Bakırcılar Çarşısında uzun yıllardır Bakır ustası olarak çalışan Ahmet İnce, el emeği ürünlerin yeteri kadar ilgi görmediğini söyledi.
Gaziantep’te uzun yıllardır bakır işleyerek geçimini sağlayan esnaf Ahmet İnce, Bakır işlemeciliğinin önemli bir meslek olduğunu kaydetti. Bakırcılığın güçlü bir geçmişe sahip olduğunu belirten İnce, Bakır İşlemeciliği mesleğinin gelecek nesillere aktarılması konusunda çalışmaların daha da artırılması gerektiğini söyledi. Bakırcılık mesleğine olan ilginin son yıllarda arttığını belirten İnce, “5 yıl öncesine kadar Bakır işlemeciliğine ve ürünlerine olan ilgi azalmıştı. Geçmişte Bakırcılar Odasına kayıtlı 100 esnafımız varken bugün odaya kaydı bulunan bin kadar esnafımız bulunuyor. 90’lı yılların başından itibaren Bakırcılık mesleğine ve bakır ürünlere olan ilgi azaldı. Doların o dönemde yükselmesi nedeniyle hem esnafın işleri olumsuz etkilendi hem de insanların alım gücü azaldı. Bu yıllarda alüminyum ve çelik insanlar tarafından ilgi görürken, bakırın sağlıksız olduğu algısı nedeniyle bakıra olan ilgi iyiden iyiye azaldı. 2000’li yıllarda insanlar yeniden bakır ürünlerine önem vermeye başladılar. Bakırın sağlıklı olduğu anlaşıldı. Köylerde yapılan pekmezler kırmızı bakırda pişer. Ancak bu pekmez kırmızı bakırda bekletilmez. Kırmızı bakırda yapılan ürünler uzun süre bekletilince oksitlenme yaptığı için baş dönmesi ve mide bulantısına neden olur. Uzun yıllardır bu işi yapıyorum ve bu zamana kadar bakır ürünü kullandığı için hayatını kaybedeni görmedim” diye konuştu.
“FABRİKASYON ÜRÜNLER TERCİH EDİLİYOR”
Fabrikasyon ürünlerin ortaya çıkmasıyla birlikte el emeği ürünlere ilginin azaldığına dikkat çeken, “Fabrikasyon ürünlerin el emeği ürünlerin satışına etkisi yüzde 70 oranında oldu. İnsanlarında alım gücünün düşmesi nedeniyle insanlar daha ucuz olan fabrikasyon ürünleri tercih etmeye başladılar. Değeri ve sanatı bilen insanlar yaptığımız ürünleri satın alıyorlar. Yabancı turistler el emeği ürünlere daha çok değer veriyorlar. El emeği bakır işlemeciliği yapan ustalar var ancak bu nereye kadar gider bilemiyoruz. Şuanda nitelikli bakır ustaları yetişmiyor. İmalathanelerde ancak aile bireyleri çalışıyor. İnsanlar artık ağır ve emek isteyen işlerde çalışmak istemiyorlar” diye konuştu.
!#**h11512**#!