Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karayılan, kaçak fırınlara yönelik denetimlerin belediyeler tarafından yapıldığına dikkat çekti. Diğer taraftan hijyen, kalite ve gramaj konusunda hassas denetimlerin aralıksız şekilde sürdürüldüğüne dikkat çeken Karayılan, “Vatandaşın ekmeğiyle kimseyi oynatmayız” dedi.
“BAZI MÜDAHALELER BELEDİYELER TARAFINDAN YAPILIYOR”
Pide fırınlarının denetlenmesi konusunda açıklamalarda bulunan Gaziantep İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karayılan, “Kaçak fırın olarak adlandırılan fırınların büyük çoğunluğunu; imar ve iskanı olmayan veya el değiştirmeleri sebebiyle ilgili Belediyeler tarafından İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı bulunmayan fırınlar oluşturmaktadır. İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı olmayan bu fırınların ruhsatlandırma işlemleri 10.08.2005 tarih ve 25902 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İş Yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında ilgili Belediyeler tarafından yapılmaktadır. Bu fırınlara ceza yazma işlemi Kurumumuzca yapılabiliyorken bunun dışındaki müdahaleler Belediyeler tarafından yapılmaktadır” dedi. Bahse konu fırınlara 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında İl Müdürlüğümüz tarafından hijyen ve insan sağlığı yönünden denetimler gerçekleştirilmektedir diye konuşan Karayılan, denetimlerin aralıksız şekilde süreceğini anlattı.
“Vatandaşın ekmeğiyle kimseyi oynatmayız” diyen Karayılan, bu görevin ifası için günlük 25 araçla gıda denetim hizmeti verilmektedir. İlimizde faaliyet gösteren fırınlara yönelik her yıl riske dayalı denetim sistemi ile pide fırınları 5996 sayılı kanun gereğince rutin olarak denetlenmektedir açıklamalarında bulundu. Pide fırınlarının rutin denetimler dışında Alo Gıda 174 ihbar hattı, BİMER, CİMER ve 530 843 5252 Whatsapp iletişim hattına vatandaşlarımızdan gelen ihbar ve şikayetler doğrultusunda da denetliyoruz” dedi. Karayılan, bu kapsamda 2017 yılı içerisinde pide fırınlarına yönelik toplam 2.310 denetim gerçekleştirildiğini ve 180.059 TL idari para cezası uygulandığını söyledi. Yapılan denetimlerde işletmelerin Bakanlıkça belirlenen asgari teknik ve hijyenik şartları sağlaması, personel hijyenine dikkat edilmesi, ürün kalitesinin geliştirilmesi için bilgilendirme, uyarı ve idari yaptırım işlemleri uygulandığını bildiren Karayılan, “Bu kapsamda Bakanlığımızın belirlemiş olduğu hijyen esaslarına aykırı üretim ve satış yapan, işletme kayıt belgesi olmadan faaliyet gösteren 64 pide fırınına cezai yaptırım uygulandı” diye konuştu. 2017 yılında tüm Türkiye'de sade pide fırınlarına uygulanan 88 idari yaptırımın 64‘ünün Gaziantep ilinde yapıldığını ve böylece Türkiye geneli sade pide fırınlarına en fazla idari para cezası uygulayan Müdürlük olduklarını dile getiren Karayılan, “İl Müdürlüğümüz vatandaşımızın sağlıklı beslenmesi için gerekli çabayı ve hassasiyeti kararlılıkla göstermektedir. Halkımızın da gıda ürünü satın alırken ve tüketirken karşılaştığı olumsuzluklarla ilgili Bakanlığımızın 7/24 açık olan Alo 174 Gıda İhbar Hattına şikayetlerini bildirmelerini rica ederim” diyerek sözlerini tamamladı.