Sağlık Bakanlığının koronavirüsle mücadele sürecinde ortaya koyduğu yeni uygulamalar çok sayıda bilim insanının tepkisine neden oldu. Açık havada maske takma zorunluluğunu kaldıran bakanlık yetkilileri artan vaka sayılarını gözrmezden geldi.
Salgın döneminin yeni yol haritasının belirlendiği toplantı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Korona Virüs yasaklarındaki serbestliği sunacağım. Bilim Kurulumuz, salgındaki gelişmelere öneri sundu. Şu anda Korona Virüsün Türkiye’yi daha az etkilediğini söylemek istiyorum. Bir süredir sizlere Korona Virüsün gündemden kalktığını duyurmuştuk. Salgının biteceğini anladığımızda bazı kısıtlamaları kaldırdık. Korona virüste bundan sonra mücadelenin aşıyla verileceğini biliyoruz. Birazdan açıklayacağımız kararlar tam mutabakatla alınan kararlar değil.”
Yeni kararları açıklayan Bakan Koca, “Artık açık havada maske kullanmak zorunda değiliz. Kapalı ortamda havalandırma yeterliyse ve mesafe varsa maske takmak artık şart değil. Yeni dönemde HES kodu uygulaması kaldırıldı. hiçbir kurum ve kuruluşta HES kodu kontrolü yapılamayacak. Hastalık belirtesi olmayan kişilerden test istenmeyecek. Okullarda hasta çıkması durumunda sınıfın kapatılması uygulaması sona erecek. Salgın etkisini yitirdi, somut gözle görülen gerçek budur. Salgın kelimesine eskisi kadar vurgu yapmaya gerek yoktur. Salgınla toplum olarak, kısıtlamalarla mücadele etme döneminden bireysel olarak korunma dönemine geçmeliyiz. Kişisel korunmada eğer istersek süregelen alışkanlıklarımızı sürdürebiliriz. Maskeleri hayatımızdan çıkarmıyoruz. Maskeyi gerektiğinde hemen takmak üzere yanımızda taşıyoruz. Özellikle büyüklerimizle, kronik hastalarla bir aradayken maske günlük hayatımızın vazgeçilmezi olmalıdır” ifadelerini kullandı.
Bakan Koca’nın açıklamalarının ardından Türkiye genelinde yeni bir normalleşme dönemi başlamış oldu. Yeni döneme ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep – Kilis Tabipler Odası Başkanı Dr. Ayşegül Ateş Tarla, tedbirlerin gevşetilmesi henüz erken olduğunu söyledi. Tarla, “Türk Tabipler Birliği tarafından aşılama oranları paylaşılmıştı. Buna göre, birinci doz yüzde 68, ikinci doz yüzde 62,üçüncü doz yüzde 32 ve dördüncü doz ve üzerinde ise yüzde 9,5 oranında uygulandı. TTB elde edilen veriler doğrultusunda bu oranları duyurmuştu. Salgının başladığı ilk günden bu yana resmi verilere ulaşımda büyük sıkıntılarla karşılaştık. Son iki haftadan bu yana aşılama hızı ve oranının ciddi anlamda düştüğünü görüyoruz.”