USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

'Gelin Etmeyin, Okula Gönderin' projesi ses getirdi

'Gelin Etmeyin, Okula Gönderin' projesi ses getirdi
17-05-2016 07:16
Gaziantep

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, erken yaşta zorla yaptırılan evliliklerin önlenmesi için geliştirdikleri “Erken Yaşta Evlilik, Gelin Etmeyin Okula Gönderin” projesinde 5 bin çocuğun risk faktörü içinde tespit edildiğini açıkladı. Başkan Şahin nişanlı ve gelin olma aşamasında olan 27 kız çocuğunu ise ailelerini ikna ederek eğitim hayatına kazandırdıklarını söyledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve 19 sivil toplum kuruluşu tarafından, geçtiğimiz yıl başlatılan "Erken Yaşta Evlilik, Gelin Etmeyin Okula Gönderin” projesinde gelinen noktayı Belediye Başkanı Fatma Şahin açıkladı. İstanbul’da katıldığı bir organizasyonda atılan adımın Türkiye projesi olmaktan çıktığını ve BM nezdinde uluslar arası zeminde birlikte çalışma teklifi aldıklarını söyledi.
Hiçbir ayrım gözetmeksizin Gaziatep’e özgün bir proje olarak başladıkları yolda mahalle mahalle gezdiklerini açıklayan Başkan Şahin saha çalışmalarında kentte girilmedik mahalle bırakmadıklarını belirtti. Siyasi, politikg örüşleri ayırım gözetilmeden 19 sivil toplum kuruluşu ile birlikte koruyucu ve önleyici tedbirler konusunda yola çıktıklarını hatırlatan Başkan Şahin, “Görüşü ne olursa olsun, partisi ideoloji ne olursa olsun fark etmeksizin mesele çocuk gelinler ise biz de elimizi taşın altına koyacağız ve üzerimize ne düşerse onu yapacağız.19 sivil toplum kuruluşu oturduk bir çalışma yaptık. Burada en önemli olan şey çocuk gelinlerin bir sonuç olduğu bu sonuçtan uzaklaşabilmek için koruyucu önleyici tedbir bu çocukların temel eğitim hayatı içerisinde 18 yaşına kadar örgün eğitimin içinde kalması gerektiğini gördük” dedi.

İMAMLAR, OKUL MÜDÜRLERİ VE MUHTARLARLA GÖRÜŞÜLDÜ
Gaziantep’in konumu itibari ile hem Güneydoğudan hem de Suriyeli mültecilerden yoğun göç alan bir kent olduğunu ifade eden Başkan Şahin yapılan saha çalışmasında her aileye uygun model belirlediklerini açıkladı. Anne ve babaların Başkanı Şahin şunları söyledi: “Şehrimiz göç alıyor, güneydoğudan göç alıyor, mülteciler var bunların hepsinin özellikle riski yüksek noktalarda tarama yapılması bilinçlendirilmesi ve özellikle anne ve babaların farkındalığını arttırılıp takibinin yapılması gerekiyor dedik. Herkese uygun bir model oluşturduk ve mahallelere çıktık. Burada 5 bin çocuk risk faktörü oluşturduğunu ve her an ailesinin bu çocukları eğitim hayatının dışına bırakabileceğini gördük. Oradaki camideki imamlar, muhtarlar, kanaat önderleri ile, okul müdürleri ve rehber öğretmenleri ile konuştuk. Özellikle okul merkezine alınınca bir rehber öğretmen liderlik yapıp hangi ailede hangi kızımızda bu sorun var bu tehlike ile karşı karşıya kalıyor diye size ciddi bir veri oluşturuyor. Bu verileri aldık ve ailelere ulaştık.”

İKNA NOKTASINDA ZORLANDIK
Aileleri ikna noktasında zorlandıklarını da söyleyen Başkan Şahin, “İkna noktasında zorlandık. Çünkü bizim işin içinde olmamız bizim o çocuklara sahip çıktığımızı görmeleri bize olan güvenleri noktasında burada bir alan açtılar” diye konuştu.
Projenin en önemli ayağını ise kurulan çağrı merkezi oluşturuyor. Merkeze gelen telefonlar sayesinde müdahalede akışın hızlandığını ifade eden Başkan Fatma Şahin, “Çağrı merkezini ya kızın arkadaşı aradı, ya kız kendisi aradı ya da aileden komşudan birileri aradı ve dediler ki, ‘böyle bir sorun var ve sizin müdahaleniz gerekiyor’ onun üzerine hızlı bir şekilde birebir ulaştığımızda bu şekilde 27 kızımızın ve 5 bin çocuğumuzun riskini gördük ama 27 çocuğumuzun okulu bırakma aşamasında nişanlanma ve gelin olma aşamasında yakaladık ve tekrar okullaştık. Dolayısı ile bu özgün ve Türkiye projesi olma yolunda. İnşallah bu koruyucu önleyici tedbir örgün eğitim hayatında 18 yaşını doldurması ve üniversiteye başlaması demektir. Zaten çocuk gelin sorununun kökten çözülmesi demektir. Şu anda Da Milli Eğitim Bakanlığı da bun sahiplendi, UNDP, BM Suriyeli mülteciler için bunu uygulayalım hem sivil toplum hem de yerel ayağını birlikte yürütelim diyorlar. Bütün toplumun ve uluslar arası birimlerin dikkatini çektik ve bundan sonrası kolay” dedi.

NİŞANLIYDI, FEN LİSESİNİ KAZANDI
Kilis Fen Lisesi’ni kazandığı sırada ailesi tarafından zorla nişanlandırılan ancak proje sayesinde okul hayatına devam eden kız çocuğunun örnek teşkil ettiğini aktaran Başkan Şahin, “İlk örneğimiz, Kilis Fen Lisesi’ni birincilikle kazanmış fakat aile de kızı nişanlamıştı. Biz bunun olamayacağını, mutlaka bu kızın önce fen lisesini bitirmesi gerektiğini, evlilik hayatının şu anda uygun olmadığını ,temel eğitimini tamamladıktan sonra 18 yaşını bitirdikten sonra eğer yine aynı kişiye evlenmek istiyorsa o onun vereceği karar doğrultusunda yapılması gerektiğini ama şu anda bu çocuğun buna karar verebileceği yetisi ve gücü olmadığı konusunda aileyi ikna ettik. Zaten kız çocuğu da okumak istediği için babanın iknası çok önemliydi baba bize güvendi kızımızı yurda yerleştirdik, okumaya devam ettik” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler