Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, eczacıların sıkıntılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Geçtiğimiz yıl sonunda başlayan şimdilerde de etkisi devam eden ilaç sıkıntılarına değinen Demirci, şeker ve tansiyon hastalıkları başta olmak üzere bazı ilaçların piyasada bulunmadığını söyledi.
SIKINTILI SÜREÇ
İlaç yokluğu sıkıntısının çözümü için politikaların değişmesi gerektiğini kaydeden Demirci, “Politika değişmediği sürece sonbahara doğru yine ilaç kriziyle karşı karşıya kalabiliriz. Geleceğe yönelik endişelerimiz var” dedi.
Türkiye’de 2021 yılı sonu itibariyle başlayan ilaç sıkıntısı, Şubat ayında ilaç fiyatlarının güncellenmesiyle kısmen de olsa çözümlenmişti. Aradan geçen süreçte şeker ve tansiyon ilaçları başta olmak üzere kimi ilaçların piyasada bulunmaması, vatandaşların da eczacıların da tepkilerine neden oluyor. Eczanelerde yaşanan ilaç sıkıntısı ve eczanelerin sorunlarına ilişkin Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, değerlendirmelerde bulundu.
Şubat ayında ilaç fiyatlarına yapılan zammın ardından piyasalarda ilaç krizinin çözülmeye başladığını söyleyen Demirci, “Şeker, tansiyon gibi farklı kategorilerdeki hastalıklarda ilaç bulunamıyor. Ama Aralık ve Ocak dönemindeki kadar büyük bir sorun yok. Geleceğe yönelik endişelerimiz var. Politika değişmediği sürece sonbahara doğru yine ilaç kriziyle karşı karşıya kalabiliriz.”
Eczacıların ilaç fiyatlarına zam yapılmasından yana olmadığını kaydeden Demirci, “Ülkenin yaşadığı ekonomik sıkıntılar, enflasyon artışı ve dövizdeki yükseliş sonucunda giderlerimiz arttığından fiyat artışı yapılması gerekiyor. Çünkü personel, dükkân kirası ve sigorta gibi giderlerimiz artıyor, bu giderleri karşılayabilmek için ise cirolarımızın yükselmesi gerekiyor. Devletin, sağlıkta tasarruf etmemesi ve sağlıktan tasarruf ederim gözüyle bakmamalı. Şu anda yeni üretilen ilaçlar pahalı ve fiyatları birçok ülkenin sağlığını zorlayacak boyutta. Bazı ilaçların bir kutusu 1000 veya 10 bin liranın üzerinden deniliyor. Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumu, bu ilaçlara biraz mesafeli yaklaşıyor.
Türkiye genelinde 20 binde fazla eczane bulunduğunu söyleyen Demirci, “Eczacılık Sektörü, binlerce insan geçimini sağladığı büyük bir sektör. Dolayısıyla ekonomik sıkıntılar nedeniyle etkilenen ilk yerler eczaneler oluyor. Eğer sıkıntılar sürerse eczanelerin ayakta kalması zorlaşacak. Önümüzü göremiyoruz. İlaç sanayisi de ham madde alamadığından zor günler geçiriyor. Birçok sanayici ürünü istediği fiyata satarken, ilaç sanayisi istediği fiyata satamıyor” diyerek sözlerini noktaladı.
Özel Haber