USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Gül Yıldız Bozgeyik: "Eşit Temsil İçin Mücadeleye Devam!

Gerçek Eşitlik Çoğulculuk, Kapsayıcılık Derneği Başkanı Gül Yıldız Bozgeyik, kadınların ve gençlerin siyasette, sağlıkta ve eğitimde eşit temsilini savunarak bu alanda bilinçlendirme çalışmalarına hız kazandırdıklarını ifade etti.

Gül Yıldız Bozgeyik: "Eşit Temsil İçin Mücadeleye Devam!
25-01-2025 11:17

Narkoz Haber Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mezine Sırakaya’yı ziyaret eden Bozgeyik, 20 Mayıs 2024 tarihinde kurulan Gerçek Eşitlik Çoğulculuk, Kapsayıcılık Derneğinin amacı ve hedeflerini anlattı. Aynı zamanda Gazişehir Kadın Taraftarlar Derneği Başkanı olan Mezine Sırakaya ve Yöneticisi Sabiha Kocaman kadının spordaki eşit temsil hakkının da sağlanması için mücadele verdiklerini belirtti.

Her alanda eşit erişim hakkı olmasını savunduklarını dile getiren Bozgeyik: “Derneğimiz henüz bir yılı doldurmadı. 20 Mayıs 2024 tarihinde kurulduğumuz derneğimiz bir yardım derneği değil. Ciddi bir savunuculuk yapmak için, Hak temelli kurulan bir derneğiz. Gaziantep’te aldığım bilgiye göre de hak temelli kurulan üç dernekten birisiyiz. Dolayısıyla biz adalette, sağlıkta, eğitimde eşit erişim hakkını savunuyoruz. Bizi herkes feminist olarak değerlendiriyor. İşte içinde eşitlik olduğu için direkt bir feminist dernek. Feminist bir dernek değiliz. Eşit erişimden yanayız. Siyasi tarafımız var şöyle: Siyasette gençlerin ve kadınların eşit temsilini çok önemsiyoruz. Bu konuda savunuculuk faaliyeti yapacağız. Çünkü siyasetteki bakış açısını değiştirmeliyiz.

EŞİT TEMSİL HAKKI

Derneğimiz çoğulcu kararların alınması, kapsayıcı kararların alınmasını sağlayacaktır. Eşit temsil hakkı. Çünkü erkek egemen bir sistem, eril bir siyasette bakış açısı var. Herkesi kapsayan kararlar alınırken eşitlik olmadığı için sıkıntı yaşanıyor. Onun için kadınların da siyasette olmaları gerekiyor. Şunu söylemek istiyorum. Tabii ki konusunda uzmanlar yetişmeli, siyaset konusunda da kadınların kendini yetiştirmesi gerekiyor. Liyakat deriz hep. Erkeklerde aranmayan liyakat kadınlarda aranır. Gençlerde aranır. Ama erkeklerde liyakatı aramayız biz. Ne iş yapıyor, eğitimi ne hiç sorgulamayız. Ama kadınlara gelince siyasette hangi okul mezunuymuş, ne anlarmış bu işten… Buna benzer bir çok eleştiriyle karşılaşırız. Siyasette kadınlar ve gençler için pastanın dilimi küçüktür. Dolayısıyla burada da o pastayı daha da küçültmek için eril zihniyet uğraşır. Biz bunun da önüne geçmek istiyoruz. Yani bir feminist derneğiz diye ortaya çıkmıyoruz. Çünkü biz eşitliği savunuyoruz. Sadece siyasette değil her alanda. Eğitime eşit erişim hakkı olmasını savunuyoruz.

ADALETTE, SAĞLIKTA, EĞİTİMDE HER ALANDA EŞİT ERİŞİM

Dezavantajlı bölgelerdeki çocuklarla, imarlı bölgedeki çocukların eğitime erişim hakkı aynı değil. Paranız yoksa ne eğitime, ne sağlığa ne de adalete ulaşabiliyorsunuz. Dezavantajlı bölgedeki kadınlar haklarını da bilmiyor. Şiddet dediğimiz zaman sadece fiziksel şiddeti kastettiğimiz düşünülüyor. Ekonomik, psikolojik, cinsel şiddet hiç hesaba katılmıyor. Yeterli bilgiye sahip olmayınca adalete erişemiyor. Adalete erişmek için çok ciddi rakamlar gerekiyor. Onun için vazgeçebiliyoruz. Sadece bu kadınlar için de değil aslında. Dezavantajlı bölgede yaşayan her birey adalete, eğitime ve sağlığa erişimde sıkıntı yaşıyor. Dolayısıyla biz bu konuda ne yapabiliriz? Bilinçlendirme çalışması. Yani dediğim gibi bir yardım kuruluşu derneği olmadığımız için bilinçlendirme noktasında ne kadar çok kişiye ulaşabilirsek. Deniz yıldızı misali diyoruz. Bir kişiye bile faydamız olursa bizim için ne mutlu. Sesimizi yüksek çıkarmak istiyoruz. Genelde hep tepkiyle mi karşılaşırız diye birçok şeyi söylemekten çekiniyoruz. Sahada yaşadığımız şeyler konusunda bile. Bunları rahatça söyleyebildiğimiz an sesimiz duyulmaya başlayacak ve biz birlik çağrısı yapıyoruz. Hep beraber sesimizi duyuralım. Tek başına bir derneğin sesini duyurması farklı. Ortak noktalarda birleşerek, birçok derneğin birleşerek sesini duyurması farklı olacaktır.

10 OCAK GAZETECİLER GÜNÜNDE İLK PROJEMİZİ GERÇEKLEŞTİRDİK

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü paneli için bunu ilk yaptığımızda bununla ilgili dedik ki basınla ilgili bir kuruluşla beraber yapmalıyız bu paneli dedik. Çünkü gerçek eşitlik 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü için. Eşit erişim hakkı, habere eşit erişim hakkı, doğru habere erişim hakkı konusunda panel yapmaya karar verdiğimizde Anadolu Basın Birliği’ne sunduk. Onlar da tabii ki dediler çok da güzel bir fikir. Medyada değişiyor biliyorsunuz. Kurşun harflerden dijital medya geldiğimiz nokta burası. Ben de gazetecilik geçmişi olan birisi olarak şunu çok iyi biliyorum. Gazetecilerin erişim hakkı. Yaşamıştık bunu. Dolayısıyla böyle bir şey yaptık ve başarılı da olduk. Yeni projelerle hedefimize ve amacımıza ulaşmak için çalışacağız. Sizde bir derneğin başkanısınız. Gazişehir Kadın Taraftarlar Derneği olarak spor alanında mücadele veriyorsunuz. Eminim sporda da eşit erişim hakkını sağlayamadığımızı saha görüyor ve yaşıyorsunuzdur. Biz dediğim gibi her alanda eşit erişimden yanayız. Hep birlikte çalışarak sonuca ulaşırız. Misafirperverliğiniz için çok teşekkür ederim” dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler