Türkiye İstatistik Kurumu'nun yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de yaşayan vatandaşlar günde 6 saat televizyon izlerken, kitap okumaya sadece 1 dakika ayırıyor. Gazetemize açıklamada bulunan Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Eşref Savaş, Türkiye'de okuma kültürünün aşılanması gerektiğini söyledi.
TÜİK tarafından yapılan araştırmaya göre; Türkiye'de günde 6 saat televizyon izleyen, 3 saat internete giren Türk insanı, kitap okumaya yalnızca 1 dakika ayırıyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Eşref Savaş, Türk topluma kitap okuma alışkanlığının aşılanması gerektiğini söyledi. Türkiye'de okuma alışkanlığının yaygın olmadığını ifade eden Savaş, "Malesef ülkemiz ve Gaziantep okuma alışkanlığı konusunda geri planda kalıyor. Yapılan istatistik çalışmalarda bu yönde sonuçlar veriyor. İnsanımız internet kullanımına ve televizyon izlemeye ayırırken, kitap okumaya yalnızca 1 dakika ayırıyor. Toplumumuz daha fazla okuyarak daha iyi yerlere gelebilir. Ancak halkımız okuma konusunda bir direnç gösterdiği için bu konumu yakalayamıyor" dedi.
"TÜM TOPLUMA GÖREV DÜŞÜYOR"
Uygar toplumların okumaya daha fazla vakit ayırdığını belirten Savaş, "Okuma kültürünün olduğu toplumlarda insanların birbirlerini anlama ve empati kurma yetisi daha yüksek. Toplumumuz ne yazık ki son yıllarda birbirlerine karşı soğuk ve sabırsız bir yapıya sahip oldular. Yeteri kadar kendimizi yetiremiyoruz, kültürel faaliyetlere zaman ayıramıyoruz. Toplumda okuma alışkanlığının oluşması için başta aileler olmak üzere tüm vatandaşlara büyük görevler düşüyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen ‘100 Temel Eser’ projesi, çocuklara okuma alışkanlığı kazandırılması açısında iyi bir başlangıçtı. Okullarda okuma yarışmaları ve bilgi yarışmaları düzenleniyor. İlerleyen yıllarda bu çalışmaların daha etkili olacağına inanıyorum. Böylelikle okuyan bir toplum haline geliriz" şeklinde konuştu.