USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

FİYAT TARİFENİZ NEDEN YOK?

Gastronomi kenti Gaziantep’te lokanta ve tatlıcıların önemli bölümünde fiyat tarifelerinin işletme girişinde olmaması dikkat çekiyor. Fiyat tarifeleri yasa gereği işletme girişinde tüketicinin görebileceği şekilde olması gerekiyor.

FİYAT TARİFENİZ NEDEN YOK?

Gaziantep’e her gün yüzlerce yerli ve yabancı turist akını yaşanıyor. Gastronomi unvanını aldıktan sonra kente gelen turist sayısında önemli artış gözlenirken, şehre gelen turistler lokanta ve tatlıcılarda çoğu zaman hoş olmayan fiyat tarifeleriyle karşılaşabiliyor. Yasa gereği işletmelerin hemen girişinde asılı olması gereken fiyat tarifelerine Gaziantep’te ne yazık ki uyan çok fazla bir işletme yok.

GELİŞİ GÜZEL FİYAT TARİFELERİ UYGULANIYOR

İşletme girişinde fiyat tarifelerinin olmaması nedeniyle işyeri sahipleri önemli oranda gelişi güzel fiyat tarifelerini uygulamaya sokuyorlar. Özellikle lokanta ve tatlıcılarda görülen bu uygulamadan vazgeçilmesi ve yetkililerin sorun karşısında gerekli önlemleri almaları bekleniliyor. Kente gelen yerli ve yabancı turistler işletmelerin girişlerinde fiyat tarifelerinin olmamasından dolayı şikayetçi olurken, fiyatların gelişi güzel şekilde belirlenmesi karşısında ise şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Yasada, “Tüketici kanununun fiyat etiketi başlıklı maddesine göre düzenlenen yönetmeliğe göre, lokanta veya benzeri gıda ürünü satan işletmelerin mekanın girişine yani dış cephesine tüm fiyat listesinin bulunmasının zorunlu” deniliyor. Yasa tanımaz şekilde işletmelerin keyfi tutumları ise çoğu tüketiciyi çileden çıkartıyor.

“KAPIDAN SATIŞTA BİLE FİYAT TARİFESİ RESMİ OLARAK TÜKETİCİYE GÖSTERİLMELİ”

Tüketiciyi Koruma Yasası çerçevesinde, “Kapısında fiyat listesi olmayan mekanların yasal mevzuata aykırı satış yapmış olduğuna ve yüksek fiyatla karşılaşan tüketicinin mülki amire ve belediye zabıtasına şikayette bulunarak fiyat listesi konulmamasından ötürü o firmaya idari para cezası uygulanmasını sağlayabilir. Ödemeyle ilgili de mekanın bulunduğu kaymakamlıktaki tüketici hakem heyetine hiçbir ücret ödemeden başvurabilir. Standart fiyatın üstündeki bedelin iadesi için karar aldırılabilir” deniliyor.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETLERİNE ŞİKAYET EDİLİYOR

“Normal şartlarda tüketici hakem heyetleri mevzuata göre bu hukuki süreci azami altı ayda karara bağlarlar. Tüketici hakem heyeti şikayeti o lokantanın sahiplerine gönderir ve savunmalarını ister” şeklinde ki yasal düzenlemede, “Daha sonra dış cephede fiyat listesi bulunmadığından tüketicinin o tesiste yiyip içtiklerinin birinci sınıf bir restoransa, diğer birinci sınıf restoranlarda tüketicinin almış olduğu yiyecek ve içeceklerin ortalama fiyatı neyse bunu bilirkişiyle tespit ettirip farkın iadesine hüküm verilir. Fiyat listesinin restoran içinde olması uygulamayı değiştirmiyor: İçeri girdikten sonra menüde fiyat listesini görmüş olması satıcıyı yani mekan sahibini haklı çıkartmaz. Çünkü yanında nişanlısı, kız arkadaşı veya utanabileceği bir insan olan kişi içeri girdikten sonra önüne konan menüde bir meşrubatı üç lira beş lira yerine elli lira görürse, oradan kalkmak mümkün olmayabilir. Utanma duygusuyla çıkamayabilir.“ Bu tür durumlarda vatandaş önce ödeme yaparak fatura alır. Ardından adisyon istenir. Çıkışta fiyat listesinin kapıya asılmadığını gösteren fotoğraf çekilir şikayet süreci başlatılır.“

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler