USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

Kent tarihine önemli dokunuş

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tarihi Kendirli Kilisesinde başlatılan restore çalışmaları hızlı bir şekilde sürdürülüyor

Kent tarihine önemli dokunuş
25-07-2019 10:33
Gaziantep

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde hazırlanan AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Proje çalışması aralıksız bir şekilde sürdürülüyor. Restore edilerek enstitüye dönüştürülecek Tarihi Kendirli Kilisesi, Türkiye’nin ilk milli arkeoloji ve kültürel miras niteliğini taşıyacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tarihiyle, kültürüyle, arkeolojisiyle yükselen Gaziantep’e, Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün çok yakışacağını dile getirdi.

ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ BİR ŞEKİLDE SÜRDÜRÜLECEK

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinde Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı II (IPA II) kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı liderliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla 2014 programına sunulan AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Projesi, uygulamaya alınmıştı. Proje kapsamında restore edilerek Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’ne dönüştürülecek olan tarihi Kendirli Kilisesinde restore çalışmaları aralıksız bir şekilde sürdürülüyor.

“GAZİANTEP ADINA OLDUKÇA ÖNEMLİ BİR PROJE”

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise, kendileri için Anadolu’nun büyük bir miras olduğunu, bugün başlatılan AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün kent için çok önemli gördüklerini vurguladı. Şahin, açıklamasını şu şekilde sürdürdü;
“Artık zenginliğin para, altın ve petrol olmadığı bu dönemde zenginliğin kültürel miras olduğu anlaşılmıştır. Dünya’nın en önemli medeniyetlerin yaşadığı bir coğrafyadayız, burada ilk kez Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün kurulması tesadüf değil, emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Christian Berger’le birlikte kültürel mirası geleceğe taşımak üzerine çok sayıda çalışmamız oldu. Gaziantep, bir kültür şehridir. Şehirler yarışında kültürel belediyecilik en önemli ana damarımızdır. Hitit medeniyetinin veliahtı olan Karkamış antik kenti, bu coğrafyadadır. Daha da önemlisi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültür’ demiştir. Atatürk, Karkamış Antik Kenti’nden, Hitit Medeniyetinden kalan 35 büyük eseri alıp Ankara Anadolu Medeniyetler Müzesi’nin en güzel köşesine göndermiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilk kez Antep’e geldiğinde Tarihi Kendirli Kilisesinin balkonunda halka seslendiği bu bina, Atatürk’ün bize bıraktığı en önemli mirasıdır. Biz bu projeyle aslında mirasımıza sahip çıkıyoruz. Bilim adamlarını, Türkiye’ye getirmek, Türkiye’deki bilim adamlarını da arkeolojik anlamda gelişmesini sağlayacak çok önemli bir projeyi başlatıyoruz. Avrupa’ya Gaziantep ve bölgenin kültürel mirasını göstermek istiyoruz. AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nü hem vatandaşlarımıza hem de Avrupalı araştırmacılara açacağız. Bundan sonra Gaziantep’te arkeolojiyle ilgili çalışmaların derinleşmesini arzu ediyoruz. Aynı zamanda bu proje halklarımızı ve araştırmacılar arasında bir kaynaştırma projesidir” diye konuştu.

“ÇOK SAYIDA RESTORE ÇALIŞMASINA İMZA ATILDI”

Göreve geldiği günden bu yana hanları ve hamamları restore ettiklerini aktaran Başkan Şahin, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
“Gelenekten geleceğe yerelden evrensele söyleyecek çok sözümüz var. İpek yolunu kalkınma yoluna dönüştüren hanlarımız ve hamamlarımızdır. Burada büyük bir hazine var. Osmanlı döneminin zarafeti, Selçuklu döneminin tüm sadeliği, Cumhuriyet döneminin modernliğini bu şehirde görebiliyorsunuz. Bu tarih bizim, bu medeniyet bizim, bu coğrafya bizim, geleceğimizi bu değerler üzerine kuracağız. Tarihiyle, kültürüyle, arkeolojisiyle yükselen bir Gaziantep’e Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün çok yakışacak, proje kapsamında dünyanın en güzel arkeoloji kütüphanesini açacağız. Açacağımız laboratuvarlarda karbon analizleriyle zengin tarihi eserleri inceleyeceğiz. Yesemek gibi önemli tarihi mekanlara ait eserlerin karbon analizini yaptıramıyordum, artık Gaziantep’te yapılacak.  Bu eserlerin hepsini açtığımız çocuk kütüphaneleriyle, açtığımız kurslarla medeniyetimizin kodlarını geleceğe taşıyoruz.”

KISA SÜREDE TAMAMLANMASI HEDEFLENİYOR

Ortak kültürel miras değerlerinin araştırılması, korunması, tanıtımı yoluyla Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki kültürlerarası diyaloğun geliştirilmesi, sivil toplum diyaloğunun arttırılması amacıyla, 21 Aralık 2018 tarihinde başlatılan AB-Türkiye Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü Projesi’nin uygulaması 36 ay sürecek. Anadolu Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün kuruluşunu ve sürdürülebilirliğini sağlayarak Anadolu kültürel mirasının korunmasına ve tanıtımına yönelik çalışmalar yürütecek proje, bilimsel ve akademik çalışmalar için kolaylaştırıcı ortam oluşturacak. Enstitü, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde kurulacak, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği içerisinde çalışacak. İçerisindeki kütüphane, laboratuvar, eğitim ve danışmanlık birimleri vasıtasıyla araştırmacılar, öğrenciler, akademisyenler, sivil toplum ve halkla iletişim halinde yaşayan bir enstitü olacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler