GAGİAD (Gaziantep Genç İşadamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Bora Tezel, Hakimiyet Gazetesi’ne gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Tezel, “Şu anda ki duruma bakarsak biz oldukça iyi bir noktadayız. Ama nispi olarak bunu söylüyorum çünkü çok daha kötü durumda olabilirdik. Türkiye uluslar arası konjoktörün yardım etmesi, merkez bankasının agresif tutumlarını yumuşatması, petrol fiyatlarının düşmesi gibi rahatlatıcı etkenler bizim işimize yarıyor” dedi.
“İHRACATÇILARIMIZ İÇİN BÜYÜK BİR AVANTAJ”
“Kurdaki çalkalanma dezavantaj gibi olsa da ihracatçının avantajına olan bir gelişme. Üreticilerin yeni pazarlara açılması gibi avantajları da yaşıyoruz” şeklinde konuşan GAGİAD (Gaziantep Genç İşadamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Bora Tezel açıklamasını şu şekilde sürdürdü;
“Gaziantep’in en güzel yanlarından bir tanesi yüksek elastikiyet kapasitesi. Yani gelişen koşullara uyum sağlamayı iyi bilmesi. Bir kapı kapanırsa daha iyileri açılabilir. Herkes kendi gemisinin kaptanıdır. Maliyet düşürücü, alan daraltıcı, yeni pazarlar gibi tedbirleri vardır. Şimdi bir takım sıkıntılar yaşıyoruz. Genel olarak da bir bedel ödüyoruz ama Türkiye’nin iyiliği için bedel ödemenin bir sakıncası yok. Sanayicisi, vatandaşı, memuru herkes elini taşın altına koyabilmeli. Önemli olan bu sıkıntılardan dersler çıkarabilinmeli.
“Yaklaşan yerel seçimlerin hareketliliğinde yoğun bir gündem yaşanırken, hem ülkemizdeki hem de komşu ülkelerdeki olumsuz ekonomik göstergelerden çok etkilenen şehirlerimizden birisi olan Gaziantep’te önemli sivil toplum kuruluşlarından GAGİAD’ın (Gaziantep Genç İşadamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Bora Tezel ile dernek faaliyetleri ve ülkemizin içinde bulunduğu konjonktürü sizler için değerlendirdik.”
Sizi tanıyabilir miyiz?
1979 Gaziantep doğumluyum.Liseye kadar Gaziantep’te okudum. Bir yıl Amerika’da eğitim tecrübesinden sonra ,İstanbul Teknik Üniversitesinde inşaat Mühendisliği, Koç Üniversitesinde ise işletme yüksek lisansı yaptım.Daha sonra askerlik görevimi tamamlayıp Gaziantep’e döndüm. Gaziantep’te 9 yıl kadar aile Holding’inde üst düzey yöneticilik yaptıktan sonra ayrılıp kendi işimizi yapmak için Milimetrik Prefabrik A.Ş.’yi kurdum.
GAGİAD ,Gaziantep’te 25 yıllık bir geçmişe sahip ve önemli isimlerin kurduğu bir STK. GAGİAD’ ın kuruluş amacı nedir? ihtiyaç olan bir boşluğumu doldurmak mı? Yoksa iş hayatına geçişte önemli bir basamak mı?
Güzel bir soru. GAGİAD, Türkiye’nin demokratik ve planlı bir düzen içerisinde ekonomik, sosyal ve kültürel alanlarda gelişimine katkıda bulunmak, genç sanayici ve iş adamlarının sorumluluklarını arttırmak ve dayanışma ruhunu geliştirmek yolu ile toplumun sosyo-ekonomik düzeyinin gelişimine katkıda bulunmalarını sağlamak amacıyla kurulan bir dernektir
İnsanların görüşleri, fikirleri olup bir süreklilik arz etmelidir.Günün koşullarına göre de değişebilmelidir.Derneğimizi de en özel yapan şeylerden bir tanesi de budur.25 yıl önce nasıl kurulduysa bugün de öyle yoluna devam ediyor.Temel değerler ilk başta doğru kurulduğu için ve etrafında toplanan insanlar da bu değerlerden ödün vermediğinden derneğimiz aynı hızda yoluna devam etmektedir.
GAGİAD’ı Türkiye’de ki diğer Genç İşadamları Derneklerinden ayıran farklılıklar nelerdir?
Kurulmasına karar verildiği dönemde Gaziantep’in hem STK hem sosyal imkanlar anlamında imkanları çok kısıtlıydı. Şehrin de ilk etkin STK’ larından birisi de GAGİAD’ dır.Şu anda yüzlercesi var.STK’ ların sayılarının artması her zaman iyidir.Ülkelerin gelişmişlik seviyesi STK’ larının çokluğuyla ölçülür.Ancak ülkemizin bu konuyla ilgili genel sorunu da şudur ki;nitelik çoktur ama nicelik zayıftır.Ülkemiz de bu problemin uzantısı olarak ne yazık ki STK olarak arzu edilen seviyelerde değildir. İşte GAGİAD bu noktada sıyrılarak ayrılıyor. Doğru insanlarla ve ilkelerle yola çıkılmış olması da bu yoldaki başarısının en önemli göstergesidir.
GAGİAD hangi amaçla ve hangi değerler etrafında toplandı?
GAGİAD her zaman Gaziantep etrafında toplanmıştır.Her zaman deriz ki dünya da Türkiye,Türkiye’de Gaziantep’tir.Sosyal ve ekonomik seviyeler de daha da iyi noktalara gelmesi içinde derneğimiz ilk günden itibaren organize bir çaba içerisindedir.Üyeler ile beraber çalışmalar yaparken üyelerinin kişisel gelişimlerine de katkı koymaya çalışır.Yani hem şehre ve ülkeye hizmet hem de kendi üyelerinin kişisel gelişimlerine hizmet etmeye çalışılır.Bu yüzden de hep bizim dışımızda da dile getirilerek ;”GAGİAD bir okuldur” denir.Ve diğer STK’lardan pozitif olarak ayrılmıştır.Bu bizim için de bir gururdur.
STK ların büyümek ve güçlenmek adına siyasi bağlamda bağlantılarının olması gerekli midir?
Siyaset insanın doğasında vardır.Bunu insanın olduğu yerlerden ayırmak mümkün değildir.Sivil toplumdan siyaseti ayırmak ne kadar mümkün olur,açıkçası emin değilim.Derneğimiz olarak her zaman siyasetten bağımsız olmayı tercih ettik.Kırmızı çizgimiz vardır ve oda net olarak bellidir.Biz hiç bir şekilde bir siyasi bir organik bağ içine girmedik.Derneğimizin kapıları da ziyaretimize gelen her siyasi partiye açıktır.Yönetim kurulumuzda siyasetle doğrudan alakası ve siyasi üyeliği olan yoktur.İçimizden siyasetçiler çıkmıştır.Biz onlarla da gurur duyarız. Ama derneğimizin siyasetle hiç bir zaman işi olmamıştır.Her zaman doğru olanın da bu olduğunu düşünüyoruz.Ve yıllardır da uyguluyoruz O yüzden de uzun soluklu ve saygı gören bir kurum olma özelliğini taşıyoruz.Bizim için asıl olan Türkiye’nin daha iyi yerlere gelmesidir. Mevcut hükümetlerin çabalarının olumlu sonuçlar vermesidir.Çünkü yapılan her şey Türkiye içindir.
STK’ ların siyasetten güç almaları doğru mudur?
Bu konuda yargıya varmanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum.Çünkü insanları belli görüş etrafında toplanmak isteyebilirler.Bu onların ortak paydaları olabilir.Bu bir tercihtir.Bununda o STK’ ya üye olanların tercihidir ve sonuçlarına iyisi ile kötüsü ile katlanmaya hazır olması lazımdır.Ancak etrafında toplanılan STK ların öncelikle devletin güvenliğine, Türkiye'nin bütünlüğüne kast etmeyecek şekilde faaliyet göstermesi gerekmektedir.STK ların bu anlamda kullanılması kabul edilebilir bir durum asla olamaz.
Faaliyetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
İki tip faaliyetimiz olmaktadır; İlki, üyelerimize özel faaliyetlerimizdir. Bunlar,kişisel eğitim amaçlı,üyelerimize ekonomi açısından bilinçlendirme, yeni üretim teknikleri, gelişen pazarlar, piyasalarla ilgili bilgilendirmeye yönelik düzenli faaliyetlerimizdir.
İkinci tip faaliyetlerimiz ise kamuoyuna yönelik yaptığımız faaliyetlerdir. Üniversitelerimize yönelik projeler, sempozyumlar,paneller şehre açık yaptığımız toplantılarımız olmaktadır.Ayrıca eğitim ve çevre komisyonumuz ve ormanımız bulunmaktadır. Eğitim konusunda da dezavantajlı kitlelere destek sağlıyoruz.Kadınlar kolu komisyonumuz da sosyal sorumluluk hassasiyeti ile yaşlılara, ihtiyaç sahiplerine farklı anlamda destek olmaya çalışıyorlar.
Kadın üye sayınız ne kadar?Suriyeli üyeniz de var mı?
Bu bizim eksik yönlerimizden bir tanesi.Şuan 272 tane üye sayımızdan sadece 17 tanesi kadın üyemiz.Bu sayının artmasını istiyoruz ve teşvik de ediyoruz.Bu arada pozitif ayrımcılığa da gidiyoruz.Suriyeli üyemiz de yok.
Ekonominin dönemlerdeki iniş-çıkış göstergelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Şuandaki duruma bakarsak biz oldukça iyi bir noktadayız.Ama nispi olarak bunu söylüyorum çünkü çok daha kötü durumda olabilirdik. Türkiye uluslar arası konjoktörün yardım etmesi, merkez bankasının agresif tutumlarını yumuşatması,petrol fiyatlarının düşmesi gibi rahatlatıcı etkenler bizim işimize yarıyor. Kurdaki çalkalanma dezavantaj gibi olsa da ihracatçının avantajına olan bir gelişme. Üreticilerin yeni pazarlara açılması gibi avantajları da yaşıyoruz. Gaziantep’in en güzel yanlarından bir tanesi yüksek elastikiyet kapasitesi.Yani gelişen koşullara uyum sağlamayı iyi bilmesi.Bir kapı kapanırsa daha iyileri açılabilir.Herkes kendi gemisinin kaptanıdır.Maliyet düşürücü, alan daraltıcı, yeni pazarlar gibi tedbirleri vardır.
Şimdi bir takım sıkıntılar yaşıyoruz.Genel olarak da bir bedel ödüyoruz ama Türkiye’nin iyiliği için bedel ödemenin bir sakıncası yok.Sanayicisi, vatandaşı, memuru herkes elini taşın altına koyabilmeli. Önemli olan bu sıkıntılardan dersler çıkarabilinmeli.
Sosyal sorumluluk projelerini önem veriyorsunuz. Eğitime destek öncelliğiniz mi?
Özellikle eğitim alanında destek vermeye özen gösteriyoruz. Eğitimde dezavantajlı oluşumuz bizim yumuşak karnımız. Bize destek anlamında talep gelir.Biz de o talepler arasından imkanları daha dar, daha acil ihtiyacı olanlara destek vermeye çalışıyoruz.Bugüne kadar pek çok projemiz oldu ve desteklerimizi hep milli eğitim ve valilik kanadından yapmaya çalışıyoruz. Yanlış yerlere yardım gitmemesi ve su istimal edilmemesi adına buna özen gösteriyoruz.
Okurlarımız için mesajınız var mı?
“Gücünüz gücümüzdür”
Biz gücümüzü üyelerimizden alıyoruz . GAGİAD olarak sesimizi duyurabiliyorsak üyelerimizin oluşturduğu mozaikten dolayıdır.Gururla, onurla 25 yıl diyorum.
Dünya ekonomisinden her zaman daha güçlü büyüyen Türkiye, önümüzdeki yıllarda da bu trendini koruyacak ve bölgesinde parlayan bir yıldız olarak dikkat çekecektir. Tüm bu hedeflere ulaşılmasında en büyük görev biz gençlere, yeni nesle düşmektedir. Ülkemize olan inanç ve güvenimizle üretmeye, yatırım yapmaya, istihdam yaratmaya devam etmemiz ve çocuklarımız için aydınlık bir yarın bırakmamız gerekmektedir. Türkiye'nin hak ettiği yere gelmesi için şimdi sıra gençlerdedir.
HABER//MERVE TANRIÖVER