Koronavirüs sürecinde özellikle gıda denetimlerinin yoğun şekilde gerçekleştirildiği Gaziantep’te, Vali Davut Gül’ün önderliğinde ekmek fırınları ve pastaneler denetlendi. Yapılan denetimlerde kurallara uymadıkları anlaşılan işletmeler hakkında yasal işlem yapıldı. Gaziantep Valisi Davut Gül, denetimler sırasında işletme sahiplerinin yanı sıra vatandaşları da koronavirüs sürecinde kurallara uyulması yönünde uyardı.
ONLARCA EKİP AYNI ANDA DENETİME ÇIKTI
Gaziantep genelinde özellikle koronavirüs sürecinde gıda denetimleri aralıksız şekilde sürdürüldü. Gaziantep Valisi Davut Gül ve İl Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, pide ekmeği ve francala ekmeği üretilen ve satılan alanlar yönelik denetim gerçekleştirdi. Vali Gül’ün önderliğinde gerçekleştirilen denetimlerde kurallara uyulması noktasında işletme sahipleri ile vatandaşlar bilgilendirildiler. Gaziantep İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan, konuyla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada önemli konulara dikkat çekti. Fırın ve kasapların denetimi için ciddi bir program hazırladıklarını dile getiren Karayılan, tüm uyarılara rağmen halen kalite adına değişim göstermeyen işletmelere yönelik kapsamlı bir denetim yapacaklarını ifade etti. Karayılan, “Halkın sağlığıyla oynamaya ve kalitesiz ekmek üretmeye kimsenin hakkı yok” dedi.
DENETİMLER ARALIKSIZ BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLECEK
Ekmekteki unun denetimi için bakanlıktan gerekli onayı beklediklerini ve bu süreçte yasalar dahilinde mevcut işletmelerin kendine çeki düzen vermesi için çalışacaklarına dikkat çekerek, ‘’İlimizdeki fırınları 150 mühendis arkadaşımızla didik didik denetleyeceğiz. Kurallar belli. Bu kuralları ısrarla ihlal eden işletmelere ceza uygulayacağız. Yine yaklaşık 2 bin kasaba yönelik görevli arkadaşlarımızla denetim yapacağız. Bu konuda bir çözüme ulaşana kadar denetimlerimizi aynı yoğunlukta sürdüreceğiz’’ dedi.
BELEDİYELERLE İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ
Denetimlerde yerel yönetimlerle iş birliği sağlayacaklarına da değinen Karayılan, şunları söyledi:
“İşletmeler arasında haksız rekabette söz konusu. Bazı işletmeler 50 metrekare de 2 işçi ile çalışıyor. Diğer taraftan 150 metrekare yerde 10 işçi çalıştıran var. İkisi de 50 kuruşa ekmek satıyor. Bu konu çalışma ruhsatı evresinden başlıyor. Bu nedenle yerel yönetimlerimize denetimlerdeki gözlemlerimiz aktaracağız. Bu konuyu kesin olarak çözüme kavuşturmak ve gerek kalite gerekse hijyen açısından istenilen düzeye gelinmesi için çalışmalar devam edecek.”