Türkiye Kent Konseyleri Birliği Başkanı Necati Binici, Türkiye Engelli Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, Kent konseylerini yerinden ve yerelden yönetim ilkesinin hayata geçirilmesi için önemli bir başlangıç noktası olarak gördüklerini belirterek "bu nedenle Engellilerin kent yönetimine kent konseyleri altında kurulan engelli meclisleri ile müdahil olmalıdırlar.Yapacakları ve üretecekleri projelerle, fikirlerle, eleştiri ve önerilerle yerel yönetim politikalarının insanileştirilmesi için aktif görev alması gerekmektedir"dedi.
Binici konuşmasına devamla, "Kent hakkı, aynı devletin sınırları içerisinde olmakla değil, aynı kentte yaşamakla ve kentin yönetimine katılmakla kazanılır. Ve bu hakkı aynı kentte yaşayan kadın/erkek, engelli/engelsiz herkes ve herkesimle de paylaşılır. Engelliler, yaşanabilir, eşit ve bedenlerin özgürce dolaşacağı kamusal alanlar için kent yönetimine katılmalı ve kent politikalarının belirlenmesin de etkin olmalıdırlar. Engellilerin kararlara katılımı ve etki etme gücü ne kadar güçlüyse kente ait olma duygusu da o kadar güçlü olacaktır. Engellilerin kent ve kendi hakkı, engellilerin kent ve kendi hakkında verilen kararlara katılımından geçer. Demokratik kent yönetimler için, “Yerel Yönetimler” ve "Kent Konseyleri" yönetimlerinde engelliler daha çok yer almalı ve karar süreçlerine daha çok katılmalıdırlar. Kent Konseyleri'nin üst kuruluşlarından biri olan, “Türkiye Kent Konseyleri Birliği” özellikle engelli bireylerin "Kent Konseyleri Engelli Meclis” lerine katılmaya ve karar mekanizmalarında görev almaya çağırmaktadır" şeklinde konuştu.
Türkiye Kent Konseyleri Birliğinin, 1992 yılında Rio de Janeiro'da yapılan Birleşmiş Milletler Rio Yeryüzü Zirvesi’nde kabul edilen "Gündem 21 Projesi 'yönetişim anlayışının yerel düzeye taşınması ve kent yönetimine demokratik katılımın gelişmesini kendine ilke edinerek. Sürdürülebilir kalkınmayı önceleyerek paydaşların işbirliğini savunan demokratik yapılar olduğunu ifade eden Binici, sözlerini şöyle tamamladı:
"Türkiye Kent Konseyleri Birliği Kent Yaşamı içerisinde var olan herkesimin, Kent planlarının yapılmasında ve kentsel ortak sosyal alanların oluşturulmasında tek tipleştirmeyi değil çoğulcu bakış ve yaşayış anlayışını savunmakta ve tüm paydaşların karar ve uygulama süreçlerine katılımını öncelemektedir.
Türkiye Kent Konseyleri Birliği; Kentsel yaşamın imkanlarından yeterince faydalanamayan sosyal/siyasal/ekonomik anlamda toplumun en dezavantajlı gruplarından birini oluşturan engelli bireylerin engelsiz bir yaşam hakkını sonuna kadar destekler ve kent planlamasının bütün bireyleri göz önünde bulundurularak yapılması için farkındalık çalışmaları yapmayı bir görev olarak görmektedirler. 10-16 Mayıs Türkiye Engelli Haftası vesilesiyle artık yapılması gereken Hz. Mevlana gibi ‘Yeni şeyler söylemek lazım’ diyerek. Kalplerin ve zihinlerin değişmesine katkı sunarak bütün renklerimiz ve bedenlerimizle yan yana birlikte kardeşçe yaşayacağımız kentler ve kent yaşamları yaratmaktır.