Koleksiyoner Murat Ugurluer’in oluşturduğu, toplamda 55 adet fotoğrafın yer aldığı, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kadar Gaziantep’te Ticaret, Esnaf ve Meslek gruplarına ait görseller yer aldığı sergi büyük ilgi gördü.
!#**v768&pl=true**#!
Gaziantep Kültür ve Sanat Merkezinde açılan sergide kent ticaretinin geçmişi fotoğraflarla anlatılıyor. Koleksiyoner Murat Ugurluer, “Gaziantep’teki bu canlı ticaret hayatının en güzel kanıtlarından biri, bir kısmı bugün bile görülebilen hanlardır. Ticaret kervanlarının konakladığı, malların depolandığı, hatta çeşitli ürünlerin pazarlandığı bu hanların sayısı Osmanlı döneminde 30’un üzerindeyken günümüze ancak 18 tanesi ulaşabilmiştir. Bu sayı bile, Osmanlı döneminde Gaziantep’in ticari etkinliğini ortaya koyabilmek açısından yeterlidir” şeklinde konuştu.
KÜLTÜR VE SANATSAL FAALİYETLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
Toplamda 10 bin metre kare kapalı alanı ayrıca bin metre kare açık orta avlusu ile kentteki kültürel ve sanatsal etkinliklerin tanıtımının yanı sıra koordinasyonun sağlandığı bir merkeze sahip olan “Yaşayan Kültür ve Sanat Merkezi” önemli bir fonksiyonu üstlenmiş oldu. Merkezde; sanat galerileri, sergi salonları, kafeterya, çocuk sanat merkezi, çocuk tiyatroları, çocuk kütüphanesi, yetenek geliştirme gibi bölümler var. Ayrıca GASMEK’in (cam atölyesi, ebru atölyesi, mozaik atölyesi, resim atölyesi), müzik kursları, enformasyon merkezi, Gaziantep tasarım atölyesi, çok amaçlı salon, yapının kendini anlatan bir müze, kent arşivi merkezi, kent araştırma komisyonu, kent kütüphanesi, güzel sanatlar atölyesi gibi fonksiyonlar da yer alıyor.