Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi ve Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanlığı, kendi personeli ile şehirde bulunan gönüllü vatandaşlara “Yerel Hayvan Koruma Görevlisi” semineri verdi.
!#**h11794**#!
Hayvanat Bahçesi ve Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanlığı Eğitim Salonu’nda verilen eğitime 180 personel ile gönüllüler katıldı. Teorik ve pratik olmak üzere iki bölümden oluşan eğitim, iki gün sürecek.
Eğitim esnasında sokakta yaşayan kimsesiz kedi ve köpeklere yapılan müdahele, toplama, aşılama, küpe takılması, yiyecek ve içecek gibi gıda maddelerinin verilmesindeile barınaklara getirilmesi gibi konular anlatıldı. Hayvanat Bahçesi ve Doğal Hayatı Koruma Daire Başkanı Celal Özsöyler 20 saat verilen eğitimlerde sokakta kalan kimsesiz hayvanlara nasıl müdahale ettiklerini anlattı. Özsöyler, “Kimsesiz hayvanlara nasıl yakaşılacak, bakımları, hasta hayvanların tedavileri, hasta hayvanların tespiti ve aşılanması gibi konuları kursiyerlerimize eğitimler şeklinde veriyoruz. Bu eğitimleri hem teorikte hem de pratikte yapmalarını istiyoruz. İki günlük eğitimimizin ardından bir sınav yapacağız ve başarılı olanlara sertifika ile kimlik belgesi vereceğiz” diye konuştu.
Kimlik kartlarının bir yıl geçerli olduğunu ve bu bir yılın ardından sokak hayvanlarına yapılan yardımları bir sunum halinde göreceklerini aktaran Özsöyler, bu sunumun başarılı olması durumunda kimlik kartlarını devam ettireceklerini belirtti.
Yerel hayvan koruma görevlisinin kendi alanlarında, mahalle veya sokaklarında sahipsiz kedi ve köpekleri tespit ederek kendilerine veya ALO 153’e bildirmeleri gerektiğini belirten Özsöyler, “Görevlimiz bu durumlarda bizleri aradığı zaman bizim ekiplerimiz o adrese gidip kimsesiz hayvanları alarak barınaklarımıza getiriyorlar. Bakım ve tedavisini, kısırlaştırmasını, aşısını, işaretlemesini, kulak küpesini takarak tekrar aldığı yere bırakıyor. Bizim biri Nizip’te birisi de hayvanat bahçemizin içinde olmak üzere iki tane barınağımız var” ifadelerini kullandı.
Barınak gönüllüsü olan ve kursa katılan Nesli Çelik de sokakta kalan hayvanları evine aldığını ve onlara baktığını söyledi. Düzenlenen bu kursun çok yerinde bir uygulama olduğunu belirten Çelik, insanların sokak hayvanlarına bakış açısının az olduğunu ifade etti.
Daha sonra bir köpek üzerinde nasıl aşı ve küpe takılacağı veteriner hekim tarafından kursiyerlere uygulamalı olarak anlatıldı. Köpeğin kuduz olup olmadığını anlamak için yapılan aşının köpeğin belinden yapılırken, küpesi ise kulağının ince tarafından takıldı. Bu işlemlerin ardından hayvanı getiren görevliye hayvan ile ilgili bir de bilgi karnesi verildi. Herşeyin insan merkezli olmaması gerektiğini ve gücünün yettiği kadar sokak hayvanlarına bakacağını belirten Çelik, bu konuda kendisine destek veren herkese teşekkür etti. Çelik, sokak hayvanlarına bakılmasının toplumsal bir duyarlılık olduğunu ve bunun yaygınlaşması gerektiğini kaydetti.