Gaziantep’in kâbusu intihar vakaları yeniden artış gösterdi. 15 Haziran 2015- 15 Haziran 2016 tarihleri arasında Gaziantep’te 29 kişi intihar ederek, hayatına son verdi. Son olarak genç bir kadın doktor girdiği bunalımdan kurtulamadı ve yaşamına son verdi. Gaziantep'in Nizip İlçesinde Toplum Sağlığı Merkezinde görevli ve kanser hastası olan 43 yaşındaki Doktor Mine Kaplan’ın yaşamına son vermesi sağlık dünyasında büyük üzüntü yarattı.
AĞCA, “AĞIR İŞ YÜKÜ BUNALIMA İTİYOR”
Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Hamza Ağca, Doktor Mine Kaplan’ın intiharının ardında hastalığı kadar ağır iş yükünün de etken olabileceğini dile getirdi. Ağca açıklamasında, “Doktor Mine Kaplan uzun süredir amansız bir hastalığın pençesinde tedavi görüyordu. Bu tedavinin yanında mesleğini büyük fedakârlıklarla sürdüren meslektaşımız intihar ederek yaşamına son verdi. Yaşanan bu trajedi karşısında oldukça üzgünüz. Ali Sağlığı Merkezlerinde görev yapan sağlık çalışanlarının çalışma tempolarının yeniden gözden geçirilmesini istiyoruz. Ağır iş yükü karşısında yüzlerce meslektaşımız patlama noktasına geldiler” şeklinde konuştu.
KAPLAN’IN AİLESİ VE SAĞLIK DÜNYASI YASA BÜRÜNDÜ
Olay önceki gün akşam saatlerinde Nizip'e bağlı Eyüp Sultan Mahallesi'nde meydana geldi. Uzun süre önce eşinden boşanan ve evliliğinden çocuğu olmayan Dr. Mine Kaplan, 2 yıl önce yakalandığı kanser hastalığından kurtulmak için tedavi görmeye başladı. Tedavi sürecinde psikolojisi bozulan Kaplan, 10 gün önce şehir merkezindeki Kurban Baba Aile Sağlığı Merkezindeki görevini bırakarak Nizip Toplum Sağlığı Merkezinde çalışmaya başladı. Yakınları dün akşam saatlerinde Kaplan'ı telefonla arayarak kontrol etmek istedi. Uzun süre yanıt alamayınca Kaplan'ın evine gelen yakınları defalarca kapıyı çalmasına rağmen yine cevap alamayınca polisten yardım istedi. Olay yerine gelen polisler çilingir yardımıyla açtıkları evde Kaplan'ı evinin tavanına bağladığı iple kendini asmış olarak buldu. İhbar üzerine eve gelen 112 Acil servis ekipleri Mine Kaplan'ın öldüğünü belirledi. Olay sonrası ilçede büyük üzüntü yaşanırken, Kaplan'ın ölüm haberini alan yakınları gözyaşlarına boğuldu.
İNTİHAR VAKALARINDA YAŞANAN ARTIŞ
Psikolojik bunalıma giren vatandaş daha sonra intihara kalkışıyor. Gaziantep’te ölümle sonuçlanan intihar sayısında son yıllarda büyük bir artış yaşandı. Ölümle sonuçlanan intihar sayısının her geçen yıl artması yetkilileri tedirgin etmeye başladı. “İşsizlik intihar ettirdi”, “Kredi kartı borcu intihar ettirdi”, “Sevdiği kızı işsiz olduğu için vermediler, intihar etti”, “Öğretmen olarak atanamadığı için intihar etti”, “İşsizlik cinnet getirtti” İşsiz kaldığında yalnızca kendi canına kıymakla kalmayıp ailesini de katledenler gazetelerin üçüncü sayfalarında okunmaya alışılmış hikâyeleriyle birbirlerine öylesine benzemeye başladı Depresyona girip cinnet getirip ailesini katleden, intihar eden insanların sayısı giderek artıyor.
DOKTORA BAŞVURANLARIN SAYISI
Sağlık Bakanlığı psikolojik şikayetlerle doktora başvuran kişi sayılarına ilişkin istatistikleri yayımladı. Türkiye'de psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle doktora başvuran kişi sayısı 3 kat artarak 3 milyondan 9 milyona çıktı. Bu sayı Gaziantep’te son 4 yılda yüzde 200 artış gösterdi. Gaziantep’te 2009 yılında 39 bin 860, 2010 yılında 75 bin 240, 2011 yılında 113 bin 829, 2012 yılında 138 bin 586, 2013 yılında 168 bin 336 kişi psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle doktora başvurdu. İntihara teşebbüs edenlerin çoğunluğu maddi problemlerden ötürü bu yola başvuruyor. Genellikle kadınların daha fazla eğilim gösterdikleri intiharların çoğunluğu ölümle sonuçlanıyor. Gaziantep’te meydana gelen intiharların neden bu kadar arttığını araştıran sosyolog ve psikologlar henüz kesin bir nedene ulaşamadı.