USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Güncel

İSTİHDAMA DEV KATKI

Gaziantep Valiliği tarafından İş-Kur İl Müdürlüğü üzerinden 6 bin 60 kişilik Toplum Yararına Programlar düzenlendi

İSTİHDAMA DEV KATKI
31-10-2018 11:18
Gaziantep

 

Gaziantep Valiliğinde düzenlenen toplantıda konuşan vali Yardımcısı Halil Uyumaz, “MEB Bağlı Okullarda temizlik ve güvenlik görevlisi alanında çalıştırılmak üzere toplam 6 bin 60 kişilik Toplum Yararına Programlar düzenlendi. Bu programlarla kamuya ciddi manada işgücü desteği sağlandı. Engelli istihdamı açsından bakıldığında 2018 Eylül sonu itibariyle kamuda 15 kurumda 143 kişi, özelde 234 işyerinde 586 kişi, toplamda 729 kişilik engelli kontenjan açığı bulunmaktadır” dedi.

“10 BİN 740 İŞYERİ VE EĞİTİM KURUMU ZİYARET EDİLDİ”

İş Kur İl Müdürü Siraç Ekin’in de katıldığı toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Uyumaz, “İŞKUR, 3. Olağan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nda aldığı kararların çalışmalarını yapmış ve Aktif İşgücü faaliyetlerinde istihdama yönelik ciddi işe yerleştirmeleri sağlamıştır. 2018 yılı Eylül ayı sonu itibariyle 10 bin 740 işyeri ve eğitim kurumu ziyaret edildi. Bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30 oranına arttı” dedi. Uyumaz sözlerine şu şekilde devam etti;

“Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğümüzün 2018 yılı Eylül ayı sonu itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre işverenlerden alınan açık işlerde yüzde 6, işe yerleştirmede yüzde 18 oranında artış sağlandı. Aktif işgücünde; işe yerleştirme, meslek edindirme kursları, toplum yararına programlar ve girişimcilik alanlarında da bir önceki yılın verilerine kıyasen başarılı çalışmalar yapılmış olup yerel yönetimler, kamu kurumları için çevre temizliği, MEB Bağlı Okullarda temizlik ve güvenlik görevlisi alanında çalıştırılmak üzere toplam 6 bin 60 kişilik Toplum Yararına Programlar düzenlendi. Bu programlarla kamuya ciddi manada işgücü desteği sağlandı. Engelli istihdamı açsından bakıldığında 2018 Eylül sonu itibariyle kamuda 15 kurumda 143 kişi, özelde 234 işyerinde 586 kişi, toplamda 729 kişilik engelli kontenjan açığı bulunmakta.”

