Bir “yok” haberi de Büyükşehir Belediyesi’nden; Bu konuda tek, en ve ilk değil ama iki-üç büyükşehir belediyesinden biri olduk…
Belediye Meclisi’nin 11.02.2008 tarih ve 139 sayılı kararı ile uygun görülerek yürürlüğe konulan ‘Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeli’ğinin Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yapılan ve 1 Haziran 2013 Tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanan değişikliğe uyumlu hale getirilmediği için yürürlükten kalktığı iddia edilidi.
Daha önce alan bazında yüzde 20 artış alan inşaat müteahhitleri; yönetmeliğin Gaziantep’e özgüleştirilerek değiştirilmediği için mağdur olduklarını dile getirerek, “Büyükşehir Belediyesi’nin ihmalinin veya ilgili daire başkanın bilgisizliğinin cezasını kimse bize fatura edemez” diyerek konuyu en kısa zamanda idari yargıya taşıyacaklarını söylediler.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yaptığı bir dizi değişiklik, bazı maddeleriyle; TMMOB üyesi mühendis odaları ile çalışmakta olan mühendisleri ayaklandırırken bazı maddeleriyle de söz konusu kurum ve kişilerle doğrudan muhattap olan Belediyeleri n elini kolunu bağladı.
Hangi belediyeye giderseniz gidin, sorularınıza yanıt almanız mümkün değil. Özellikle son yıllarda imar konusunda görev, yetki ve sorumluluk alanı hayli genişletilen Büyükşehir Belediyelerinde inşaat izni ve iskan gibi işlemler kilitlenmiş durumda. İnşaat iznini 1 Haziran 2013’ten önce alan müteahhitler, yeni yönetmeliğe göre muamele yapılmasından şikayetçi. Mülkiyetinde bulunan 2 veya 3 parsel arsayı birleştirerek ada bazında inşaat izni alanlara, daha önce planlarına işlenen yüzde 20 fazlalığı kullanamıyacakları söyleniyor. Müteahhitler ise değişikliğin makabline şamil -öncesini kapsamıyacağını- belirterek Bölge İdare Mahkemesi’ne baş vurmaya hazırlanıyorlar.
Bu ve benzer sürprizlerle karşılaşan bazı müteahhitler; “İmar yönetmeliği bile olmayan bir büyükşehiri idare eden Belediyecilere bu ayıp yeter” diyerek sorunun Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı ve personelinin bilgisizliğinden kaynaklandığını ileri sürüyorlar.
İlgili bakanlığın hazırlayıp 1 Haziran 2013 tarihli Resmi Gazete’nin mükerrer baskısında yayımladığı “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği” ile, imar yolsuzlukları ayyuka çıkan il, ilçe ve büyükşehir belediyelerinin konuya dair görev, yetki ve sorumluluklarını önemli ölçüde sınırlayarak ‘imar’ işlemlerini rant kapısı olmaktan çıkarmayı hedefliyor.