Gaziantep’te son aylarda sayısı artan yerli ve yabancı turistlerin kentte ki en büyük şikayeti pahalılık oldu. Gastronomi kenti Gaziantep’te baklavanın kilosu 180 liraya kadar çıkarken, kebap çeşitlerinde fiyatlar tavan yaptı. Bir dürüm ciğer kebabı 30 liradan satılırken, beyranın fiyatı ise 31 liraya kadar yükseldi. Gaziantep’in en önemli tatlısı baklavada yaşanan aşırı fiyat artışı karşısında yetkililer çaresiz. Esnaf ise kentte gelen turist sayısında artış karşısında pandemi sürecinde yaşanan ekonomik kayıplarının telafisi peşinde.
GAZİANTEP VALİSİ DAVUT GÜL BELEDİYE BAŞKANI
FATMMA ŞAHİN UYARIYOR AMA NAFİLE
Gaziantep Valisi Davut Gül düzenlenen onlarca toplantıda fiyatlar konusunda esnafı uyardı. Bu uyarıları dikkate almayan esnaflar pandemi sürecinde kapalı oldukları dönemin ekonomik sıkıntısını gidermeye çalışıyorlar. Kentte yeme-içme sektöründe yaşanan zamlar karşısında ise yerli ve yabancı ziyaretçiler kadar şehirde yaşayan vatandaşlarda şikayetçi olmaya başladılar. Kırmızı ve beyaz ette son aylarda aşırı zam yapılmamasına rağmen lokantalarda ortaya konan fahiş fiyatlar vatandaşları isyan ettiriyor. 3 kişilik bir ailenin lokantada bir öğün yemeği ortalama 170 lira olarak hesaplanıyor. Bu rakam bazı lokantalarda 400 lirayı buluyor.
BAKLAVACI ESNAFI FİYAT TARİFESİNDE GERİ ADIM ATMIYOR
Gaziantep’in dünya genelinde tanınan baklavası üst üste yediği zamlarla neredeyse alınamayacak duruma geldi. Özellikle dünyanın değişik ülkelerinde ve ülke genelinden sipariş edilen baklavanın kilo fiyatı 180 liraya kadar çıktı. Gaziantep’te yaşayan vatandaşlar baklava alamazken kentte gelen yerli ve yabancı turistler ise fiyatları nedeniyle baklavayı artık gramajla almaya başladılar. Her seferinde girdilere yapılan zammı öne süren baklava işletmeleri son dönemde girdilere zam yapılmamasına rağmen fiyat alışkanlıklarından vazgeçmiyorlar.
BEYRAN NEDEN 31 LİRA?
Bir porsiyon beyran çorbasının maliyetinin işçilikle birlikte 10 lira olduğu hesaplanıyor. Buna rağmen beyran çorbasının porsiyonu yüzde 200 kar oranıyla satılıyor. Bu kar oranının oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Gaziantepliler fiyat tarifelerine yetkililerin bir an önce müdahale etmesini istiyorlar. Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, vatandaşlara fiyat tarifesi olmayan işyerlerine gitmemeleri uyarısında bulundu. Vatandaşların fiyat tarifesini işletme önüne koyan işyerine gitmesi gerektiğini anlatan Küsbeoğlu, esnafın fiyat tarifesi konusunda duyarlı olmalarını istiyor.