USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Özel Haber

KENTTE SERVİS ARAÇLARI PANDEMİ KURBANI OLDU

KENTTE SERVİS ARAÇLARI  PANDEMİ KURBANI OLDU
31-08-2020 12:15
Gaziantep

2020-2021 eğitim ve öğretim yılı uzaktan eğitim modeliyle başladı. Pandemi sürecinde eğitim ve öğretimin uzun süre uzaktan eğitim modeliyle sürdürülmesi karşısında ise öğrenciler başta olmak üzere en çok servis işletmecileri mağdur oldu.

Pandemi sürecinde maddi ve manevi bakımdan en çok yıpranan iş sektörü servis aracı işletmecileri oldu. Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan, sürecin halen devam ettiğini ve servisçi esnafının büyük bir mağduriyet yaşadığına dikkat çekti. Eğitim ve öğretim yılının uzaktan eğitimle başlaması karşısında sürecin bu şekilde devam etmesinden korktuklarını anlatan Özcan, esnafın bu dönemi birlik ve beraberlik içerisinde atlatacağını anlattı.

“GÜN BİRLİK GÜNÜDÜR”

“Esnaf kardeşlerim okulların kısmi olarak 21.09.2020’de açılacağı düşünülmektedir. Okullar açılsa bile yeterli iş imkanı olmayacağını düşünüyorum. Okullar tam kapasite açılana kadar organizeye işçi servisi yapmak isteyen esnaflarımızın odamıza 24.08.2020 ile 01.09.2020 arası gelerek kayıt yaptırmalarını rica ederim. Servisçi ile işveren arasında komisyoncu olmayacaktır, iki tarafın da muhatabı odamız olacaktır. İşin çoğu tek vardiya olacaktır.

Okullar açıldığında iş bulamayanlar için ayrıca bir çalışmamız olacaktır. Sizden ricam işe başladığınızda iş sahibinin işine teklif vermeyin. Herhangi bir işiniz varsa kayıt yaptırmayın. Vereceğimiz iş yaptığınız işten daha pahalı olmayacaktır” şeklinde konuşan Gaziantep Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı İsmet Özcan açıklamasını şu şekilde sürdürdü;

 

Bir kurumda çalıştığınız tespit edilirse size iş verilmeyecektir. Hiçbir esnafımız merak etmesin, personel servisi yapan firmalarımız bu dar günde ekmeğini paylaşacaktır. Gün birlik olma günüdür. Allah yar ve yardımcımız olsun. Mart ayından bu yana hiçbir geliri olmayan ve devletten de hiçbir destek alamadıkları için servisçi esnafımız zor günlerden geçiyor.”

“ESNAFIMIZ VERGİLERİNİ BİLE ÖDEYEMİYOR”

Özcan açıklamasını daha sonra şu şekilde sürdürdü;

Biz bu süreçte devletten destek bekledik ama yeterince destek aldığımız söylenemez. Devletimizden beklentimiz; motorlu taşıt vergilerimizi, kaskolarımızın, sigortamızın  ve Bağ-Kurlarımızın dondurulması veya ödenmemesidir. Yani devlet krize giren bir işadamına, fabrikatöre destek oldu. Uzaktan eğitim verdi, öğretmenlere destek oldu. Okul sahibine, işçiye ve fabrikatöre destek oldu. Ama biz bu konuda bir destek göremedik. Bizimde bir desteğe ihtiyacımız var. Esnafımız 7 aydan beri para kazanamıyor. 7 aydan beri giderleri devam ediyor. Evi kira olan kirasını ödeyemiyor, her gün bize onlarca telefon geliyor, derdini bize anlatıyor. Bizde elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya, üst kurumlara bildirmeye çalışıyoruz ama elimizden fazla bir şey gelmiyor. Bu işin çözümü Ankara'da, TBMM'de ve Cumhurbaşkanımız da bitiyor. Cumhurbaşkanımızdan ricamız; biz istihdam büyük katkı sağlıyoruz, kendi istihdamımızı zaten veriyoruz. Ayrıca yanımızda bir de işçi çalıştırıyoruz. Bunlarında hiçbir geliri yok. Bunlar da aynı şekilde bizim gibi ekonomik sıkıntıya girdiler. Araçlarımızın şu an yaşı geçiyor, çalışmadığımız araçların vergisini ödüyoruz. Bu konuda bize destek olmasını arz ediyorum.”

“ESNAF OLARAK TEDBİRLERİMİZİ ALDIK”

Özcan, “Milli Eğitim Bakanımızın dediği gibi her ihtimale karşı hazırlıklıyız ama korkumuz; eğer okullar açılmayacaksa boşu boşuna araçlarımıza bakım yapmayalım, zaten paramız, hiçbir gelirimiz yok. İnanın bankaların, arkadaşlarımızın, akrabalarımızın kara listesine girdik, bizden borç isterler diye kimse bize selam vermiyor. Eğer okullar açılmayacaksa bir an önce açıklasınlar, ne yapacağımızı bilelim. Şu anda okul açılacak mı açılmayacak mı, yüzde 50 kapasite olacak mı olmayacak mı bilmiyoruz. Okullar açılmayacaksa başımızın çaresine bakacağız. Okullar açılacaksa bizde ona göre hazırlanacağız. Biz her şeye hazırız ama başımıza ne geleceğini bilmiyoruz.  Bir an önce yetkililerden bu konuların netliğe kavuşmasını arz ediyorum” dedi.

Özcan sözlerini daha sonra şu şekilde sürdürdü;

Şu anda geçtiğimiz yıllarda olduğu bu yıl da büyükşehir belediyeleri içerisinde en ucuz taşımayı biz yapıyoruz. Bu sene ücretlere yüzde 10 civarında zam yaptık. Geçtiğimiz yıl 70 TL olan hostes ücretini ise bu yıl 75 TL’ye çıkardık. Eğitimlerimize devam ediyoruz. Her çocuk ayrı koltukta oturacak, koltuklarımız numaralandırılacak. Araçlarımıza dezenfektan ve ıslak mendil olacak ama bu süreçte biz yüzde 50 kapasitemi tam kapasite mi çalışacağız bu tam net değil. Bundan dolayı tam bir çalışma yapmadık. Ama tam kapasite çalışacak gibi düzenleme yapıyoruz. Zaten araçlarımız 16 kişi taşıyor. Araçlarımız geniştir. Eski araçlarımız yok. Yaş ortalamamız 7-8 yıl dolayındadır. Türkiye’de hemen hemen araç yaş bakımından ikinci sıradayız. Mesleğimize beş yıldan beri yeni katılan olmadı. Ama kararımız yerimiz değişmedi. Sürücülerimiz her türlü eğitimi aldılar. Gaziantep Üniversitesi’nde bile eğitim aldık.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler