Avrupa İşletmeler Ağı Güney İnovasyon Kapısı Konsorsiyumu Ulusal Toplantısı, Türkiye’nin bütün bölgelerinden gelen katılımcılar ile GSO’da gerçekleştirildi. Programa KOSGEB AB ve Dış İlişkiler Daire Başkanı Necati Günaydın, AB Türkiye Delegasyonu Ataşesi Laura Zampetti, Gaziantep Üniversitesi Rektör Yardımcısı Metin Bedir, GSO Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi, KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Sadık Gözek ve davetliler katıldı.
KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Sadık Gözek toplantıda yaptığı konuşmasında, “COSME Programının Ulusal Koordinatörlüğünü KOSGEB Başkanlığımız yürütüyor. COSME Programının altında Avrupa İşletmeler Ağı isimli programı da 2008 yılından beri yürütüyoruz. Şu anda yürüttüğümüz proje ile işletmelerin AB’ye açılmaları hem işbirliği yapmaları, AB’nin diğer programlarından faydalanmaları onlara yönelik eğitimler gibi programlar düzenliyoruz. Avrupa İşletmeler Ağı, Türkiye’de birçok bölgede de yapılanması mevcut. Avrupa İşletmeler Ağı Programlarını yılda bir kere bir araya gelerek, ulusal toplantı ile Türkiye’deki yapılanmada yer alan kurumlar biraya gelerek; eğitim alıyorlar, bilgi alışverişinde bulunuyorlar. Bu yıl toplantımızı Gaziantep’te gerçekleştirdik. Avrupa İşletmeler Ağı kapsamında bizim 2017-2018 yılı bütçemiz 1 milyon avro civarında. Gaziantep Üniversitesinden TARGET, TEKNOPARK, Diyarbakır ve Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odaları, Gaziantep Sanayi Odası bizim proje ortaklarımız KOSGEB ise projenin koordinatörü. AB ile ilgili, diğer çerçeve programlarıyla ilgili akla gelebilecek tüm konularda paydaşlarımız bilgi alabiliyorlar” dedi.
“HER TÜRLÜ YENİLİK REKABETİ TETİKLİYOR”
Gaziantep Sanayi Odası Başkanvekili Adnan Ünverdi, “Küreselleşen dünya ekonomisinde zorlu rekabet koşullarının şirketleri yeni arayışlara yeni üretim modellerine zorluyor. Bu zorlu rekabet koşullarında şirketlerin ve firmaların ayakta kalabilmelerinin yolu da inovasyondan geçiyor. Çünkü rekabet ve inovasyon arasında doğru bir ilişki vardır. İnovasyon rekabeti arttırırken artan rekabette inovasyonu tetikliyor. Bu döngü hem ülkelerin hem de şirketlerin büyümesine büyük katkı sağlıyor. Bu nedenle başlatılan Avrupa İşletmeler Ağı projesi KOBİ’lere ve şirketlere kendilerini büyütmesi için destek veriyor” şeklinde konuştu.
Ünverdi, konuşmasını şu şekilde sürdürdü;
“Avrupa Birliği’nin, KOBİ’lerin ve girişimciliğin geliştirilmesi amacıyla uyguladığı rekabet edebilirlik ve yenilik çerçeve programı 2015-2020 yılları için toplam 3,6 milyar Avro’luk bütçesi ile en büyük çerçeve programlarından birisi durumunda. Güney İnovasyon Kapısı konsorsiyumumuz Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, KOSGEB Gaziantep Müdürlüğü koordinatörlüğünde Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Üniversitesi Target, Teknoloji Transfer Ofisi, Teknopark, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi odası ile KOBİ’lere hizmet ediyor. Bugün yüksek teknoloji ile üretimin yapıldığı sanayi 4.0 modeline göre kendini yenileyen firmaların rakiplerinden bir adım daha öne geçiyor. Bu noktada Avrupa İşletmeler Ağı kapsamında verilen destekler özellikle kendisini geliştirmek, kendisini yenilemek isteyen KOBİ’lerimiz için çok güzel fırsatlar sunuyor. Bu destekler ile işletmelerin rekabet edebilirliğinin ve sürdürülebilirliğinin güçlenmesi ve girişimcilik kültürünün teşvik edilmesi ile KOBİ’lerin kurulması ve büyümesi hedefleniyor. KOBİ’lerimizin, işletmelerimizin bu desteklerden, hibelerden faydalanmaları noktasında oda olarak kendilerini yardımcı olamaya her zaman hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum. Hepimiz el ele vererek daha fazla çalışarak, daha fazla katma değeri yüksek üretim yaparak kentimizin ve ülkemizin büyümesini daha fazla katkı sunmalıyız. Sanayiciler olarak bizim çalışmaktan, üretim yapmaktan ve istihdam sağlamaktan başka bir düşüncemiz yoktur. Bu anlayışla yolumuza devam ediyoruz.”