12-15 Eylül tarihleri arsında düzenlenecek Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali için geri sayım başladı. Kısa bir süre kalan festival için kent genelinde hummalı bir çalışma yürütülürken, yurt içinde ve yurt dışında da tanıtım çalışmaları gerçekleştiriliyor. Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen GastroAntep Festivaline on binlerce kişinin katılması bekleniyor.
FESTİVAL İÇİN HUMMALI BİR ÇALIŞMA SÜRÜYOR
GastroAntep Festivali için kent esnafında da hareketlilik sürüyor. Festivalin kent ekonomisine katkı sağlayacağını belirten esnaf, hummalı bir şekilde hazırlıklara dahil olurken, son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntıların festival ile birlikte azalacağını umut ediyorlar. Festival için Gaziantep’e çok sayıda turistin geleceğini ifade eden esnaf, “Gaziantep’in UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil olması ile birlikte kentimize olan ilgi bir hayli arttı. Yerli ve yabancı turistler, kentimize gelerek yöresel lezzetlerimizi tadıyorlar. Gaziantep yalnızca yöresel lezzetleri ile değil, tarihi, kültürü, ticareti, sanayisi ile de ön planda olan bir şehir. 5 Antik Kentin yer aldığı şehrimiz, tüm dikkatleri üzerinde topluyor.”
GAZİANTEP ESNAFI BU FESTİVALLE UMUTLANDI
Son yıllarda oldukça kötü ekonomik koşullar yaşandığını ifade eden esnaf, “Geçtiğimiz yıl döviz kurunda meydana gelen artışlar, bizleri olumsuz etkiledi. Ülke genelinde pek çok kalemde ürüne zam geldi. Maliyet artışları esnaf başta olmak üzere sanayici ve vatandaşlarımızı da olumsuz etkiledi. Alım gücünün düşmesi ile birlikte vatandaşlar alışveriş yaparken iki kez düşünmek zorunda kalıyorlar. Gaziantep’te ne yazık ki durum değişmiyor. Artan maliyetler, Avm’ler nedeniyle rekabet gücü zayıflayan esnaflarımız zor günlerden geçiyor. Artan turizm potansiyeli ve GastroAntep Festivali, esnaf için umut taşıyor” diye konuştu.
GASTROANTEP FESTİVALİ HAKKINDA
İnsanlığın ilk kez tarım ve hayvancılık yapmaya başladığı Mezopotamya bölgesinin kuzey-batı ucunda yer Gaziantep, bölgede Akdeniz ve kara iklimlerinin geçişkenlik gösterdiği eşsiz bir coğrafyada yer almaktadır. İklimin ve verimli toprakların etkisi Gaziantep’in sayısız farklı çeşitte tarımsal ürüne ev sahipliği yapmasını sağlamaktadır. Kent ayrıca insanlık tarihinin farklı onlarca devresine tanıklık etmiş, Tarihi İpek yolunun en önemli noktalarından birinde kurulmuştur. Binlerce yıldır kültürlerin, fikirlerin, bilimin değiş tokuş yapıldığı kentin mutfağı da kentin tüm bu özelliklerinden etkilenmiştir. Gaziantep Yemenden başlayıp kuzeyde Kafkaslara kadar giden hat üzerinde yer alan farklı kültürlerin ve Hindistan’dan başlayıp Anadolu’nun Ege bölgesinde biten doğu-batı hattında yer alan onlarca farklı kültürlerin özelliklerini harmanlamış bir kenttir. Kentin mutfağı tarih boyunca bu kültürel harmanın en kuvvetli öğesi olmuştur. Gaziantep, 2015 yılında UNESCO’nun UCCN programına (Unesco Creative Cities Network) Türkiye’den gastronomi alanında dahil olan ilk şehir olma özelliğini taşımaktadır. GastroAntep, Gaziantep’in eşsiz mutfağını dünyaca ünlü Michelin yıldızlı restoran şefleri, gastronomi profesyonelleri, akademisyenler, öğrenciler ve tüm halkımızın katılımı ile Gaziantep’i Geliştirme Vakfı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin koordinasyonuyla gerçekleştirmeyi planlamaktadır.