ENGELLİ ÇALIŞAN SAYISINDA ARTIŞ OLDU

“2018 Eylül sonu itibariyle özel sektörde özel sektörde çalışması gereken engelli sayısının 3 bin 694 olduğu, 2018 Eylül sonu itibariyle özel sektörde çalışan engelli sayısının 3 bin 372 olduğu, 2018 Eylül sonu itibariyle özel sektördeki doluluk oranının yüzde 91 olduğu ancak çalışacak engelli bulmakta zorluk çekildiği, Aktif İşgücü Hizmetleri kapsamında toplam bin 168 program/kurs düzenlendiği, 4 bin 827 kadın ve 8 bin 383 erkek kursiyerin faydalandığı, 13 bin 210 katılımcının faydalandığı, işsizlik ödeneğine başvuran 12 bin 141 kişinin başvurusunun kabul edildiği ve ödenek bağlandığı tespit edildi” şeklinde konuşan Gaziantep Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile TOBB arasında imzalanan MEGİP gereğince İllerde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile Ticaret Odaları arasında İl Çalışma grubu oluşturulması ve bu grup çalışmaları ile Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme eğitimi yapılması hedeflenmiştir. Bu doğrultuda MMT Amerikan Hastanesi ile “Büro Yönetimi Sekreterlik” mesleğinde 5 kişilik, Çözüm Bilişim Firması ile “Çağrı Merkezi Elemanı” mesleğinde 12 kişilik olmak üzere toplamda 37 kişilik istihdam garantili kurs düzenlenmiştir. İşgücü piyasasına girişte ve istihdamda kalma konusunda diğer gruplara göre daha dezavantajlı konumda bulunan kadınların desteklenmesi istihdamın artırılması ve işsizliğin önlenmesi için başlatılan İşte Anne Projesi; İŞKUR’un 81 İl Müdürlüğünde “İşte Anne Birimi” oluşturularak uygulanacaktır. Projeden yararlanacak kadınların, İş Kulübü bulunmayan illerde ise iş v e meslek danışmanlığı hizmetlerinden yararlanmaları sağlanacaktır. Bu hizmetin ardından Kurum tarafından en az yüz elli istihdam garantili olarak düzenlenecek mesleki eğitim kursları ile işbaşı eğitim programlarından faydalanmalarına imkan tanınacaktır. İş’te Anne projesi kapsamında SANKO Tekstil firması ile “Konfeksiyon İşçisi” mesleğinde, hedef kitlede yer alan 13 kadının faydalanacağı İşbaşı Eğitim Programı başlatıldı. Gaziantep ili için 140 kadının bu projeden faydalanması sağlanacak. İşte Anne Projesi kapsamında sunulan destekten yararlanmak için katılma şartlarına kurs/program süresince haiz olunması gerekmekte olup ayrıca projeden yararlanacak kadınların kurs ve programlara katılmadan önce iş ve meslek danışmanlığı hizmetinden yararlanması gerekmektedir. İşte Anne Projesi kapsamında sunulan destekten, sosyal yardım ya da sosyal ve ekonomik destek alan kadınlar ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’nın kadına yönelik şiddetle mücadele alanında hizmet sunan kuruluşlarından faydalanan kadınlar öncelikli olmak üzere Genel Müdürlük tarafından belirlenecek gruplar içerisinde yer alan diğer kadınlar da yararlanabilecek. Projede yalnızca 0-15 yaş arasında çocuğu olan kadınlar yararlanabilecek olup çocuğun proje devam ederken 15 yaşını tamamlaması projeden yararlanmaya engel olmayacaktır. Kadınların evlatlık edindiği çocukları için de destekten yararlanma hakkı bulunmaktadır. İşte Anne projesinden yararlanan kadınlara günlük 70 TL cep harçlığı verilecek olup “Sanayi Sektöründe Mesleklerde Düzenlenen Mesleki Eğitim Kurslarına ve İmalat Sektöründeki Mesleklerde Düzenlenen İşbaşı Eğitim Programlarına katılan kadınlara 400 TL çocuk bakım desteği de ayrıca ödenebilecek. Proje en az yüzde 50 istihdam garantili mesleki eğitim kursları ile işbaşı eğitim programlarında uygulanacaktır.”

İŞE İLK ADIM PROJESİ

Uyumaz sözlerine daha sonra şu şekilde devam etti;

“Türkiye İş Kurumu tarafından aktif iş gücü hizmetleri kapsamında uygulanan İşbaşı Eğitim Programının temel acı mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılacak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerinin artırılmasıdır. Programın bir diğer amacı ise nitelikli işgücü temin etmekte zorlanan işverenlere işe alacakları kişileri işyerinde belli bir süre gözlemleyerek ve eğitim vererek kişiler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olma ve işe alma konusunda isabetli bir karar verme imkanı sunmaktır. Bu sayede iş arayan ancak iş tecrübesi olmadığı için iş bulamayan kişiler iş tecrübesi kazanmakta işverenler ise ihtiyaç duydukları işgücünü kendileri yetiştirme imkanına kavuşmakta olduğundan hem iş arayanlar hem de işverenle doğu iş ve doğru sigortalı bulma olanağı elde etmektedirler. Cumhurbaşkanlığı 100 Günlük İcraat Programı kapsamında yer alan ‘İşe ilk adım projesi tedbiriyle de üniversite mezunu geçlerin işgücü piyasasında kalıcı istihdamının sağlanması ve nitelikli işgücü talebinde bulunan işverenlerinde aradığı özelliklere sahip elemanları istihdam edebilmelerini temin etmek amaçlanmıştır. İşe İlk adım projesi, fakülte veya yüksek okullardan mezun 18-29 yaş arası gençleri kapsayacak. Zorunlu istihdam sürecinde ödenecek ücretin net asgari ücretin yüzde 50’sine karşılık gelen tutarı işsizlik sigortası fonundan karşılanacaktır. Zorunlu istihdam sürecinden sonra işveren tarafından on iki ay süreyle bu kişileri istihdam etmeye devam edeceğine dair taahhüt verilmesi ve i müdürlüğü ile yeni bir sözleşme imzalanması durumunda istihdam edilecek bu kişiler için on iki ay süresince net asgari ücretin yüzde 25’i işsizlik sigortası fonundan karşılanmaya devam edilecektir.”

HABER//AYSU YIKMIŞ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler