Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, “Sağlık Uygulama Tebliği genellikle eczacıları, özel ve kamu hastaneleri ile doktorları ilgilendirir. Ancak açıklanan son Sağlık Uygulama Tebliği’nde yapılacak değişiklik daha çok vatandaşı ilgilendiriyor. Son tebliğ, ‘Bir ilacın kullanımı başka bir ilacın kullanımına bağlıysa hekimin bu ilacı sistem üzerinden ispatlaması gerekiyor" dedi.
"Bu bilimsel bir yaklaşım değil, tamamen ekonomik kaygı yaklaşım ve bütçeyi azaltmak için bazı ilaçların kullanılmasına yönelik engellemedir. Bunlar doğru değil. Bu şekilde ilaç tüketimi azaltılamaz, sadece sisteminin yükünü artırırsınız, ‘Gel-git’ gibi noktalara taşırsınız. O açıdan bunlar doğru işle değil, sağlıktan tasarruf olmaz. Bilimin, aklın ve tıbbın dediği yapılmalı” şeklinde konuşan Demirci açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;
“İlaç zammı ile beraber kamunun maliyeti artıyor, fakat vatandaş da katılım paylarına ve ilaca daha fazla fiyat farkı ödeyecek. Yüksek rakamlar çıkıyor ve vatandaş, bunu eczanede birebir yaşıyor. Ayrıca yapılan ilaç zammı artan maliyetleri karşılamıyor. Bu da ilaç sanayicisi açısından yeterli bulunmuyor. Bulunmayınca ilaç sanayici ilacı getirmek için daha fazla zam bekliyor”
Özel Haber
İlaca erişim zorlaşıyor
Resmi Gazete’de yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliğ ile doktor beyanı geçersiz sayılacak ve hastanın ilaç alması daha da zorlaşacak.