USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

Gaziantep için önemli proje

'Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programının Tanıtımı ve Sanayide Enerji Verimliliğin Arttırılması Eğitim Programı' Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleşti.

Gaziantep için önemli proje
11-12-2015 10:19
Gaziantep

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve GAP Bölgesinde faaliyet gösteren İpekyolu, Karacadağ ve Dicle Kalkınma Ajansları ortaklığı ve Birleşmiş Milletler kalkınma programının teknik desteği ile hazırlanan 'Sanayide Enerji Verimliliğinin Arttırılması Pilot Uygulamaları Mali Destek Programının Tanıtımı ve Sanayide Enerji Verimliliğin Arttırılması Eğitim Programı', Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımıyla gerçekleşti.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından başladı. Programa Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Cuşkun, Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Temsilci Yardımcısı Dımovska ve İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bülent Özkan katıldı.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, projenin Gaziantep ve Güneydoğu bölgesi için hayırlı olmasını dilediğini belirterek, “Önemli bir projemizin vesilesiyle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Öncelikle projemizin hayırlı olmasını diliyorum. Sanayimiz için, enerji sektörümüz için, Gaziantep ve güneydoğumuz için hayırlı olmasını diliyorum. Önemli bir proje bu projeye katkısı olanlara teşekkür ediyorum. Kalkınma bakanlığımızın şemsiyesi altında yürütülen bir çalışma GAP bölge kalkınma idaremizin doğrudan sorumluluğunda olan bir proje kalkınma ajanslarımızla birlikte İpekyolu, Karacadağ ve Dicle ajanslarımızın da katkısıyla oluşturduğumuz bir proje öncelikle şunu söylemek isterim GAP projemiz dünyanın en büyük bölgesel kalkınma projelerinden bir tanesi çok önemli bir tecrübe, GAP projesi sulama enerji projesi olarak başladı. Ama bugün geldiğimiz noktada artık çok daha entegre bir proje haline geldi. Sürdürülebilir kalkınma dediğimiz kavramı tam olarak karşılayan çok boyutlu çok sektörlü bir bölgesel programa dönüştü. Bugün geldiğimiz noktada GAP projesini artık farklı bir çerçevede dünyaya sunmak zorundayız. Hem modern tarım hem de kültürel değerleri kültür turizmini desteklerken bir taraftan da sadece suyla değil güneşiyle de ön plana çıkan bir bölgedir. Dolayısıyla sadece geleneksel enerjiyle değil, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla da dünyaya daha iyi tanıtmak aktarmamız gereken bir durum. Bunları topladığımız zaman yeşil büyüme yeşil kalkınma ya denk gelen bir durum. Yaşanabilir şehirleriyle tarımıyla sanayisiyle turizmiyle bir kalkınma modeli olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

“ENERJİ ÇOK ÖNEMLİ”

Ülke olarak enerjiye bağımlı olunduğunu söyleyen Yılmaz, “Bu projenin enerji boyutu vardır, enerji çok önemlidir. Kalkınan ülkelere de büyüme hızıyla enerji ihtiyacının daha fazla arttığını görüyoruz. Bu enerjileri karşılayamayan ülkelerin büyüme modellerinin devam etmesi mümkün değildir. Biz ülke olarak enerjiye bağımlı bir ülkeyiz. Dışarıdan ithal ediyoruz. Bir dönem 60 milyar dolara kadar yükseliyoruz. Ama uzun vadede tabi ki bugünkü fiyata güvenmemeliyiz. Bizim enerjiyle ilgili bağımlılığımızı azaltmamız gerekiyor. Peki nasıl azaltacağız birincisi yerli kaynaklar ikincisi yenilenebilir enerji kaynaklarımızı geliştireceğiz. Üçüncüsü enerjimizi daha verimli kullanacağız. En ucuz ve en temiz enerji verimli kullandığımız enerjidir” şeklinde konuştu.

“SANAYİ GÜÇLÜ EKONOMİDİR”

Sanayisi güçlü ülkelerin ekonomisinin güçlü olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bakın bu küresel krizlerde şunu gördük, sanayisi güçlü olan ülkeler çok daha dayanıklı ülkelerdir. Sanayisi güçlü olan ülkeler çok daha uzun soluklu politikalar uygulayabilen ülkelerdir. Bizim sanayi konusuna çok önem vermemiz gerekiyor. Yeni bir sanayi hamlesine ihtiyacımız var bizim. Gaziantep sadece bu il için önemli değil, sadece GAP bölgesi için önemli değil, tüm Türkiye için önemlidir. Dolayısıyla bu projenin Gaziantep’ten başlaması çok anlamlı. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ederim” diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler