USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

"Hayvancılık zor durumda"

Gaziantep Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ayhan Devamlı Şap hastalığı salgını nedeniyle ülke genelinde hayvancılığı zor durumda olduğunu belirtti.

04-01-2016 13:49
Gaziantep

Gaziantep Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ayhan Devamlı Şap hastalığı salgını nedeniyle ülke genelinde hayvancılığı zor durumda olduğunu belirterek, ‘’Şap Hastalığını tam bitirdik derken, hastalık yeni bir suşla karşımıza çıktı’’ bu virüs sürekli tip değiştiriyor açıklamasını yaptı.

Gaziantep Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Ayhan Devamlı, Hayvancılıkla uğraşan birçok vatandaşın telaşlanmasına neden olan ve dönem dönem yaygınlaşan Şap Hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu; Gaziantep’te yayılan bir hastalığın olmadığını ancak hayvan üreticilerinin Şap Hastalığına karşı hayvanlarını aşılarını yaptırmaları ve tedbir almaları gerektiğini belirtti. Devamlı açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“İlk olarak 27 Eylülde Van’da görülen ve daha önce rastlanmayan hastalığın komşu ülkelerden, Suriye sınırından kaçak giren hayvanlarla ülkeye girdiği ve hızla yayıldığı tahmin ediliyor. 27 Eylül’den bugüne kadar (hastalığın tespit edildiği) mihrak sayısı 217’ye ulaştı. Bu mihrak sayısının 117’si söndürüldü, 100 mihrak şu anda aktif durumda. Şap salgını nedeniyle, hayvancılığımız risk altında, yetiştiricimiz de darboğazdadır. Hastalık çok önemli verim kayıplarına neden olurken, genç ve ithal hayvanlarda ölümlere neden olmaktadır. Hastalık çok hızlı yayılma özelliğine sahiptir. Verim kayıpları da dikkate alındığında, ülkemizdeki en önemli salgın hastalıkların başında gelmektedir. Şap, bir kaç senede bir, değişik virüs tipleri ile ülkemizde bu tür salgınlara neden olmaktadır. Hastalık nedeniyle, ağız ve ayaklarda oluşan (aft) yaralar, yem yemeyi engellediği için hayvanlarda yüzde 50’ye varan verim kayıpları oluşmakta, genç hayvanlarda da virüs doğrudan kalbi etkileyerek ölümlere neden olmaktadır.”

“Bununla birlikte, hastalık insan sağlığı açısından risk oluşturmamaktadır. Bu nedenle, et ve sütün tüketilmesinde de herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Verim kayıpları ve hayvan ölümleri nedeniyle yaşanan önemli miktardaki ekonomik kayıplar ve hastalık nedeniyle, tüm tarımsal ürünlerin ihracatına getirilen yasaklar, yaşanan ekonomik kayıpları önemli boyutlara ulaştırmaktadır” şeklinde konuşan Vefalı, “GTHB İl Müdürlüğü riskli bölgelerdeki hayvanlar için geniş çaplı sağlık önlemleri aldı. Serbest klinisyenler ve kamuda çalışan Veteriner Hekim meslektaşlarımız Hastalığın bulaşma riskinden dolayı riskli ilan edilen bölgelerde karantina, pazarın kapatılması, aşılama, dezenfeksiyon gibi önlemler aldırdılar, başlayan Şap Hastalığı görülen tiplerin dışında olan ( A Serotipinin alt suşu olan Nepal-84) bir suş olup Şap Enstitüsü müdürlüğümüzde bu suşa yönelik aşı üretimine yeni başlamış ve illere yaklaşık 1 aydır aşı göndermeye başlamıştır. Serbest Veteriner Hekimlerimizde şu anda bulunmayan bu aşımızı sadece kamuda çalışan meslektaşlarımız uygulamaktadır. Şu ana kadar hastalık çıkan bölgelerde hastalık söndürülmüş olup, yakın bölgelere bulaşmaması için gerekli önlemler alınmış ve bilgilendirmeler yapılmıştır” şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler