Gaziantep’te yaşayan Edibe Çeker, işlediği Antep İşi Fildişi dokumalarla 70 yaşında geçimini sağlıyor. 6 yaşından bu yana Antep işi dokuma yaptığını belirten Çeker, el emeği ürünlere daha fazla değer verilmesi gerektiğini söyledi.
Gaziantep’te yaşayan 70 yaşındaki Edibe Çeker, yaptığı Antep işi dokumalarla geçimini sağlıyor. 70 yaşında olmasına rağmen gece gündüz demeden el yapımı tezgahında işleme yapan Edibe Nine, gençlere taş çıkartıyor. Yaptığı el işi işlemeleri şehir dışından alıcılara gönderdiğini söyleyen Edibe nine, kazancı ile 8 çocuk yetiştirdiğini söyledi. Gazetemize açıklamalarda bulunan Edibe Nine, kimseye muhtaç olmadan yaşamanın önemli olduğunu söyledi.
“6 YAŞIMDAN BERİ ANTEP İŞİ DOKUMA YAPIYORUM”
6 yaşından bu yana Antep işi fildişi dokuma yaparak geçimini sağlayan Edibe Çeker, “6 yaşımda annem bana Antep işi Fildişi dokuma yapmayı öğretti. 70 yaşımda olmama rağmen halen geçimimi sağlamak için Antep işi fildişi dokuma yapıyorum. Sabah namazından başlayarak gece geç saatlere kadar el işi dokuma yapıyorum. El yordamı ile yapılmış tezgahımda dolak, kare masa, mendil, uzun, sehpa için örtüler yapıyorum. Yaptığım bir eli emeği dolak bedeli bin lira oluyor. İşlemesi zor olan bu ürünü yapmam bir ayımı alıyor. İşin zorluğuna ve büyüklüğüne göre fiyat değişiyor. İşlediğimiz bu Antep işi dokumalar İstanbul’a gönderiliyor. El emeğimiz ile alın terimiz ile para kazanmaya çalışıyorum. 8 çocuğumu Antep işi fildişi dokuma işleyerek yetiştirdim. Yaptığım ürünlerle bu yaşımda çalışmaya devam ediyorum. Kimseye muhtaç olmadan geçinip gidiyoruz” dedi.
ANTEP İŞİ DOKUMA NEDİR?
Beyaz kumaş üzerine iplik sayılarak ve çekilerek yapılır. Çekilmiş ipliklerin beyaz, sarı, krem rengi ipliklerle sarılması ve örülmesi ile ajurlar tamamlanır. Antep işlerinin hangi yıllarda başladığı kesin olarak bilinmemektedir. Antep yöresinde ev hanımları tarafından yapıldığı için bu şekilde adlandırılmıştır. Bazı söylentilere göre de Gaziantep’te yaşayan azınlıklar tarafından yapılmış ve Avrupa piyasalarına sürülmüştür. Bugün Gaziantep halkı tarafından yaygın olarak yapılan işlemelerin eski Türk işlemeleri karakterini taşıması, bu işlemenin Antep’ in yerli halkı tarafından yapıldığını göstermektedir. Günümüzde işleme tekniği bozulmadan sim, renkli iplikler ve yardımcı nakış iğneleri kullanılarak farklı ve dikkat çekici işlemeler yapılmaktadır.