:43
Gaziantep

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO)  Gaziantep ve Güneydoğu bölgesindeki çevre illerde girişimciliği destekleme ve teşvik etme amacıyla güçlerini birleştiriyor.

İki ortak, Türkiye’nin Güneydoğu bölgesinde özel sektörde faaliyet gösteren firmalara daha fazla ve daha iyi hizmet sağlayabilmek adına, GTO’nun kapasitesini güçlendirmek ve sınır komşusu Suriye’den gelen mülteci akınından büyük ölçüde etkilenen bölgenin ekonomik direncini arttırmak amacıyla birlikte çalışacaklar.

EBRD’nin yatırım yaptığı ülkelerdeki yaklaşımında belirlemiş olduğu; rekabetçilik, sürdürülebilirlik, yönetişim, entegrasyon ve kapsayıcılığın da içinde bulunduğu altı geçiş kriterinden biri de ekonomik dayanıklılıktır.

Proje kapsamında EBRD ve GTO, mülteciler tarafından yönetilen firmaların da arasında bulunduğu bölgedeki özel sektör firmaları  için fırsatları ve bariyerleri belirleyecektir. Bu verilere göre, girişimcilere destek olmak ve küçük ve orta ölçekli firmaların (KOBİ) potansiyellerini tam anlamıyla ortaya koyabilmeleri için yeni hizmetler tasarlanacak ve uygulamaya alınacaktır. Proje, Confederation of Danish Industry (DI) ve eğitim ve girişimcilik üzerine yoğunlaşmış Hollanda merkezli bir sivil toplum kurumu olan SPARK tarafından uygulanacaktır.

Bugün, projenin başlangıcına ilişkin olarak GTO Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Hıdıroğlu; “Özel sektör ekonomik büyüme için çok önemlidir ve oluşan 10 iş fırsatından 9’unun öncüsüdür. KOBİ’lere ve girişimcilere daha iyi hizmet verebilmek adına Odamızın kapasitesini güçlendirerek şu an bölgemizdeki en önemli sorunlardan biri ile mücadele etmiş oluyoruz: Yeni iş fırsatları yaratılması ve mevcut işletmelerin sürdürülmesi ve geliştirilmesi. İnanıyoruz ki proje bitimine kadar, daha iyi stratejik planlama veya daha fazla ve yeni destek mekanizmaları sayesinde bölgemizdeki, mülteci odaklı firmalar da dahil olmak üzere, KOBİlerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacak duruma geleceğiz” diye belirtti.

EBRD’nin Gaziantep Ofisi Direktörü Gökhan Karaçetin de şunları aktardı: “EBRD Güneydoğu Anadolu’da ekonomik dayanıklılığı sağlamlaştırmaya kararlıdır. Halihazırda bölgedeki işletmelere danışmanlık hizmetleri ve eğitim desteği sağlamaktayız. Bu çabalarımızı arttırarak, bölgenin iş dünyasında daha güçlü bir ses olmasına yardımcı olmak üzere Gaziantep Ticaret Odası ile güçlerimizi birleştiriyoruz.”  

Türkiye’nin Güneydoğusunda ekonomik direnci sağlamlaştırma sürecinin bir parçası olarak 2014 yılından beri Gaziantep’te ofisi bulunan EBRD, yakın zamanda 50 yeni çevreci otobüs alımında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne 5 milyon Avro tutarında kredi ve 5 milyon Avro tutarında hibe desteği sağlamıştır. Banka aynı zamanda, kamu-özel işbirliği kapsamında inşaatı yapılacak olan yeni, teknoloji harikası bir hastane için de 80 milyon Avro finansman sağlamaktadır.  EBRD aynı zamanda, mültecilerin yoğunluklu yaşadığı bölgelerde faaliyet gösteren küçük işletmelere kredi sağlamak üzere Türk bankalarıyla çalışarak yerel ekonomiyi desteklemekte ve istihdam olanakları yaratmaktadır.

Türkiye, 2016 yılında yapılan 1.9 milyar Avro tutarındakı yatırımla EBRD’nin faaliyetlerini yürttüğü ülkeler arasında en üst sırada yer almaktadır. Banka bugüne kadar Türkiye’ye, farklı sektörlerden yaklaşık 220 proje aracılığı ile, 9 milyar Avro tutarında yatırım yapmıştır. Bu girişimler için diğer finansman kanallarından yaklaşık 20 milyar Avro daha yatırım yapılmasını sağlamıştır. EBRD’nin Türkiye’deki yatırımlarının yüzde 98’i özel sektör odaklıdır.    

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
Süperbaba Okulları Gaziantep’te Açıldı!
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler