Gaziantep’te hızla büyüyen inşaat sektörü kent ekonomisine katma değer katıyor. Fakat inşaat projelerinde oto kontrolün tam olarak inşaat bitimine kadar sağlanamaması iş kazalarına davetiye çıkartıyor. Bu anlamda İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Gökhan Çeliktürk’ün inşaatlarda iş güvenliği ve yapı sağlamlığı noktasında daha etkin çalışmalara imza atması gerekiyor. Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, sektörün sorunları başta olmak üzere çözüm önerileri ile inşaatlarda yaşanabilecek iş kazalarının önüne geçilebilmesi için yoğun gayret göstermesi isteniliyor. Gaziantep’te geçtiğimiz günlerde bir inşaatta yaşanan kazanın ardından 2 işçi yaralandı. Yaşanan olayın ardından kazanın yaşandığı inşaatta incelemelerde bulunan Çeliktürk olayın takipçi olacağını açıklamıştı.
BAŞKAN OLARAK GÖREVİNİN HAKKINI VER!
Akkent Cami’de İnşaat Mühendisi Korkut Küçükcan’ın ölümüyle yaşanan süreçte eleştiri konusu olan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, inşaatlarda yaşanan ve yaşanabilecek iş kazalarının önlenmesine yönelik olarak meslek içi eğitimlere çok fazla önem vermiyor. İnşaatlarda iş kazalarının yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması en başta akademik meslek kuruluşu temsilcilerinin yakın takibinde olması gerekiyor. Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen göstermelik uygulamalarla çalışmalarını sürdüren Çeliktürk ve ekibinin kent genelinde yapımı devam eden inşaatlarda ciddi şekilde incelemelerde bulunması ve yaşanan olumsuzlukları yetkililere aktarması isteniliyor.
İŞ KAZALARINDA Kİ HUKUK MEVZUATI
İnşaatlarda yaşanan iş kazalarında işveren kadar olayda kurusu bulunan diğer sorumlular hakkında da hukuki süreç başlatıyor. Uzmanlar mevzuata ilişkin konuyla ilgili olarak şu yorumlara dikkat çekiyorlar;
“İnşaat sektörümüzdeki iş kazalarının olumsuz sonuçlarından biri de olayda kusuru bulunan işverenler ve diğer sorumlu elemanlar aleyhine açılan tazminat ve kamu ( ceza) davalarıdır. Açılan tazminat davalarında talep edilen parasal tutarlar büyük miktarlara ulaşmaktadır. Yeni ceza yasasında iş kazalarıyla ilgili suçlar için öngörülen hapis cezaları artırılmış, önemle dikkate alınması gereken yaptırımlar gündeme gelmiştir. Hukuksal yönü ağırlıklı kapsamlı olan bu konuda ayrıntıya girme olanağı bulunmamaktadır. İşverenlerin ve sektörde çalışanların, taşıdıkları sorumluluk gereği bilmelerinde yarar görülen temel hususların özet olarak sunulması amaçlanmıştır. İş kazalarındaki cezai sorumluluk ve yaptırımlar konusunu işleyen pek fazla çalışmaya ve yayına rastlanmaması dikkate alınarak, konunun cezai yönüne biraz daha geniş yer verilmiştir”