USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Bizim Mahalle

"Garajlarda yaşıyorlar"

18-09-2015 18:27
Gaziantep

Gazikent Mahallesi’nde ikamet eden Suriyeli Mültecilerin uygunsuz koşullarda yaşamlarını sürdürdüklerine dikkat çeken Gazikent Mahallesi Muhtarı Mehmet Yılmaz, “Suriyeli Mülteciler garajlarda yaşıyorlar” şeklinde konuştu.

M.YILMAZ

Gaziantep Hâkimiyet okurları ve Gazikent Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtarı Mehmet Yılmaz’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hakimiyet her hafta üç mahallede sizlerle, muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında yer alacak.

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ

gazikent

Mahallenin adı: Gazikent

Mahallenin İlçesi: Şehitkamil/Gaziantep

Posta Kodu: 27580

Mahallenin nüfusu: 16 bin

Mahallenin seçmeni: 8 bin 400

Sandık Sayısı: 22

Mahalle ve cadde sayısı: 24 Sokak, 8 Cadde, 1 Bulvar

Mahallenin muhtarı: Mehmet Yılmaz

 

Gazikent Mahallesi’nin 1994 yılında kurulduğunu belirten mahalle muhtarı Mehmet Yılmaz, “ 1994 yılında yapılan yerel seçimlerde ilk dönem mahalle muhtarlığı seçimi yapıldı. 1999 yılında yapılan yerel seçimler ile mahalle sakinlerinin desteği ile mahalle muhtarlığına seçildim. 4 dönemdir muhtarlık görevini yürütüyorum. Mahallemiz daha önce nüfus ve yüz ölçümü bakımından Gaziantep’in en büyük mahallelerinden biriydi. Daha sonra 2000’li yıllarda mahallemiz, Gazikent, Atakent, Sanayi, Belkız ve Burak mahallelerine bölündü. Mahallemizin nüfusu 16 bin, seçmen miktarı ise 8 bin 950’dir. Son Genel seçimlerde mahallemizde bulunan 22 sandıkta en fazla oy AK Partiye çıktı. Mahallemizde 8 caddemiz, 1 bulvar ve 24 sokağımız bulunuyor. 16 nolu, 10, 19, 24, 41, 40, 43 nolu caddeler ve Sani Konukoğlu Bulvarı bulunuyor. Komşu mahallelerimiz ise Atakent, Burak, Belkız, Sanayi mahallelerinden oluşuyor” diye konuştu.

MÜLTECİ DÜKKAN VE GARAJLARDA İKAMET EDİYORLAR

ALTERNATİF

Mahallede 3 bin Suriyeli Mültecinin ikamet ettiğini belirten Yılmaz, “Şuanda kayıtlı 3 bin Suriyeli Mülteci mahallemizde ikamet ediyorlar. Ancak mahallede ikamet eden Suriyeli Mülteci sayısı her gün değişiyor. Sürekli mahallede ikamet eden mültecilerin sayısı değişiyor. Farklı mahallelerden mahallemize yerleşenler oluyor. Suriyeli Mülteciler, mahallemizde büyük sorun oluşturuyorlar. Mahallede yer alan dükkan ve garajlarda Suriyeli Mülteciler ikamet ediyorlar. Sitelerde her bir binanın altında 6 ile 8 arasında garaj bulunuyor. Her bir garajda en az kişi yaşıyorlar. Yaz aylarında ev halkından kadınlar garajda uyurken erkekler parklarda uyumayı tercih ediyorlar. Uygunsuz koşullarda yaşayan Suriyelilerin toplanarak kampa götürülmesiyle ilgili karar tam olarak uygulanmıyor. Karar ile çok kötü koşullarda yaşayanlar, hurdacılık yapanlar ve hırsızlık yapanlar toplanıyor. Kararın uygulanması devam ediyor ama parklarda veya camilerde uyuyanlar toplanarak kamplara götürülüyor” şeklinde konuştu.

SİTELERDEKİ KANALİZASYON SİSTEMLERİ YETERSİZ KALIYOR

IMG_9714

Alt yapıda Gaski ile sorunlar yaşadıklarını ifade eden Yılmaz, “Gazikent Mahallesi’ndeki Amaç, Sanko, Serinevler, Hisar, Gölkent siteleri yapıldığında alt yapıdan önce yollar yapıldı. Cadde ve yollar doldurularak yükseltiliyor. Yağmurlu günlerde kanallar yükseltinden dolayı kısa sürede doluyor. Yükü taşımayan kanallar zamanla mahallede göllenmelere ve iş yerlerinde su baskınlarına neden oluyor. 60-70 santimetre kanal pisliği evlere ve dükkanlara birikiyor. Bu konuda Belediyelerle ve Gaski’yle görüşülmesine rağmen sorun çözümlenemedi. Sitelerin hepsinde Gaski’yle ilgili sıkıntılar var” diye konuştu.

