USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Mobil

"Kentsel dönüşüm bizim için fırsat"

Yukarıbayır Mahallesi muhtarı Hacı Yıldız, “Kentsel Dönüşüm çalışmaları özellikle eski yerleşim noktalarında meydana gelen sıkıntıların giderilmesi noktasında büyük bir fırsat. Ancak Kentsel Dönüşüm yapılırken vatandaşlar mağdur edilmemeli” dedi.

01-12-2015 14:16
Gaziantep

Kentsel Dönüşüm çalışmalarının Gaziantep’in gündeminde önemli bir yer tuttuğunu anlatan Yukarıbayır Mahallesi muhtarı Hacı Yıldız, “Kentsel Dönüşüm çalışmaları özellikle eski yerleşim noktalarında meydana gelen sıkıntıların giderilmesi noktasında büyük bir fırsat. Ancak Kentsel Dönüşüm yapılırken vatandaşlar mağdur edilmemeli” şeklinde konuştu.

Gaziantep Hakimiyet okurları ve Yukarıbayır Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizin muhtarı Hacı Yıldız’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyoruz. İnanıyoruz ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtarından iyi kimse tanıyamaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Gazeteniz Hakimiyet her hafta üç mahallede sizlerle, muhtarlarla buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum, kurumun temsilcisi muhtarlıklar kuruluşundan günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ediyoruz. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında yer alacak.

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ

Mahallenin adı: Yukarıbayır      

Mahallenin İlçesi: Şahinbey/Gaziantep

Posta Kodu: 27070

Mahallenin nüfusu: 20 bin         

Mahallenin seçmeni: 5 bin

Mahalle ve cadde sayısı: 52 Sokak ve 1 Cadde

Mahallenin muhtarı: Hacı Yıldız

Yukarıbayır Mahallesi, Hoşgör Mahallesi’nden ayrılarak 1970’li yıllarda kurulduğunu ifade eden mahalle muhtarı Hacı Yıldız, “Mahallemiz 45 yıldır Gaziantep’in yerleşim noktalarında bir olarak göze çarpıyor. Yukarıbayır Mahallesi’nde 30 yıldan bu yana mahalle muhtarı olarak görev yapıyorum. Yukarıbayır Mahallesi denince vatandaşın aklına Turan Emeksiz, Güneş, Onur ve Ulaş mahallelerinin kapsayan geniş bir alan geliyor. Mahallemizin 20 bin nüfusu, 5 bin seçmeni bulunuyor. Bunun yanı sıra mahallemizde 600 civarında hanede 2 bin Suriyeli Mülteci ikamet ediyor. Mahallemizde 52 sokak, 1 cadde bulunmaktadır. Komşu mahallelerimiz ise Turan Emeksiz, Gümüştekin, Hoşgör ve Süleyman Şah mahalleleridir” dedi.

ALT YAPI YETERSİZ KALIYOR

Alt yapı konusunda yaşanan sıkıntılara değinen Yıldız, “Yukarıbayır Mahallesi eski bir mahalle olduğu için 1970’lı yıllardan kalan alt yapı kullanılıyor. Sokaklar dar olduğu için alt yapı konusunda nitelikli bir çalışma yok. Alt yapı da sorun ve sıkıntılar meydana geliyor. Yollardan geçen ağır vasıta araçlar nedeniyle geçmişte insan gücüyle açılmış olan dar kanallarda çökmeler meydana geliyor. Geçmişte yapılmış olan alt yapı o dönemde yaşayan nüfusun ihtiyaçlarını karşılıyordu. Şimdilerde hem nüfus hem de hane sayısı artmış olmasına rağmen alt yapı aynı durumda. Yağmurlu mevsimlerde yetersiz kalan alt yapı evlerde su baskınlarına neden oluyor. Doğal gaz konusunda ise mahallemizde eski alt yapıdan ve dar sokaklardan dolayı sıkıntılar yaşanıyor. Mahallemizin tamamında doğal gaz bulunmuyor” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞIN CAN GÜVENLİĞİ İÇİN ELEKTRİK NAKİL HATLARI YER ALTINA ALINMALI”

TEDAŞ ile yaşanan sıkıntıları dile getiren Yıldız, “Vatandaşların can ve mal güvenliği için elektrik hatlarının yer altına alınması gerekiyor. Özellikle yüksek yerlerde evlerin yakınlarından geçen yüksek gerilim hatlarının yer altına alınması gerekiyor. Bu elektrik hatları ve güvensiz oldukları için can kayıplarına neden olabiliyor. Vatandaşların can güvenliği için bu hatların yer altına alınması gerekiyor. Eski yapıya uygun olarak yapılan elektrik hatları artık mahallenin ihtiyaçlarını karşılamıyor. Eski trafolardan dolayı hemen her gün elektrik kesintileri meydana geliyor. TEDAŞ’la ilgili bir diğer sıkıntı ise aydınlatma sistemlerinin çalışmıyor olmasıdır. Aydınlatma sistemleri çalışmadığı için vatandaş bize şikayette bulunuyor. TEDAŞ’ı arıyoruz ama gelen giden olmuyor. TEDAŞ’ta özelleştirme öncesinde olduğu gibi eleman yok. Çünkü özelleştirme sonrası daha önce aydınlatmaya ve arızaya bakan ekipler birleştirildiği için ekipler sorunlara yetişemiyorlar. Mahallede bulunan sokak aydınlatmalarının çalışmadığını 186’ya bildirdim. 3 aydır TEDAŞ ekiplerinin gelip sıkıntılara çözüm bulmasını bekliyorum. Vatandaşlarda muhtara gelip sıkıntının giderilmesini istiyor. Çünkü vatandaş mahallede yaşanan sıkıntıların çözümü için muhtarını seçiyor” şeklinde konuştu.

