Şahinbey Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifine kredi başvurusunda bulunan yüzlerce kişiye kredileri kabul edilmesine rağmen paraları verilmedi.
Kredi talebi karşısında mülkleri ipotek altına alınan vatandaşların evleri icra kanlı ile satılmaya başlanıyor. Mağdur vatandaşlar kooperatif tarafından dolandırıldıklarını ve bunun üzerine birde evlerinin satışa çıkartılması karşısında şaşkına döndüklerini dile getirdiler. Mağdur avukatlarından Önder Alkurt, satış kararı için mahkeme sonucunun beklenilmesi gerektiğine dikkat çekti.
40 MİLYON LİRALIK KREDİ YOLSUZLUĞUYLA GÜNDEME GELMİŞTİ
Şahinbey Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nde, usulsüz kredi kullanmak ve kullandırtmak suretiyle 40 milyon liralık yolsuzluk yapıldığına ilişkin iddialar TBMM’de gündem olmuştu. Dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı kooperatifte yolsuzluk yapılıp yapılmadığına ilişkin müfettiş görevlendirmişti. 483 yolsuzluk dosyasına ilişkin dava Gaziantep 5. Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor. Tamda dava devam ederken kredi talebinde bulunmalarına rağmen parası ele geçemeyen mağdurların evleri ödenmemiş borçlardan dolayı satışa çıkartılıyor. İpotekli evlerin satışı önümüzdeki ayın başından itibaren Gaziantep Adliyesi’nde satışa çıkacak. Yaşanan bu durum karşısında ise dava sonucu beklenilmeden kooperatifin evleri satışa çıkartması mağdurların isyan etmesine neden oldu. Devam eden davaya rağmen kooperatif tarafından satışa çıkartılan evlerle ilgili olarak mağdur avukatları hukuki adım atma kararı aldı. Şahinbey Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi eski Başkanı Hasan Güzel ile eski Müdürü Kemal Güzel’in sanık olarak yargılandığı yolsuzluk davasında henüz karar verilmiş değil.
“EŞİMİN ADINA KREDİ ÇEKTİK AMA PARA ALMADIK”
Şahinbey Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nden eşi adına kredi talebinde bulunduklarını anlatan Bahattin Kurt, 100 bin lira kredi taleplerinin kabul edildiğini ama kooperatif yönetiminin bu parayı kendilerine teslim etmediğini dile getirdi. Şahinbey Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi eski Başkanı Hasan Güzel ile dönemin Kooperatif Müdürü Kemal Güzel tarafından bankaya borçlandırılmalarına rağmen para alamadıklarını anlatan Kurt, “Eşimin adına evimizi ipotek göstererek 100 bin lira kredi talebinde bulunduk. Kredimiz onaylandıktan sonra eşime kooperatifte bir banka dekontu imzalattırıldı. Daha sonra bankadan kredi çekildi ve eşime bu para teslim edilmedi. Defelarca girişimde bulunmamıza rağmen başarılı olamadık ve ipotekli olan evimiz sonunda satışa çıkartıldı. Nisan ayının başında evimiz icra kanalıyla satışa çıkartılacak. Gaziantep 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde mağdur sıfatıyla açtığımız dava devam ediyor. Dava sonucunun beklenilmesini ve dava sonucuna göre evimizin satışa çıkartılmasını talep ediyoruz. Bu konuda da avukatlarımız gerekli adımları atmaya başladılar” şeklinde konuştu.
MAĞDUR AVUKATLARI HAREKETE GEÇTİ
Gaziantep’te 2013 yılında Cumhuriyet Savcılığına yapılan şikayetler üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Gaziantep 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davada ifadesi alınan Şahinbey Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi eski Müdürü Kemal Güzel, mağdur sıfatı taşıyan vatandaşların kredi taleplerinde paraları bankadan çekilmesine rağmen onlara teslim edilmediğini kabul etmişti. “Banka veya kredi kurumlarınca tahsis edilmemesi gereken krediyi sağlamak amacıyla dolandırıcılık” iddiasıyla açılan dava devam ediyor. Mağdur avukatlarından Önder Alkurt, devam eden davada kooperatifin eski başkanı ve eski müdürünün sanık olarak yargılandığına dikkat çekti. Alkurt, “Devam eden bir dava var ve bu davanın sonucu beklemeden kooperatifin bugün mevcut yönetimi mağdur vatandaşların ipotekli evlerini borçları nedeniyle satışa çıkartıyorlar. Vatandaşlarımızın bu mağduriyetinin önüne geçmek için bizler avukatları olarak gerekli girişimlerde bulunacağız. Yaşanan hukuki sürecin sonunda ortaya çıkacak sonuca göre ipotekli evlerin satışının yapılması gerekirdi” diye konuştu.
CHP MİLLETVEKİLİ ŞEKER SORU ÖNERGESİ VERMİŞTİ
CHP Gaziantep eski Milletvekili Mehmet Şeker kooperatifte ki iddiaları Türkiye Büyük Millet Meclisine taşımıştı. TBMM’de soru önergesi veren Şeker’e yanıtı dönemin Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı vermişti. Kooperatifle ilgili olarak o dönem başlatılan soruşturma kapsamında müfettiş raporlar ve şikayetler doğrultusunda dava açılmıştı. Şahinbey Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nde, usulsüz kredi kullanmak ve kullandırtmak suretiyle 40 milyon liralaık yolsuzluk yapıldığını dile getiren eski Milletvekili Mehmet Şeker'in iddialarının bir kısmı Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından da doğrulanmıştı. Şeker'in verdiği Şahinbey Esnaf Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’ndeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili soru önergesini cevaplayan Bakan Hayati Yazıcı, kooperatifi denetleyen müfettişlerin; denetim görevinin ihmali, görevi kötüye kullanma, dolandırıcılık, nitelikli dolandırıcılık ve zimmet gibi suç fiillerini tespit ettiğini söylemişti.
“SUÇ UNSURU TESPİT EDİLDİ”
Soru önergesini cevaplayan Bakan Yazıcı, söz konusu kooperatif hakkında bakanlığına intikal eden şikayetler ile ilgili olarak Bakanlık ve TESKOMB müfettişlerinin denetim yaptığını belirterek, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunun ilgili maddeleri ile TCK’nın ilgili maddeleri kapsamında çok sayıda suç unsurunun tespit edildiğini kaydetmişti. Yazıcı, yapılan denetimler sonucunda müfettişlerin tespit ettiği suç fiilleri nedeniyle yönetim kurulu üyeleri, kooperatifin eski müdürü ve iş ortakları hakkında Türk Ceza Kanunu’na (TCK) göre tespit edilen suç fiillerini şöyle açıklamıştı; “TCK’nın 257 (görevi kötüye kullanma), 251 (denetim görevinin ihmali), 157 (dolandırıcılık), 158 (nitelikli dolandırıcılık), 247 (zimmet) maddeleri kapsamında Gaziantep Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş olup, yargılama süreci devam etmektedir”