YÖNETMELİK GEREĞİ BELEDİYELER SİTELERİN

İÇİNE HİZMET GÖTÜREMİYORLAR

IMG_1058

Gazikent Mahallesi’ndeki yolların eskidiğini dile getiren Yılmaz, “Eski asfaltlara yamalar yapılarak idare ediliyor. Gazikent Mahallesi’nde sürücüler yamalı ve düzensiz yollarda araç kullanıyorlar. Sıfır asfalt yok. Asıl sorun ise Belediyelerin sitelerin içerisinde hizmet veremiyorlar. Sitelerin içerisindeki yol ve kaldırımlara yönetmelik gereği belediye müdahale edemiyor. Sitenin içerisine girip belediye sıfır asfalt yapamıyor. Bunun dışında Büyükşehir Belediyesine bağlı olan ana caddelerdeki kaldırımlar, kış aylarında vatandaşlara zor anlar yaşatıyorlar. Plakalar şeklinde yerleştirilen kaldırımlar zamanla yerlerinden çıkarak çöküyorlar. Yağmurlu günlerde çöken plakaların altına doluşan sular vatandaşların üstlerinin kirlenmesine neden oluyor. Bu kaldırımların yenilenmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

“80 NOLU SOKAKTA 10 GÜNDÜR AYDINLATMA SİSTEMİ ÇALIŞMIYOR”

IMG_1055

Tedaş ile sorunların devam ettiğini belirten Yılmaz, “Aydınlatma sistemleriyle ilgili sorunlar yaşıyoruz. Aradığımız zaman ekipler hemen gelip sorunumuzu çözümlemiyorlar. Özelleşmeden önce aradığımız zaman Tedaş ekipleri mahalledeki sorunu kısa sürede çözüme kavuşturuyorlardı. 81 nolu sokakta 10 gündür aydınlatma sistemleri çalışmıyor” dedi.

“EĞİTİME ÖNEM VERİLİYOR”

IMG_1069

Mahalle sakinlerinin eğitime bakış açısını anlatan Yılmaz, “Mahallemizde genelde orta gelir kesimden vatandaşlar ikamet ediyorlar. Mahalle sakinlerimiz eğitimin önemini ve değerini bildikleri için eğitime önem veriyorlar. Okullaşma oranı yüksek. Mahallemizde Zekeriya Konukoğlu Ortaokul ve Hacı Sani Konukoğlu Lisesi bulunuyor. Okullarımız fiziki olarak yeterli düzeyde bulunuyorlar. Eskiden olduğu gibi çevre mahallelerden öğrenciler geliyorlar. Artık okulun yeterliliğine göre öğrenci alımı yapılıyor” şeklinde yorumladı.

ÇOK SAYIDA PARK ALANI YER ALIYOR

IMG_1066

Park alanları bakımından zengin mahallelerden biri olduklarını kaydeden Yılmaz, “ Mahalle genelinde çok sayıda park alanı bulunuyor. Bunun yanında mahallemize sosyal tesis ve taziye evi yeni yapılıyor. 18 Ağustos’ta bitmesi planlanıyordu ancak henüz inşaatı sürüyor” şeklinde konuştu.

“KOMŞULUK İLİŞKİLERİNE BÜYÜK ÖNEM VERİLİYOR”

IMG_1070

Komşuluk ilişkilerine değinen Yılmaz, “Mahallemiz bu yönden büyük bir köyü andırıyor. İnsanlar arasında sıkı bir bağ ve komşuluk ilişkisi bulunuyor. Mahalle sakinleri el ele vererek Suriyeli Mültecilere yardımcı olmaya çalışıyorlar. İnsanlar birbirlerine tutkun insanlar yaşıyorlar. Hemen her ilden vatandaşlar mahallede ikamet ediyorlar. Ekonomik durumu daha iyi olan vatandaşlar, büyük mahallelere taşınıyorlar. Atakent Mahallesi’nde Gaziantep’in yerlisi vatandaşlar ikamet ederken bizim mahallemizde Nizip ve Karkamış gibi çevre ilçelerden gelen vatandaşlar ikamet ediyorlar” diye konuştu.

“GAZİKENT MAHALLESİ ASAYİŞ OLAYLARI YÖNÜNDE

SORUNSUZ MAHALLELER ARASINDA YER ALIYOR”

IMG_1056

Gazikent Mahallesi’nin asayiş olayları yönünden sıkıntı yaşamadığını belirten Yılmaz, “İstatistik bilgilere bakıldığı zaman Gazikent Mahallesi’nin asayiş olayları yönünden en sorunsuz mahallelerden biri olduğu görülüyor. Az sayıda hırsızlık olayları yaşanıyor. Madde bağımlısı gençler yönünden sıkıntılar oluyordu. Emniyet birimleri ve devletin yaptığı çalışmalar sonunda bu gençlerin sayısında bir azalma meydana geldi. Genelde okul önlerinde bazı sıkıntılara yol açtıklarını duyuyoruz. Ekiplerin çalışmaları ile sorunlar azaldı” diye konuştu.

AYHAN DUMAN

Layout 1

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler