Gaziantep Özel Halk Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Basri Dündar önemli açıklamalarda bulundu.
Dündar, “Koronavirüs Salgını ekonomik yaşantıyı olumsuz etkiledi. Daha önce böyle bir durumla karşılaşmadık. Salgın nedeniyle ekonomik anlamda büyük zarar gördük. Toplu taşımada çalışma hizmeti sunan esnafımız durumdan olumsuz etkilendi. Toplu taşıma araçlarını kullanan vatandaşların oranı yüzde 90 oranında düşüş gösterdi. Gaziantep halkına hizmet sunan 184 aracımız ile günlük 85 bin kadar yolcu taşıyorduk. Şu günlerde ise günlük ortalama 10 bin yolcu taşıyoruz. Gelirlerimiz buna oranla büyük oranda düşüş gösterdi. Her şeye rağmen vatandaşlarımıza hizmet vermek için çalışmaya devam ediyoruz;
“Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında birçok sınırlama getirildi. 20 yaş altı ve 65 yaş üzeri vatandaşlar ulaşımdan faydalanamıyor, öte yandan vatandaşların maske olmadan ulaşım araçlarını kullanmaları yasaklandı. Esnafımız da maskesiz araç kullanmayacak, ek olarak otobüslerimizde kapasitenin yarısı kadar yolcu taşıyabiliyoruz. Tüm bunlar sorunlarımızın artmasına neden oluyor. Diğer yandan esnafların büyük kısmı iş yerlerini kapattılar. Bu esnaflar kimi düzenlemelerde faydalanabiliyor. Kısa Çalışma Ödeneği düzenlemesinden esnaf olarak bizler faydalanamıyoruz. Bu noktada bizler sorunlarla karşı karşıyayız. Esnaf çalışsa da çalışmasa da maaşlarını ödemek durumundayız. İşten çıkarmak gibi bir durum söz konusu olmaz ancak zorlu bir süreçten geçiyoruz.”
DESTEK ALAMADIK
Yetkililerle görüşme yaptıklarını söyleyen Dündar, “Yetkililerle yapılan görüşmelerde bir sonuç alamadık Esnafa yönelik bir desteğin söz konusu olmadığı ve Gazi Ulaş’ın dahi giderlerinin zorlukla karşılandığı tarafımıza bildirildi. Şu anda esnafa yönelik bir maddi destek sağlanamayacağı, sefer sayılarının düşürülebileceği ifade edildi. Sefer sayılarının azaltılması tek başına bir çözüm değil. Gelirlerimizde yüzde 80 oranında gerileme var. Zor bir durumla karşı karşıyayız.
ESNAF ZOR DURUMDA
Sağlık çalışanlarının yanı sıra toplu taşıma esnaflarının da risk altında kaldığını ifade eden Dündar, “Toplu taşıma hizmeti sunan esnaf olarak hastalık riski ile karşı karşıyayız. Esnafımız çok zor durumda. Esnafların yüzde 30’u araçlarını yeniledi. Havuz sistemine geçiş sırasında araçlara kamera sistemi takıldı. Esnaf bu noktada borçlu ve borçlarını ödeme konusunda sorun yaşıyorlar. Diğer sektörler devlet desteğinden faydalanırken, halk otobüsleri bu desteklerden faydalanamıyor. En çok mağdur olan esnaf grubunun başında biz geliyoruz. Bu noktada destek bekliyoruz” açıklamalarında bulundu.