Ülke genelinde devam eden kan bağışının artırılmasına yönelik olarak Kızılay tarafından çalışmalar aralıksız bir şekilde sürdürülüyor. Yapılan açıklamalarda 18-65 yaş aralığında 50 kilonun üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir.
KAN BAĞIŞÇILARINDA EN ÜST YAŞ SINIRI 70
İlk kez kan bağışında bulunacaklar için üst yaş sınırı 61 yaşından gün almamış olmalı. Düzenli kan bağışçıları için üst yaş sınırı: 70 yaşından gün almamış düzenli kan bağışçısı yılda en fazla 1 kez olmak üzere kan bağışında bulunabilir. Hepatit A ve Hepatit Enfeksiyonu geçirenler tedavi sürecini tamamladıktan sonra 12 ay boyunca kan bağışında bulunamaz. Hepatit B ve C geçirenler ise tedavilerini tamamlamış olsalar dahi hiçbir zaman kan bağışında bulunamazlar. Yetkililer Kızılay'ın kan stoklarının yetersiz olduğunu belirterek ülke genelindeki vatandaşlara kan bağışı çağrısında bulundu. 1 ünite kan, 3 can kurtarıyor.
KAN BAĞIŞINDA BULUNACAK KİŞİDE ARANAN KRİTELERLER
12 saat öncesine kadar alkol almamış olması, nabzı düzenli ve dakikada 50 ile 100 arasında olması ve tansiyon değerlerinin 180 / 90 mm Hg'yi aşmaması gerekiyor. Ayrıca bağıştan önceki yarım saat içinde kafein içeren içecekler içilmemesi tavsiye ediliyor. Kanın sürekli bir ihtiyaç olduğunu belirten yetkililer, Kızılay olarak ülke genelindeki bin 300 civarındaki hastanede her iş günü yaklaşık 11 bin ünite kan tedarik etmek zorunda olduklarını dile getirerek, “Ülke genelindeki 250 kan bağış noktamıza 18-65 yaş arası sağlıklı bireyleri bekliyoruz. Erkekler yılda 4, kadınlar 3 kez kan verebilir” diye konuştular.