USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Manşet

KORSAN TAŞIMACILIK

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Evden Eve Taşımacılar Derneği Başkanı Özer Kısacık, evden eve taşımacılık sektöründe...

KORSAN TAŞIMACILIK
03-02-2017 16:29
Gaziantep

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Evden Eve Taşımacılar Derneği Başkanı Özer Kısacık, evden eve taşımacılık sektöründe yaşanılan zorluklar ve derneğin talepleri hakkında bilgi verdi. Dernek Başkanı Özer Kısacık, korsan çalışanlar taşıma şirketleri hakkında vatandaşları uyardı.

“SEKTÖRDE BÜYÜK KRİZ VAR”

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Evden Eve Taşımacılar Derneği Başkanı Özer Kısacık, korsan çalışan taşıma şirketlerinin vatandaşları kandırdıklarına dikkat çekti. Vatandaşların taşıma işlerinde derneğe üye işletmelerle çalışmalarını isteyen Kısacık, “Son dönemlerde sektörde büyük bir kriz var, sebebi ise ülkede yaşanan olaylar. İnsanların ekonomik durumlarının zayıf olması ister istemez bizim sektörü de etkiliyor. Sektörün etkilenmesine nedenler zincirleme olduğu için emlak ta, inşaatta olan durgunluk ister istemez bizim sektörde de yaşanılıyor. İnsanlar ev değiştirmiyor, ev satın almıyor veya var olan evini satıp yeni ev almak istemiyor. Herkes bir şekilde belirsizlikle boğuşuyor” diye konuştu.

“KAÇAK ÇALIŞANLARLA MÜCADELE EDİYORUZ”

Kısacık açıklamasını daha sonra şu şekilde sürdürdü;

“Biz şimdi dernek olarak kaçak çalışanların üzerine baya bir emek veriyoruz. Bunların hepsini de tespit ettik. Fakat dediğim gibi ülkemizde bu yaşanan süreçlerden dolayı derneğimiz faaliyete geçemedi. Herkes şuan bireysel olarak ne yapacağız, nasıl yapacağız diye bekliyor. Ama sektördeki kaçak çalışanların yüzünden durgunluğumuzda daha da arttı. Derneğimize kayıtlı herkeste var olması gereken K3 belgesi var. K3 belgesiyle çalışmamız gerekiyor tabi. Bu belge olmadan da çalışan firmalar var. Bunlar üzerine dediğim gibi çalışmalar yapılıyor. Tabi biz bunda ne kadar da çalışsak sonuçta yetkililerinde biraz özen gösterip üzerine düşmesi gerekiyor. Sıkıntılar çok ama giderilecek diye bekliyoruz. Şuan normalde Gaziantep’te K3 belgesi olan normal belgeli firma sayı 20 tane bile yok. Ama piyasaya baktığın zaman 100’e yakın taşıma firması var. Her önüne gelen evden eve taşımacıyız diye piyasaya çıkıyor, ama aslında bu böyle değil. Bu dernek çatısı altındaki firmaların daha çok tercih edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Müşterilere bunu söylüyoruz. Çünkü ne de olsa bugün bir dernekte kayıtlı bir firmayla ev taşıttırıldığı zaman. Yarın eşyasına birşey olduğu zaman hakkını arayabilir. Ama derneğe kayıtlı olmayan bir firmayla ev taşıttırıldığı zaman. Bir çalınma, kırılma veya hasar meydana geldiği zaman bunu alamaz. Yani hiçbir şekilde alamaz ki bunların örnekleri de çok.”

“FİRMANIN GÜVENİRLİĞİ NASIL ANLAŞILIR?”

Kısacık, “En çok karşılaştığımız sorun hırsızlıklar ve verilen saatte gidilmemeler. Bizim müşteriye belli bir fiyat politikamız var. Bu fiyat politikasının altında çalışıyor bu korsan firmalar. Bunlar işi yakalıyorlar atıyorum 400-500 TL ye işi bağlıyorlar. Ama bir başkası 700 TL fiyat verdiği zaman bazı müşterilerde ister istemez bu korsan firmaları tercih ediyorlar. Korsan firmalarda daha yüksek bir fiyatla iş aldıklarında düşük fiyatla anlaştıkları müşterilerin evlerini aynı gün taşımaya gitmiyorlar. Bu seferde müşteriler taşınma günü arayışa geçiyor. Yeni bir firma bulmak zorunda kalıyor veya bulamıyor. Artı hırsızlıklar oluyor, kırılan eşyaların verilmemesi var. Bu tür firmalarla taşınan çoğu kişinin mağduriyetleri ne yazık ki bitmiyor. Bu yüzden derneğimize üye olan firmalarla çalışmanın doğru olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

“DERNEK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

Kısacık, “Bizler ve üyelerimizle çalışanlarda hiç bir sorun yaşanmaz. Derneğimizin yetkilisi olarak ben bu konuda yardımcı oluyorum veya müşteride sorabiliyor dernek üyesi mi siniz diye. Bunu teyit ettikleri zaman bu gibi durumlarda sıkıntı yaşamazlar. Ama dernek üyesi olmayan ucuz şekilde çalışan firmalar illaki sıkıntı yaşatıyor müşteriye. Yani ne yapıyor bugün akıl var mantık var 500 TL ye 600 TL’ye ev taşınır mı? Bugün bir kamyonu müşteri kendisi kiralasa maliyeti belli. 4 tane adam tutsa maliyeti belli, mobilyacı tutsa maliyeti belli. Yani müşteri bunu bireysel olarak tutsa bin TL’den aşağı yapamaz. Ucuza yapan adama nasıl güveneceksiniz. Mobilyacımız, beyaz eşyacımız, ambalaj ekibimiz hepsi farklı farklı. Asansörlerimiz var bina dışı artı sigortalı diyoruz. Sigorta hiçbir firmada yoktur aslında. Sigortalı diye biliyor müşteriler ama sigorta diye bir şey yok aslında, hasar durumunda bu maliyeti firmalar ödüyorlar. Yani sigorta firması evinde mobilyan mı kırıldı? Televizyon mu kırıldı? Buzdolabın mı düştü? Böyle bişey yok bunu sigorta gelip ödemez. Firma sigortadır, firmanın güvenilirliği sigortadır, yani bunu firma öder. Firmanın güvenilirliğine, geçmişine dikkat edilmesi gerekiyor. Şuan dernek başkanı olarak ben görev yapıyorum fakat tam faal olarak bişey yapamıyoruz. Dediğim gibi ülkede yaşanan bu son olaylardan dolayı insanlarda bir bireysellik oldu. Yani herkes kendini kurtarma derdinde. Belli aralıklarla dernekte toplantılarımız oluyordu. Belediye başkanlarımızdan da çok destek alıyorduk ancak dediğim gibi bu son süreçteki yaşanan olaylardan dolayı ara verdik. Tabi derneğimiz açık derneğin başkanı benim, yakın bir zaman içinde yine toplantılarımızı yapıp tekrardan bir araya geleceğiz. Bu sektörün sorunlarını tekrar ele alacağız. Sıkıntılarımızı tekrar gündeme getireceğiz. Yetkililerle görüşmelerimizde kaldığımız yerden devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

”ÖNÜNE GELEN TAŞIMA ŞİRKETİ AÇABİLMELİ Mİ?

Kısacık, “Yetkililerin denetimini sıklaştırmasını istiyoruz, yani insanların kandırılmamasını müşterilerin mağdur olmamasını istiyoruz. Çünkü yetkililer bu konu bir firmanın normal herşeyini yapmış tüm kanunen her şeyini yerine getirmiş o firmayla hiçbir şeye vakıf olmayan, belgesi olmaya veya kanuni gerekçeleri olmayan firmayla rekabet etmesi mümkün değil. Ben burada 20 tane sigortalı işçi çalıştırıyorum her ay SSK ve maaşını yatırıyorum. Adam gidiyor kahve hammalı veya Suriyeli çalıştırıyor. Yani bunun devletin denetlemesi lazım. Devlet bize bu belgeleri verirken, kardeşim diyor sen ev eşyası haricinde başka bişey taşıyamazsın diyor, bizde o belgeye para verip alıyoruz. Arkasından benim aldığım belgenin hiçbir anlamı yok, başka bir firma belgesiz çalışıyor. Veya işte belgesi olmayan firma aynı eşyayı taşıyor. Ne oluyor o zaman sektör zarar görüyor. Bizlerde zarar görüyoruz” dedi.

“EVRAK KİRALAYARAK BU İŞİ YAPANLAR VAR”

Kısacık, “Sektördeki bazı firmalarımızda da evrak kiralama olabiliyor. Bunun denetlenmesi lazım. Bir firmanın üzerine 10 tane firma var. Mesela ismi A taşımacılık fakat A taşımacılığın adına kayıt olan arabanın üzerinde mehmet yazıyor veya Osman yazıyor. Aslında o araç Mehmet’in, ruhsatta dışarıdan baktığın zamanda Osman’ın yazıyor. Bunların önüne geçmek devletin elinde. Buna yetkililer de el atmıyor. Bu konuda acil bir şekilde destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“PARK ALANLARIMIZ YOK”

Kısacık, “Bizim araçlarımızın park alanları yok. Park alanları için belediye başkanlarına müracatlarda bulunduk, işte ticaret odasından müracatlarda bulunduk. Sektörün sorunları çok. Araçlarımızı park edecek yerlerimiz yok. Bütün firmalar araçlarını stadın oralara bırakıyor. Bu Gaziantep’e yakışmıyor burada o kadar arazimiz, vakıf yerlerimiz, belediye yerleri varken belediye bize bir yer gösterebilir. Tüm firmalar oraya gidip araçlarını park edebilir otopark tarzında. Ama malesef böyle bişey olmadığı için herkes araçlarını mahalle aralarına, çarşı merkeze veya boş bulduğu bir yere park ediyor. Bizim beklentilerimiz tabi bize biryer gösterilmesi güzel bir yerin verilmesi. Araçlarımızın oraya sevk edilmesi. Hatta gerkirse evden eve taşımacılık sektöründe çalışan tüm firmaların bir kooperatif veya bir arazi tahsis edilip orda tüm firmaların şehir dışına çıkarılması. Hem trafiği rahatlatacaktır, hem de kentimize ve firmalarımıza prestij kazandırır. Biz zabıtalardan çok ceza yiyoruz. Buraya girmeyin diyor veya ücret ödemek zorunda kalıyoruz belediyeye. Zaten evleri 800 TL ile 1000 TL gibi bir rakama taşıyoruz. Gidip 120 -150 TL de belediyeye izin parası veriyoruz. Bu da başka bir sıkıntı. Devletin istediklerini biz yerine getiriyoruz fakat bize devlet bu konuda hiçbir şekilde sahip çıkmıyor. Denetimlerin kesinlikle olması gerekiyor, birçok yere müraacat’ta bulunduk ama olumlu veya olumsuz sonuç çıkmadı” dedi.

KUBİLAY HAN DEMİR

**

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19 Ekim 2024 Hakimiyet Gazetesi
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Karikatürler