Gaziantep'te tarih ve medeniyet tutkunları için kentin donanımlı en büyük mozaik eğitim merkezi açıldı. Ücretsiz mozaik eğitimi verilen kursiyerler, atölye çalışmaları ile el becerilerini de geliştiriyor.
Gaziantep'te hizmete giren Jale Tekinalp Yücel Gaziantep Mozaikleri Kültür ve Sanat Merkezi yoğun ilgi görüyor. Merkeze müracaat eden erkek ve bayan kursiyerlere profosyonel eğitmenler tarafından mozaik eğitimi veriliyor. Atölye çalışmaları ile kursiyerlerin el becerileri de geliştiriliyor. Gaziantep Mozaik Merkezi Koordinatörü Gülçin Sökücü, mozaiğin önemini anlatarak Türkiye’de 'mozaik denilince', akla Gaziantep’in geldiğini söyledi.
İnsanlık tarihinde bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış Gaziantep’in kültürel miras değerleri bakımında çok zengin olduğunu anlatan Sökücü, “Zeugma Mozaik Müzesi bundan bin 800 yıl önce yapılmış mozaikleri ile dünyada göz kamaştıran en güzel eserleri bünyesinde barındırıyor. Büyükşehir Belediyesi olarak Gaziantep’i eskiden olduğu gibi mozaik sanatının merkezi yapmak istiyoruz. Bu değerlerin hepsini harmanladığınızda mozaik sanatının kentin tanıtımındaki önemini anlıyoruz. Bu sanatın hayatın her alanında ve şehrin içerisinde yer almasını hedefliyoruz. Kendi kültürümüzü, dokumuzu katabileceğimiz çağdaş dönem mozaikleri üretmek gibi bir isteğimiz var ve bunu şehir planlarının içine yerleştirmek istiyoruz. Mozaiğin iç ve dış mimaride de kullanılmasını, evlere, camilere ve özel konutların içine girmek istiyoruz. Bence mozaikler sadece yerlerde ve duvarlarda da olmamalı. Her şeyin üstüne işlenebilir ve sınırsız olmalıdır. Evlerde kullanılabilir objeler, takılabilir takılar, yer döşemeleri gibi alanlarda da yaşatılmasını istiyoruz. Türkiye turizminde Gaziantep çok önem taşıyor. Yeni neslin de bu sanatı öğrenerek yaşatması gerekiyor ki bu vizyon sanatıyla kendi şehrini tanıtabilsin, enerjisini, ruhunu ve değerlerimizi yansıtabilsin” dedi.
Merkezde 16 yaş ve üzeri yetişkinlere eğitim verildiğini belirten Sökücü, kursların ücretsiz olduğunu da hatırlattı. Kursiyerlere istekleri doğrultusunda antik ve çağdaş mozaik eğitimleri verildiğini dile getiren Sökücü, “Rehabilite olmak amacıyla ya da aile bütçesine katkıda bulunmak, bir meslek edinmek için de bu sanatı tercih edenler bulunmaktadır” şeklinde ifade etti.