“TEK VASITA İLE ULAŞIM SAĞLANIYOR”

Yukarıbayır Mahallesi’ne tek ulaşım aracı olduğunu belirten Yıldız, “Yukarıbayır Mahallesi, merkezi bir mahalle olmasına rağmen merkezi olmanın avantajlarından faydalanamayan bir mahalle olarak göze çarpıyor. Şahinbey Belediyesi, Şahinbey Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü gibi önemli noktalar mahallemizde bulunmasına rağmen mahallemiz merkezi bir mahalle olmaktan uzak bir yer. Mahallemiz Hoşgör Mahallesi’nin yakınında bulunduğu için Sümerbank dolmuşları ile ulaşım sağlanıyor. Vatandaşlar semt isminin geniş bir alanda kullanılmasından dolayı Yukarıbayır Mahallesi’ni uzak bir noktada arıyor” dedi.

“YUKARIBAYIR MAHALLESİ SOSYAL DONATI ALANLARINDAN YOKSUN”

Mahallede sosyal tesis, sağlık ocağı ve okul olmadığının altını çizen Yıldız, “ Mahallemizde sosyal donatı alanlarının eksikliği yaşanıyor. Bir mahallede sosyal tesis, sağlık ocağı ve olmazsa olmaz olarak okul alanlarının bulunması gerekiyor. Mahallemizde okul bulunmuyor. Mahalle sakinleri çocuklarını mahalle dışında bulunan okullara gönderiyorlar. Adres tespiti dolayısıyla çocuklar, farklı mahallelerdeki okullara devam ediyorlar. Kimi aileler çocuklarını mahalle dışındaki okula gönderecek servis ücretini karşılayamıyorlar. Çocukları tek başlarına okula göndermekten çekiniyorlar. Gaziantep eski valisi Erdal Ata okul konusunda bize söz vermişti. Ancak yer olmadığı için bu okul yapılamamıştı. Mahallemizde sosyal tesis, okul ve sağlık ocağı yapılacak alanda bulunmuyor. Mahallemizde bu alanların inşa edilebilmesi için kamulaştırma yapılması gerekiyor. Kamulaştırma sonunda bu alanların inşa edileceğini düşünüyorum” diye konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜM, ÇARPIK YAPILAŞMANIN YOĞUN OLDUĞU BÖLGELER İÇİN ÇÖZÜM

Kentsel Dönüşüm çalışmalarının Gaziantep’in gündeminde olduğunu söyleyen Yıldız, “Kentsel Dönüşüm özellikle çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu iller için olmaz olmazdır. Çünkü çarpık yapılaşma, imarsız yapı insanları rahatsız ediyor. Bugün Yukarıbayır Mahallesi’nde 50’nin üzerinde sokak var, bu sokaklardan iki aracın geçmesi mümkün olmuyor. Geçmişte mahalledeki insanların imarsız şekilde yaptığı evler varlığını koruyor. Ancak artık devir değişti insanların daha kaliteli yapılarda yaşamlarını sürdürmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm kararları çok isabetli karar ancak kentsel dönüşüm yapılırken vatandaşlar mağdur edilmemeli. Vatandaşlar içinde bulunduğu, yaşadığı mahallelerde kentsel dönüşüm sonrasında da ikamet etmeye devam etmelidir. Bugün Hoşgör Mahallesi’nin alt kısımlarında mağaralar bulunduğu için bölge afet bölgesi ilan edildi. Bundan Yukarıbayır Mahallesi de etkileniyor. Mahallemizde kentsel dönüşüm yapılırsa okul, sosyal tesis, sağlık ocağı yapılması ve dar sokakların açılması bizlere az da olsa rahatlık olacaktır” dedi.

VATANDAŞ MAĞDUR EDİLMEMELİ

Mahalle yakınlarında bulunan oto tamirci ve kaportacıların kaldırıldığını belirten Yıldız, “Oto tamirci ve kaportacılar sitesinin buradan kaldırılması mahallemizin az da olsa rahatlamasını sağladı. Kentsel dönüşümünde yapılmasını kolaylaştıracaktır. Kentsel Dönüşüm çalışmaları eski yerleşim yerleri açısından bir fırsat ancak vatandaşların mağdur edilmemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

“MAHALLEMİZİN OLUMSUZ OLAYLAR İLE ANILMASINDAN RAHATSIZ OLUYORUZ”

Yukarıbayır Mahallesi’nin isminin Gaziantep genelinde geniş bir alana verildiğini söyleyen Yıldız, “Yukarıbayır Mahallesi denince vatandaşların aklına olumsuz olayların yaşandığı bir bölge geliyor. Halbuki Yukarıbayır Mahallesi Hoşgör Mahallesi’nin hemen yanında bulunuyor. Güneş, Onur ve Ulaş mahallelerini kapsayan geniş bir bölge Yukarıbayır Semti olarak biliniyor. Olaylar bu bölgelerde yaşandığı için vatandaşın aklında Yukarıbayır Mahallesi’ne dair kötü bir izlenim oluşuyor. Bu durum aynı zamanda yetkililerin Yukarıbayır Mahallesi sınırlarını bilmediklerini gösteriyor. Yukarıbayır Mahallesi sınırlarının yetkililer tarafından bilinmesi gerekiyor. Kurum ve kuruluşların mahalle sınırlarını bilmediğine birçok kez şahit olduk. Mahallemizde bir hasta için çağırdığımız ambulans mahallenin yerini bulamadı. Mahallemizin sınırlarının yetkililer tarafından gerekiyor. Mahallemizin olumsuz olaylarla anılmasından rahatsız oluyoruz” şeklinde konuştu.

 !#**g91&in=false**#! 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
“YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler