Gaziantep Teknopark tarafından düzenlenen KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Sertifika Töreni ve Gaziantep Teknopark ile Target Teknoloji Transfer Ofisi işbirliğiyle düzenlenen Projenin-Yenilikçilik ve Girişimcilik Eğitimi Sertifika töreni, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mühendislik Fakültesi Dekanlık toplantı salonunda gerçekleşti.
Sertifika töreninin açılış konuşmasında Gaziantep TEKNOPARK Genel Müdürü Dr. Deniz Vuruşkan, Gaziantep Üniversitesi’nin teknoloji kurumları ve teknoloji yapan bölgeleri olarak yaklaşık iki yıldır çok ciddi aktiviteler yaptıklarını söyledi. Dr. Vuruşkan, “Bugün burada bölgedeki inovasyon, AR-GE ve girişimcilik sistemini geliştirmek adına iki etkinliğinin sonuçlandırılmasının mutluluğunu yaşıyoruz. Bunlardan ilki KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi ve girişimciliğin hayata geçirilmesi adına KOSGEB ’ten belirli bir hibe ve düşük faizli kredi alabilmek için yapacağımız sertifika töreni. Diğeri ise Gaziantep Üniversitesi olarak TÜBİTAK destekli bir program çerçevesinde kendi öğrencilerimize sertifikalarını takdim edeceğiz. İkinci etap girişimcilik programı başvurularımız devam ediyor. Yaklaşık beş gün sürecek olan program; kasım ayının son haftası ve aralık ayının ilk haftasında yapılacak” dedi. Girişimciliğin doğuştan geldiğini ve nakış gibi işlenmesi gerektiğini dile getiren GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, “Bu eğitim sürecinde doğal, yaratılıştan gelen girişimciliğin işlenmesi amaçlanmaktadır. Şu an Türkiye’de yirmi ülkenin başkanları bir arada. G20 zirvesinde temanın üç ana temel konusu var. Bunlardan biri kapsayıcılık ve bunun içerisinde de ‘Genç 20’ gündem maddesi var. Buna çok önem veriliyor. Bu şu demek; gelecekte gençleri kolay bir hayat beklemiyor. Örneğin, İtalya’da genç işsizlik oranı yüzde 40’ların üzerine çıkmışken, bu oran Türkiye’de gençlerde yüzde 17. Dolayısıyla gelecekte zor ve riskli bir hayat var. Bizim ülkemizin güzel tarafı çok iyi girişimci çıkartmasıdır. Bu girişimcilerimizin de büyük bir kısmı alaylı olup iyi bir girişimcilik serüvenleri bulunmakta. Petrolü, altını olmayan ülkemizin en büyük zenginliği genç nüfus potansiyeli.Ülkemizin ilerleyebilmesi için bu insan kaynağına odaklanmak gerekiyor. Artık 7-8 milyon üniversite nüfusu olan ülkemizden yani eğitimli insan kaynağından, sanayici, girişimci, işadamı çıkarmak gerekiyor. Yeni bir ufuk çizmemiz gerekiyor, eskiden üniversite mezunu nerede çalışayım diye hayal kurardı, artık şimdi üniversite mezunu genç nüfus; hangi sektöre yatırım yapayım, hangi sektörde patron olmalıyım şeklinde hayal kurmalı. Bu çağda ve bu sistemde devletin fon sağlayıcı kuruluşları, danışmanlık hizmeti veren kuruluşlarının olması itibarıyla bu hayallerin gerçekleşmesi çok zor değil. Yeter ki Girişimcilik ruhunuz, fikriniz olsun ve isteyin. Bu ülkeye yeni yatırımcılar ve girişimciler olarak sizler lazımsınız” ifadelerini kullandı.
KOSGEB Gaziantep Hizmet Merkezi Müdürü Dr. Sadık Gözek konuşmasında Türkiye’de girişimciliği başlangıç düzeyinde destekleyen tek kuruluş olduklarını belirterek, “Girişimcilik eğitimlerini 2010 yılından bu yana aktif bir şekilde vermekteyiz. Gaziantep ilinde yaklaşık 6 bin kişiye girişimcilik eğitimlerini verip sertifikalarını teslim ettik. Bilindiği gibi Türkiye’de ve Dünya’da kurulan 100 işletmeden ilk 5 yıl içerisinde yaklaşık 60 veya 70 tanesi kapanmaktadır" diye konuştu.