Gaziantep Vali Mehmet Lütfullah Bilgin Ortaokulu öğrencileri, 2 yıl boyunca yürütecekleri “Ecological Literacy” adlı projenin ilk ayağı olan açılış toplantısı için 7 gün boyunca Romanya'nın Sibiu şehrinde düzenlenen proje etkinliklerine katıldı.
Romanya'nın Sibiu kentindeki proje etkinliklerinin çok yararlı geçtiğini belirten Vali Mehmet Lütfullah Bilgin Ortaokulu öğrencileri, bir hafta süren etkinliklerle ilgili gözlemlerini şöyle anlattılar:
"İlk gün havaalanına ayak bastığımız andan itibaren Romanyalı ortaklarımız tüm proje ekibini güler yüzlü ve nazik bir şekilde karşılayıp güzel bir misafirperverlik örneği sundular 5 saatlik yolculuk sonunda Sibiu şehrine varmıştık. İlk hareketliliğimizin ve açılış toplantısının gerçekleştirildiği Constantin Noica Okulunda, ikinci gün, soğuk havaya rağmen oldukça içten ve sıcak karşılama içimizi ısıtmıştı. Okul girişinde Romen geleneği olduğunu öğrendiğimiz tuz ekmek ikram ile karşılandık. Geleneksel kıyafetler içindeki öğrenciler tarafından çiçekler takdim edildi. Okul müdürü ve proje koordinatörünün konuşmalarından sonra çeşitli dersleri katılımcı olarak izleme fırsatı bulduk. Yerel basının da katılımıyla, sırasıyla Tarih, Kimya, Bilişim Teknolojileri derslerine girdik, atölye çalışmalarına katıldık ve öğrencilerin çalışmalarını ilgiyle takip ettik. Okul yönetiminin, proje ekibindeki öğretmenlerin ve görevli öğrencilerin gayretleriyle hazırlanan açılış seremonisi ve yerel gösteriler çok keyifliydi.
Romanya hareketliliğindeki 3'ncü günde şehrin su arıtma tesisine gezi düzenlendi. Atık suların temizlenip nehre bırakılmasına kadar geçen süredeki işlemleri görme şansımız oldu. Su arıtma tesisinde sular temizledikten sonra kalan atıklardan elde edilen biyogaz, saatte 800 kw üretim kapasiteli jeneratörler vasıtasıyla tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 35 ini karşılayacak kadar elektrik üretebiliyordu. Tesiste artırılan sular nehre salınıyor ve biogaz elde etmekte kullanılan atık maddeler de tarlalar için organik gübre olarak kullanılıyordu.
Su arıtma tesisinden sonraki durağımız eski Sibiu şehriydi. Şehrin fantastik ve tarihi dokusu tüm ekibi büyülemişti. Cumbalı eski evler, tarihi katedraller, yalanlar köprüsü göz alıcıydı. Constantin Noica Okulu tarih öğretmeninin aydınlatıcı şehir tarihi dersinden sonra sanat galerilerini gezme fırsatımız oldu. Ve tabi ki eski çarşıda alışveriş. Ortaklarımızla birlikte Erasmus+ köşelerimiz ve arkadaşlarımız için hediyeler, hatıralar satın aldık. Eski Sibiu şehrinden ayrıldığımızda herkes yorgun, üşümüş fakat çok mutluydu. Saat 6 da tekrar okulda toplandık. Bu kadar eğlence yeterliydi. Seçilecek logolar, dağıtılacak görevler ve planlanması gereken etkinlikler vardı. Yorucu fakat keyifli geçen bir 3 saat sonrasında, proje logosu seçilmiş görevler dağıtılmış ve sunumlar yapılmıştı. Akşam yemeği ve son rötuşlardan sonra herkes odasına çekildi, Sibiu şehrinde yeni bir gün ve yeni bir macera bizi bekliyordu.
Dördüncü günün sabahında, kahvaltı sonrası, Sibiu Şehri Orman Müdürlüğü’ne gezi düzenlendi. Yetkililer tarafından yapılan sunumda, Romanya’da ki yüzde 35 ormanlaşma oranı ve sahip olunan toplam ağaçlık alanlarla ilgili bilgi aldık. Ayrıca Sibiu' nun çok çeşitliliğe sahip bitki örtüsünü ve ağaçlarını da inceledik. Öğlene doğru yolumuz içinde tarihi evlerin bulunduğu eski Sibiu şehrine düşmüştü. Yol üzerinde Mouth of the River baraj golünde durup muhteşem manzarayı fotoğraflama şansımız oldu. Harika bir köy evinde muhteşem bir öğle yemeği yedik. Köyün mimarisi herkesi çok etkilemişti. Akşam olduğunda önümüzdeki hareketliliklerin tarihlerini planlamak üzere tekrar toplandık. Yorucu fakat keyifli bir Sibiu günü daha sona ermişti.
Gezimizin 5'nci gün belki de hareketliliğimizin en tempolu ve heyecan verici günüydü. Kahvaltıdan hemen sonra dünyanın en büyük açık hava müzesi olan Astra Müzesini ve muhteşem Astra Gölü ile çevrili Dumbrava Ormanı’nı gezdik. Dünyanın en büyük açık hava müzesinde bulunan 300’den fazla bina, su ve yel değirmenleri ile meyve, şarap ve yağ presleri Romanya’nın köy mimarisini yansıtan kültür mirası gibiydi adeta.
Öğle yemeği için otele dönmüştük ve heyecanla sıradaki etkinliği bekliyorduk. Koordinatör okulda, görevli öğrencilerin hazırladığı “Uyanış” adlı skeci; sonra da geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış kostümlerin giyildiği defileyi izledik.
Akşam yemeğinden önce, Kıbrıs Rum Kesimi’ne yapılacak hareketliliğin son ayrıntılarının planlandığı ve karşılıklı izlenimlerin paylaşıldığı son bir oturumdan sonra beşinci günü de tamamlamıştık.
6'ncı gün, sabah erkenden okulda toplanıp çekilen fotoğrafları paylaştık ve birbirimize hediyeleri takdim ettik. Duygusal geçen anlardan sonra, okul müdürü ve proje koordinatörü tarafından katılım ve etkinlik sertifikaları dağıtıldı.
Öğleden sonra, küçük Sibiu anlamına gelen Salişte’de bulunan, müzeyi ve Romanya’nın ilk okulunu ziyaret ettik. Akşam olduğunda ev sahiplerimizin konukseverliklerinin nişanesi olarak organize ettikleri ziyafetle Sibiu maceramızı sonlandırdık.
Ve ayrılık vakti gelip çatmıştı. Sabahın erken saatlerinde kalkıp kahvaltıdan sonra Romanya’nın başkenti Bükreş’e evlerimize döneceğimiz havaalanına doğru yola çıktık. Koordinatörümüzle birlikte beş saatlik yolculuktan sonra, ayrılık zamanı gelmişti. Başta ortaklarımız, artık dostlarımız olan bu güzel insanlarla vedalaşıp evimize doğru yola koyulduk.
Farklı Avrupa ülkelerinden öğretmenler ve öğrencilerle tanışma, iyi uygulamaları paylaşma, fikir alışverişinde bulunma ve farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olma fırsatı yakaladığımız Romanya gezisi sırasında ilk günden itibaren sürekli yanımızda olan Constantin Noica Okulu Müdürü Mihai Victorin Ordean ve proje koordinatörü Gabriela Mirela Jugar başta olmak üzere proje ekibinde görevli tüm saygıdeğer meslektaşlarımıza nezaketleri ve göstermiş oldukları yakın ilgiden dolayı teşekkür eder, bir sonraki hareketlilikte Kıbrıs Rum Kesimi’nde tekrar buluşmayı dileriz."