Gaziantep’te üst üste açılan Suriyelilere ait işletmelerden dolayı çok sayıda Türk esnafın kepenk kapatma noktasına geldiği açıklandı. Gaziantep Sayacılar Odası Başkanı Mehmet Sarıbal, sayacı esnafının önemli bölümünün işyerini kapatmak üzere olduğunu anlattı. Suriyelilerin açtığı onlarca sayacı işletmesinde ucuz üretime imza atıldığını kaydeden Sarıbal, bu durum karşısında Türk esnaf temsilcilerinin durumunun ise iyi olmadığını söyledi.
“RUHSATSIZ İŞYERİ SAYISI ARTIYOR”
Kent genelinde gerekli denetimlerin yapılmaması nedeniyle haksız rekabet ortamının oluştuğunu ve buna ayak uyduramayan çok sayıda Gaziantepli esnafın dükkanını kapatmak durumunda kaldığını açıklayan Sayacılar Odası Başkanı Mehmet Sarıbal, “Ayrıca çok sayıda Suriye vatandaşı da bu işletmelerde sigortasız olarak çalıştırılıyor. Bunlara artık denetim getirilmeli” dedi. Son 3 ay içinde rekabet edemeyen onlarca esnaf temsilcisinin kepenk kapatma durumunda kaldığına dikkat çeken Sarıbal, “Özellikle 8 Şubat Mahallesi’nde faaliyet gösteren esnaf temsilcilerimiz yaşanan durum karşısında zor günler geçiriyorlar. Ruhsatsız işyerlerinde çok sayıda sigortasız Suriyeli çalışıyor” diye konuştu.
“İŞYERİ AÇACAK SURİYELİLER KURALLARA UYMALI”
Son 6 aydır esnafın en büyük sıkıntısı olarak Suriye’den göçle gelen vatandaşların kurallara uymadan işyeri açmasının olduğunu savunan Sarıbal, “Suriyeli vatandaşların da geçinmeye ihtiyacı var. İşyeri açmalarında bir sıkıntı bulunmuyor. Ancak bu kurallar çerçevesinde yapılmalı. Aksi halde sorunlar büyür. Bir Türk esnaf ve sanatkarının işyeri açması için istenen belgeler, yapması gereken yükümlülükler var. Vergi kaydı, belediyeden çalışma izni, meslek kuruluşlarına kayıt, ustalık belgesi alınması gibi şartlar var. Türk vatandaşları tüm bu şartlara uyarken Suriye’den gelen vatandaşın ne vergisi, ne çalışma izni ve ne de oturma izni var. Gayri resmi işyeri açıyorlar. Vergi vermiyorlar, Bağ-Kur primi ya da sigorta ödemiyorlar. Bu da haksız rekabete yol açıyor” diye konuştu.
ESNAF TEMSİLCİLERİ YAŞANAN SÜREÇTEN ŞİKAYETÇİ
Sayacı esnaf temsilcilerinden Adem Karabağ, İbrahim Yavuz ile Ramazan Deniz ise , “Esnafımızla Suriyeliler arasında sözlü çatışmalar başladı ve bunun ileride büyümesinden endişe ediyoruz” ifadelerini kullandılar. Türk esnafına gıda kodeksi, hijyen, iş sağlığı güvenliği gibi çeşitli mevzuatlar uygulanırken Suriyeli esnaf için bu şartların hiçbirisinin gözetilmediğini kaydeden esnaf temsilcileri, “Esnaf odaları birliği olarak yasal şekilde eşit şartlarda ticaret yapılmasını istiyoruz. Bunun dışında yapılan ticarete karşıyız” şeklinde konuştular. Esnaf temsilcileri, Suriyeli işyeri sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekerek, “Bu sayı her gün artarak devam ediyor. Yollarda da satışlar yapılıyor” şeklinde konuştular.