İŞKUR, 2016 yılında kendi işini kurma projeleri kapsamında başvurusu kabul edilen 125 engelliye 4,5 milyon TL kaynak tahsis etti.
İŞKUR engellilerin işe yerleşmesinin önündeki en büyük engel olan mesleki eğitim ve tecrübe eksikliğini gidermek ve istihdam edilebilirliklerini artırmak amacı ile mesleki eğitim kursları düzenlemekte ve engellilerin kendilerine uygun meslekleri öğrenmelerine destek olmaktadır.
Ayrıca İşbaşı Eğitim Programı ile işyerinde bizzat işin başında işin öğrenilmesi ve girişimcilik eğitimleri vasıtasıyla da iş kurma fikirlerinin geliştirilmesine imkan tanıyor. Özel politika gerektiren engellilerin istihdamına yönelik proje ve diğer çalışmalar sayesinde, engelli bireylerin iş hayatına entegrasyonun kolaylaştırılıyor.
İŞKUR engelli ve eski hükümlü çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan ve İşsizlik Sigortası Fonundan aktarılan kaynaklarla engellilere yönelik projeler düzenliyor. Sosyal taraflardan oluşan Komisyon tarafından, Proje Başvuru Rehberinde belirlenen konusu engellilerin kendi işini kurması, mesleki eğitimi, rehabilitasyonu ve istihdamı olan projeler ile eski hükümlülere yönelik projeler değerlendirilir ve uygun görülenlere hibe desteği verilmektedir.
Bu kapsamda; 2016 yılında toplanan son Komisyon kararıyla 80 kurum ve kuruluştan gelen ve kabul edilen engellilere yönelik mesleki eğitim ve rehabilitasyon, işe ve işyerine uyum ile destek teknolojileri projeleri için 4.735.664,88 TL; ayrıca 36 bin TL’ye kadar hibe desteği verilen kendi işini kurma projeleri kapsamında başvurusu kabul edilen 125 engelliye bu amaçla 4,5 milyon TL kaynak tahsis edildi. Engellilerin yanı sıra eski hükümlülere yönelik projelere de destek sağlanmış olup 23 eski hükümlünün İŞKUR’a sunduğu kendi işini kurma projesi kabul görerek bu projeler için 338.726,00 TL kaynak tahsis edildi.
Böylece; engelli ve eski hükümlüleri desteklemek için son komisyon kararıyla toplam 10 milyon TL’ye yakın kaynak aktarılmış oldu. Komisyon kaynakları ile desteklenen projeler arasında kendi işini kurma projelerine özel önem verilmekte olup bu projelerle; engelliler kendi işlerini kurarak engellerini aşmakta, kendileri işgücü piyasasına entegre olurken kurdukları iş yeri aracılığı ile başka işsizlere de ekmek kapısı sunmanın mutluluğunu yaşamaktadır. Şu ana kadar kendi işini kurma hibe desteğinden yararlanarak ayakkabı imalathanesi, tekerlekli sandalye tamir atölyesi, lokanta, emlak ofisi, tasarım ajansı açan ve daha pek çok alanda kendi işini kuran engelliler oldu.Söz konusu desteklere başvurmak isteyenlerin İŞKUR’un internet sayfasında (www.iskur.gov.tr) yer alan Başvuru Rehberi ve Formunu kullanarak hazırlanacak projelerini 10 Haziran 2016 tarihine kadar 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ve Hizmet Merkezlerine sunmaları gerekmektedir