Gaziantep Mimarlar Odası Başkanı Özgür Girişken, kentte ki yapıların tamamının depreme karşı sağlam olup olmadıkları konusunda denetime tabi tutularak envanterinin çıkartılması gerektiğini söyledi. Kente ki yapıların yüzde 60’ına yakınının kaçak olduğunu dile getiren Girişken, “Kaçak yapıların yoğun olduğu bölgelerin yanı sıra imarlı bölgelerde de yapıların depreme karşı dayanıklılıkları ölçülmeli” diye konuştu.
“ACİL EYLEM PLANINI KONUŞUYORUZ”
“Gaziantep’te olası ve yıkıcı bir deprem karşısında acil eylem planı olup olmadığı çok konuşuldu. Depremden sağ veya yaralı olarak kurtulanların nerelerde toplanacağı, bunları nasıl müdahale edileceği konusunda tutunda acil ulaşım noktasında ki acil durum merkezlerinin nasıl olacağını konuşup tartışıyoruz” diye konuşan Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Özgür Girişken, “En önemli konuların başında ise kent genelinde yapıların hangi boyutta olduğu konusu var. Bu konuda da bir çalışma yapılmadı. Deprem konusunda yapılacak bir çalıştaydan önce kent genelinde yapıların tamamının bir envanteri çıkartılmalı. Gaziantep’te ki yapıların yüzde 60’ına yakını kaçak, bu yapıların depreme ne kadar dayanıklı olup olmadıkları araştırılmalı.”
“ÖNCE ENVANTER SONRA ÇALIŞTAY YAPILMALI”
“Gaziantep’te mesela kamu binaları, hastaneler ve okulların deprem karşısında ki durumları nelerdir bilinmiyor. Bu konuda da çalışmalar yapılmalı. Bunların tamamı yapılmadan ortaya konacak bir çalıştayın başarılı olacağını düşünmüyorum” diye konuşan Özgür Girişken sözlerini şu şekilde tamamladı;
“Bu nedenle kentte ki yapıların tamamının envanterinin çıkartılması gerekiyor. Kentte yaşayan mimar ve mühendislerin yapıların depreme karşı dayanıklılık envanterinin çıkartılması noktasında değerlendirilmesi gerekiyor.”