USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

HKÜ'de gündem 'Dış Politika'

HKÜ'de gündem 'Dış Politika'
22-03-2016 05:39
Gaziantep

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Kalyoncu Ortadoğu Araştırma Merkezi (KalMEC) tarafından düzenlenen “Son Gelişmeler Işığında Türk Dış Politikası” konulu konferans HKÜ Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı.

TOBB Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi Uluslararası Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haldun Yalçınkaya, Avusturya Silahlı Kuvvetleri Ulusal Savunma Akademisi Direktörü Tuğgeneral Walter Feichtinger ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) 3. Ülkeler Yeniden Yerleştirme Departmanı Sorumlusu Elmar Bagirov’un katılımı ile gerçekleştirildi.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz; Gaziantep’in siyasi açıdan taşıdığı değere vurgu yaparak, bölgedeki siyasi ve sosyo-ekonomik gelişmelere ilişkin bilgilerin Gaziantep’de işlenerek politik ve akademik alanda kullanılır hale gelmesi gerektiğini ifade etti. Bu doğrultuda Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün ve KalMEC’in kendilerine düşen sorumluluğu yerine getirme adına gerekli çalışmaları gösterdiğini söyledi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan HKÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. A. Serdar Erdurmaz sözlerine Ankara’daki bombalı saldırıda hayatlarını kaybedenleri anarak başladı. Türkiye’nin genel dış politika perspektifini ortaya koyan Erdurmaz, Türkiye’nin model ülke olarak görüldüğünü ve bu durumun da hem ABD hem de Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklendiğini söyledi.  Ancak Türkiye’nin özel olarak Suriye konusuna ve genel olarak Ortadoğu’ya yaklaşımın belirli alanlarda batı ile ayrıştığını; buna karşın dönemde Türkiye’nin ABD ve NATO ile birlikte hareket ettiğini belirtti. TOBB Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi Uluslararası Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haldun Yalçınkaya ise Irak ve Suriye’de yaşanan siyasi ve askeri gelişmelerin uluslararası güvenlik için en önemli tehdit kaynaklarından birini oluşturduğunu belirtti. Türkiye açısından ise yabancı terörist savaşçıların tehdit unsuru olduğunu ve bu savaşçıların Türkiye’yi geçiş güzergâhı olarak kullanmalarının güvenlik alanında çeşitli boyutlarda sorunlar ortaya çıkardığını vurguladı.
Yalçınkaya’nın ardından söz alan Avusturya Silahlı Kuvvetleri Ulusal Savunma Akademisi Direktörü Tuğgeneral Walter Feichtinger ise Ortadoğu’daki son gelişmeleri ABD-Rusya, Avrupa Birliği üyesi devletler ve Türkiye açısından üç başlıkta ele aldı. ABD ve Rusya’nın DAEŞ ile savaşa odaklanması gerektiğinin altını çizen Feichtinger, İran’ın da dışarıda bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Feichtinger, AB üyesi ülkeler arasında mülteciler konusunda bir uzlaşmanın olmadığının; Almanya, Avusturya ve İsveç’te yaklaşık bir milyon mültecinin bulunduğunun altını çizdi. Son olarak Türkiye-AB arasındaki sığınmacılara ve mültecilere ilişkin anlaşmaya değinerek, mültecilerin kontrolü konusunda AB için Türkiye’nin vazgeçilmez olduğunu belirtti.
BMMYK 3. Ülkeler Yeniden Yerleştirme Departmanı Sorumlusu Elmar Bagirov ise Türkiye-AB anlaşması imzalandığı takdirde, mülteci ve sığınmacılarının değişiminin BM aracılığı ile yapılacağını ifade etti. İstatiksel analizlerin ve rakamların, yaşanan sorunun insani tarafını ortadan kaldırdığını vurgulayan Bagirov, mülteci, sığınmacı ve göçmen konusunun uluslararası toplumun işbirliği ile çözülebileceğini belirtti.
“Son Gelişmeler Işığında Türk Dış Politikası” konferansı, soru-cevap kısmının ardından, konuşmacılara plaket verilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler