Gaziantep Kent Konseyi, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sorunlar ve çözümleri için toplandı.
!#**v389&pl=true**#!
!#**h10649**#!
Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan başkanlığında Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonundaki toplantıda, kuraklıktan en çok etkilenen iller arasında başta yer alan Gaziantep’e alınması gereken acil eylem planları ele alındı.
Toplantıda, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ahmet Tiryakioğlu arasında şehre yeni yapılacak olan Et Borsası için protokol imzalandı.
Gastronomi kenti Gaziantep 16 ay sonunda daha sağlıklı ve hijyenik et için Et Borsası’na kavuşuyor. Tarım sorunları için bir araya gelinen toplantıdan ekmek için de önemli kararlar çıkarak şehir genelinde acil eylem planları başlatılması kararı alındı.
EKMEK KONUSUNDA ACİL EYLEM PLANI HAZIRLANACAK
Fatma Şahin, toplantıda yaptığı konuşmada, Gaziantep’te ekmek konusunda aşırı şikayetler olduğunu ve acil eylem planları ile düğmeye bastıklarını söyledi.
Gerekirse halk ekmeği için belediyenin de sahaya çıkabileceğini vurgulayan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ekmek konusunda herkes şikayetçi. Bu konu herkes çok çalışarak çözülecek. 2017 yılında çıkan tüm raporlar için eylem planı yapacağız ve sonuca ulaşacağız. Halk ekmek işine belediye girmiş olsa birçok esnaf akşam evine ekmek götürmek isterken daha farklı sorunlarla karşılaşılacak. Bu işin içine girmek zorunda kalırsam gireyim ama otokontrol şeklinde herkes kendisini düzeltirse sorun kalmayacak. Bütün bilgiler doğrultusunda bugün tüm taraflarla oturup iyi ve kaliteli ekmek için ne yapılacağının kararını verelim. En hayati mesele ekmek sağlığı yani toplum sağlığıdır. Ekmek konusunda net adımlarla düğmeye basacağız.”
Hayata yön verecek şehirlerin ve ülkelerin belirleyici yönünün sahip oldukları toprak ve su ile ortaya çıkacağını ifade eden Şahin, dünyaya yön veren şeyin toprak ve su olduğunun altını çizdi.
Toprağı ve suyunu iyi koruyan geleceğe iyi taşıyanların yeni dünya düzeninde söz sahibi olacaklarına işaret eden Şahin, “Özellikle sulama meselesi en önemli meselemizdir. Toprağımızı bir altın gibi bir petrol gibi kullanmamız gerekiyor. İki buçuk yıllık başkanlık dönemimde bir tarım alanı olduğu bilinen bir yere asla ve asla imar izni vermedim de vermeyeceğim de. 30 büyükşehir belediyesinden en az para gelen biziz. Çiftçi rahatlamazsa esnaf rahatlamayacak esnaf rahatlamaz ise sanayi, ekonomi rahatlamayacak. Tarım ve hayvancılığa biz bir politika olarak bakıyoruz” dedi.
ÇİFTÇİYE YAPILAN YATIRIM 4 KAT ARTTI
AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de Gaziantep’te çiftçiye verilen değerin her geçen gün arttığını ve sağlanan yatırımların da geçtiğimiz yıllara oranla yaklaşık 4 kat arttığına dikkati çekti.
“Büyükşehir Belediyemiz Tarım Daire Başkanlığı ile başlattığı süreci yalnız kuraklık için değil tarıma teşvik etmek için tohum temini ile de teşvik etmektedir” diyen Koçer, “Üç dört yıldan bu yana tarım il müdürlüğünün desteği ile çiftçiye verilen değer en az beş altı yedi kat arttırdık. Geçen yıl bakanlıktan 2 milyon olarak çiftçi için aldığımız desteği bu yıl 5 milyon olarak gerçekleştiriyoruz. Gaziantep Ticaret Borsası Türkiye’de ilk beş arasına giren önemli bir kurumdur. Lisanslı depoculuk, et borsası, yağ laboratuvarı gibi tüm çalışmalarda destekçiyiz. Başbakanlıkta bekleyen bir imzamız var OHAL dolayısı ile bekliyor ancak takipçisiyiz” diye konuştu.
Koçer, Gaziantep’e devlet bütçesinden ayrılan yatırımları değerlendirerek kısa süre içinde şehirde ulaşım, sağlık ve eğitim alanında önemli yatırımların tamamlanacağını vurgulayarak özellikle yeni bir hava terminali yapılacağının müjdesini verdi.
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK KESİMHANESİ GAZİANTEP’TE
Ahmet Tiryakioğlu ise Gaziantep’in tarıma dayalı sanayide Türkiye’de birinci sırada yer aldığını belirterek, kentin dünyaya açılan kapı haline getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Gastronomi kenti Gaziantep’te daha sağlıklı ve hijyenik etlerin muhafaza edilmesi için şehre Et Borsa’sının kurulacağını ve sürenin de 16 ay olarak belirlendiğini aktaran Başkan Tiryakioğlu, “Gastronomi kenti Gaziantep’te çok daha sağlıklı etlerin muhafaza edilmesi için et borsası protokolünü imzaladık. Et Borsamız 30 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulacaktır Türkiyenin en büyük kesimhanesi Gaziantep’te. En büyük et borsası da Gaziantep’te olacak” şeklinde konuştu.
Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan da 15 Temmuz darbe girişiminde millet olarak topyekun mücadele verildiğini belirterek, Türkiye’nin zorlu bir süreçten geçtiğini kaydetti.
Toplantıda, Gaziantep Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ve Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Kenan Seçkin, müdürlükleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.