USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hangi Siyasetçiler Bu Düzenin İçinde?

CHP'li Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen, Türkiye'yi sarsan domuz eti skandalının ardında çok daha büyük bir yolsuzluk düzeni olduğunu iddia etti. Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) ithal ettiği etlerle büyük bir rant çarkı döndürdüğünü belirten Öztürkmen, bu düzenin arkasında hangi siyasetçilerin olduğunu ve AKP'li isimlerle bağlantılı firmalara dikkat çekti.

Hangi Siyasetçiler Bu Düzenin  İçinde?
13-10-2024 12:46

Bir köfte zincirinde domuz eti etinin ardından başlayan tartışmalar, CHP'li Gaziantep Milletvekili Hasan Öztürkmen'in açıklamalarıyla yeni bir boyuta taşındı. Öztürkmen, bu olayın sadece görünen bir parça olduğunu belirterek, Et ve Süt Kurumu (ESK) üzerinden dönen büyük bir vurgun çarkı olduğunu iddia etti. “ESK'nın ucuz etleri kimin cebine gidiyor?” diye soran Öztürkmen, bazılarının AKP'li siyasetçilerle bağlantılı olduğunu öne sürdü.

Öztürkmen'in açıklamalarına göre, Et ve Süt Kurumu (ESK), kilosu 136 TL'ye ithal edilen canlı hayvanları, vatandaşa en ucuz özellikleriyle 550 TL'ye ulaştırıyor. Bu süreçte et baronları aradaki %300'lük kârı ceplerine indiriyor.

136 TL'YE İTHAL EDİLİYOR, SOFRAMIZA 550 TL'DEN GELİYOR 

Özetle bir avuç et baronu milyon dolarlar kazanacak diye, devlet eliyle 136 TL'ye (4 dolar) ithal edilen büyükbaş hayvanlar, vatandaşın sofrasına et olarak en ucuz haliyle (kuşbaşı) ortalama 550 TL'den ulaşıyor. Sektörde işini dürüstçe yapan işletmeler, bu rant düzeni ortadan kaldırıldığında, vatandaşın 230-250 TL'ye et alabileceğini ısrarla belirtiyor. Yani bugünkünün yarı fiyatına...

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın görevi, et patronlarını daha da zengin etmek değil, vatandaşın ucuz ete erişimini sağlamaktır. Daha önemlisi, Türk hayvancılığına, yerli üreticimize büyük darbe indiren et ithalatı politikasını bir an önce terk ederek, yerli hayvancılığı ve üreticilerimizi korumaktır. Üretimden çekilen, çiftliklerini boşaltan, süt hayvanını kesime göndermek zorunda kalan üreticimizi desteklemek, yerli üretime hız vermektir. 

Tahminlere göre, yılın ilk dört ayında ithal et ve canlı hayvana 1 milyar dolar, yani yaklaşık 34 milyar TL ödendi. Yabancı çiftçiye bayram ettirdik. Bu kaynağı yerli üreticimize destek olarak aktarmayı planlamadık!

Hem yerli üretimi baltalayan hem de vatandaşımızı pahalı ete mahkûm eden bu büyük vurgunun ve vurguncuların peşindeyiz ve sonuna kadar gideceğiz.”



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler