Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Güçlendirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi, Gaziantep’te video konferans yöntemiyle devam ediyor. Proje yerel Koordinatörü Fatma Esin Özgül, Gaziantep deki CEİD izler Platformunun ilk online toplantısının gerçekleştirildiğini dile getirdi. Proje kapsamında yapılan araştırmada Gaziantep’te yerel meclislerinin Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerinin 47’si erkek, 6’sı kadın olduğu ortaya çıktı. Yapılan açıklamada, “Kadınların meclisteki temsili, Türkiye ortalaması olan % 11 düzeyindedir. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı kadın iken, sınırlarındaki 9 ilçenin belediye başkanlarının tamamı erkektir. Yalnızca Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde Eşitlik Birimi bulunmaktadır” denildi.
TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNE ULAŞAN PROJE
Proje yerel Koordinatörü Fatma Esin Özgül, “Toplumsal cinsiyet eşitliğinin daha yaygın hale getirilmesi ve katılımcı demokrasinin güçlendirilmesi için yerelde hak temelli çalışan sivil toplum kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, kamu yararına çalışan örgütlerin, akademinin ve sendikaların hak temelli izleme kapasitelerini artırmak, ilgili paydaşlar arasındaki işbirliğini güçlendirmek ve hak temelli izlemenin bilimsel temelde yapılması için bilgi üretmeyi amaçlayan proje çalışmaları devam ediyor” dedi.
TÜİK İSTİHDAM BÖLGE VERİLERİ
İLGİNÇ RAKAMLARI ORTAYA ÇIKARTTI
Gaziantep;' in Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi ile elde edilen verileri mevcut. Projenin 1. fazında paydaşların STK’lar, yerel yönetimler, kamu ve üniversitelerdi. 2. fazda Gaziantep yerelinde oluşturulacak platformun paydaşları STK’lar, üniversitelerin kadın araştırma birimleri, belediyelerin eşitlik birimleri, sendika ve odalar olacak. 17 kasım 2020 salı günü Gaziantep deki CEİD izler
PLATFORMU’nun ilk online toplantısı gerçekleştirildi. Bölgemizde kadının yaşamın tüm alanlarında kadınların erkeklere oranla rakamlarla geride olduğu dile getirildi. Gaziantep-Adıyamana ve Kilis verilerinin birlikte verildiği istihdam verilerine göre:
Türkiye’de işgücüne katılım oranı erkeklerde %78.2, kadınlarda %38.7’dir. Gaziantep, Adıyaman ve Kilis’in bulunduğu TRC1 bölgesinde bu oran erkeklerde %76.2, kadınlarda %27’dir. Eğitim düzeyi yükseldikçe işgücüne katılım oranı artmaktadır. Türkiye genelinde istihdam oranı erkeklerde %68.3, kadınlarda ise %32.2’dir. TRC1 bölgesinde erkeklerin istihdam oranı %64.5 iken kadınların istihdam oranı %22.7’dir. Türkiye genelinde erkeklerde işsizlik %12.7, kadınlarda ise %16.8’dir. TRC1 bölgesinde işsizlik oranı erkeklerde %15.3 iken kadınlarda %16’dır (2019 TÜİK VERİLERİ, 15-65 yaş nüfus baz alınmıştır.
Eğitim verilerine bakıldığında ise Gaziantep’in durumu şöyledir.
Türkiye’de 2019 verilerine göre 15 yaş üstü erkeklerin %0.9’u, kadınların ise %5.5’i okuryazar değildir.
Gaziantep’te bu oranlar sırasıyla %0.8 ile %7.3’tür. Gaziantep’te kadınların %23.7’si ilk okul, %22.1’i ortaokul, %9.9’u ilköğretim, %17’si lise, %11’i fakülte veya yüksekokul, %0.9’u yüksek lisans, %0.1’i doktora mezunudur. Kadınların %7’si ise okuma yazma bilmekle birlikte bir okul bitirmemiştir.” Veriler Gaziantep’te yapılması gereken çok iş olduğunu göstermektedir.