Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) ortaklığında “Borsa İstanbul Özel Pazar” Bilgilendirme Toplantısı düzenlendi.
Halka açılmadan pay alımı-satımı yapmak amacıyla şirketlerle yatırımcıları bir araya getiren web tabanlı ve üyelik bazlı bir platform olan Özel Pazar’a katılmak isteyen GTO üyelerine BİST tarafından özel indirim uygulanacak.
Borsa İstanbul Özel Pazar Bilgilendirme Toplantısının açılışında konuşan GTO Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Acıoğlu, rekabetle başa çıkmanın başlıca yollarının üretim, finansman, pazarlama ve yönetim olduğunu söyledi.
Acıoğlu, özellikle işletmelere finansman anlamında farklı bir kapı açan Borsa İstanbul’un Özel Pazar uygulamasının önemli olduğunu ve sisteme dahil olmak isteyen GTO üyelerine özel indirim uygulanacağını vurguladı.
Acıoğlu, şöyle konuştu; “Özel Pazar şirketlere halka açılmadan finansman bulma, ortak olduğu şirketteki payını satmak isteyen şirket ortaklarına likide sağlama, yatırımcılara da yaptıkları yatırımları likidite edebilecek alıcıları bulma olanağı sağlıyor. BİST bu olanaklardan yararlanmak isteyen GTO üyelerine Özel Pazar’a üye olmaları halinde yüzde 40 indirim yapacak. 2 bin 500 lira olan ücret, üyelerimiz için bin 500 liraya düşürüldü.”
Gaziantep’in girişimci üreten, özünde girişimcilik ruhuna sahip bir şehir olduğunu belirten Acıoğlu, bugün elde edilen başarının temelinde de bu farklılık yattığını vurguladı.
Acıoğlu, “Gaziantep’in ekonomik hayatında sanayi ve ticaret kadar önemli potansiyele sahip diğer alanlar, gastronomi ve turizm potansiyeli. İlimiz için gelecek vaat eden bu potansiyeli en iyi şekilde değerlendirmek, Odamızın temel hedefleri arasında üst sıralarda yer almaktadır. Zor şartlarda bile üretimden ve ticaretten geri durmayan Gaziantep’te, böyle önemli bir konuda toplantı yaptığınız için de sizleri kutluyorum” diye konuştu.
Acıoğlu, ülkenin ve bölgenin gelişiminde önemli bir rol oynayan işletmelerin aynı zamanda yoğun bir rekabet ortamında faaliyetlerini sürdürmeye çalıştığını ifade etti.
İKA Genel Sekreteri Bülent Özkan ise şirketlerin en önemli sorunlarının başında finansmanın geldiğini belirterek, bu toplantıyla finansman sorununa çözüm arandığını kaydetti.
2,5 MİLYON ŞİRKETİN 420’Sİ BİST’TE İŞLEM GÖRÜYOR
BİST Özel Pazar Kotasyon ve Özel Pazar Grup Müdürü Sertaç Fuad Karaağaoğlu da sermayesi borç olan şirketlerin sürdürülebilirliğinin mümkün olmadığını belirtti.
Türkiye’de faaliyette olan 2,5 milyon şirketin 420’sinin BİST’te işlem gördüğünü hatırlatan Karaağaolu, BİST Özel Pazar’ın da şirketlerin sermaye bulmalarını kolaylaştırmak için çalıştığına dikkati çekti. Bu kapsamda Avrupa ve ABD’de benzeri çalışmaların olup olmadığı yönünde araştırma yaptıklarını anlatan Karaağaoğlu, “Dünyadaki çalışmaları inceledik, Avrupa’da benzeri çalışmanın olmadığını gördük. ABD’de ise önemli bir yol alındığını gördük ve çalışma hakkında bilgi almak için ABD’ye gittik” şeklinde konuştu.
Özel Pazar’a üye olanlardan bir takım belgeler istendiğini ve bu belgelerin de saklı tutulduğunu söyleyen Karaağaoğlu, talepte bulunan şirketlerin detaylı incelemelerden sonra BİST Özel Pazar’a üye yapıldığını kaydetti.
Uygulamadan yararlanan şirket yetkilileri de çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Toplantı, soruların cevaplandırılmasının ardından tamamlandı.